miercuri, 27 iulie 2022

Dan Diaconu: În timp ce Rusia se joacă de-a şoarecele şi pisica, România face un joc de capră proastă


Rusia, aşa cum era de aşteptat, a oprit din nou o turbină care, chipurile, ar avea nevoie de mentenanţă. Asta înseamnă o nouă scădere cu 20% a livrărilor către Germania. Jocul ruşilor e cât se poate de simplu şi putea fi prevăzut încă de anul trecut: pur şi simplu livrează la limita minimului suportabil, fără să lase Germaniei capacitatea de a-şi face stocuri. E aproape banal de văzut asta. În termeni tehnici putem spune că au scurtat la maxim zgarda câinelui.

Pentru a scăpa de consecinţe, nemţii au dat ordin nulităţii Ursula să facă un plan generalizat de economisire a gazului la nivel de UE. Care-i scopul? E simplu, cei 15% ar urma să tot crească, iar spre iarnă se va merge pe reditribuirea resurselor de gaze în funcţie de importanţă. Adică, tradus, Germania va lua 40%, Franţa 30% şi restul se va împărţi între proşti. E transparent!

Au apărut, în mod evident, şi primele reacţii: Grecia şi Spania se opun vehement. La fel şi Portugalia. De Ungaria nu mai vorbesc întrucât poziţia lui Orban a fost extrem de categorică: nu împărţim cu nimeni ceea ce avem noi. De România aţi auzit ceva? Păi cum să auziţi când ţara îl are la vârf pe Plăvan, un guvernator(gauleiter) prostovan impus de Germania, iar ca ministru al Energiei pe trădătorul Vergilică? Chiar credeţi că într-o asemenea situaţie se va lua altă poziţie în afara celei a capului plecat? Evident că nu!

Poate că ar fi necesar să înţelegeţi că în ceea ce priveşte piaţa energetică autohtonă nu s-a schimbat absolut nimic! România în continuare îşi produce în cea mai mare parte energia electrică, gazul e acoperit în proporţie de 90% de resursele interne, iar carburanţii sunt acoperiţi, de asemenea, în proporţie 30%. Poate părea puţin la nivelul carburanţilor, doar că ar trebui pusă în balanţă situaţia din UE a cărei dependenţă de importuri este de 94%!!! Rămânem însă la gaz şi energie electrică: ce anume s-a schimbat în aceste domenii? Absolut nimic! Războiul din Ucraina ne influenţează la nivel absolut marginal.

Aşadar, dacă nu s-a schimbat nimic, de ce cresc preţurile la modul dement? Aveţi idee ce profituri se fac? Companiile implicate au ajuns să aibă în România marje de peste 10 000%! Este o nebunie absolută, patronată de asasinul Virgil Popescu şi de interesele externe. Este absolut imposibil ca într-o ţară care produce gaze să se ajungă să se plătească cele mai mari preţuri din Europa. Iar plafonarea făcută de guvern nu face altceva decât să le mărească profiturile companiilor implicate întrucât acestea îşi pot creşte oricât preţurile, încasând fix cât cer. E un fel de capcană a prostului în care ne-au băgat politicienii trădători de la vârf.

Nu trebuie să vă faceţi iluzii: ăştia ne vând ca pe oi. Şi-o fac fără ruşine, la lumina zilei. Iar noi înghiţim ca proştii. Virgil Popescu a distrus şi distruge tot ceea ce înseamnă termocentrale pe cărbune. Asta în condiţiile în care Germania îşi dezvoltă facilităţi noi. A distrus şi distruge sistemul energetic naţional, impunând intrarea artificială a ţării în blackout. Distruge siguranţa ţării prin cumpărarea reactoarelor nucleare experimentale ale nuScale, reactoare care nu îndeplinesc cerinţele de siguranţă din punct de vedere seismic. Şi chiar dacă ar îndeplini cerinţele respective, energia electrică produsă de aceste jucării este de 3 ori mai scumpă decât energia produsă de un reactor convenţional. Cu alte cuvinte, nu doar că ne pune să stăm cu bomba-n curte, ci, mai mult, bomba aia mai produce şi o energie electrică prohibitiv de scumpă. Iar acum, colac peste pupăză, ne distruge şi securitatea energetică stând capră în faţa cerinţelor aberante de „solidaritate” ale Comisiei Europene(a se citi ale Germaniei).

Întrebarea e simplă: de ce România nu şi-a prezentat clar punctul de vedere în ceea ce priveşte povestea „economisirii şi apoi a redistribuirii”? Cumva pentru că Plăvanul a spus DA în Germania? Ştiaţi asta? V-am spus-o încă de când păcăliciul ăla de Manfred Weber a ventilat pentru prima dată această poziţie, asta după ce vorbise cu Plăvanul la telefon.

Trebuie să le fie tuturor cât se poate de clar: există o problemă majoră, anume faptul că Germania este un parazit energetic. Fără energia ieftină a Rusiei, Germania nu poate funcţiona. Este şi aici o morală, anume faptul că trebuie să te întinzi atât cât îţi este plapuma. România nu s-a întins peste plapuma energetică pe care şi-o permite. Poate că ar fi cazul să facă acelaşi lucru şi Germania. Asta ar trebui să fie poziţia României în condiţiile în care ar avea factori decizionali cât de cât întregi la cap. Doar că România a ajuns o tirane penetrată la toate nivelele şi condusă de cele mai proaste păpuşi telecomandate. Trebuie doar să te uiţi la nulitatea Ciucă pentru a înţelege cât de jos am ajuns. Astfel încât singurul joc pe care-l face România nici măcar nu-i joc, ci o poziţie: aceea a caprei proste!

 

Autor: Dan Diaconu

Sursa: https://trenduri.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu