miercuri, 27 iulie 2022

Un general pentru Maramureșul Istoric

 


                                                                                        de Gheorghe Pârja

Antologia NOBLEȚEA MARGINII (coordonator prof. Ion Petrovai), lansată recent la Sighetul Marmației, are darul de a cuprinde nume emblematice pentru cercetarea istoriei Maramureșului. Istoric dar și evocări și portrete ale unor personalități, de pe aceste locuri, cu vocația întemeierii. Unul dintre aceste nume este cel al generalului în rezervă Alexandru Leordean, născut în Leordina, cu o carieră militară exemplară. A urcat treptele carierei universitare de profil, a introdus în planul de învățământ al Academiei Militare cursul de Logică, pe care l-a și predat. A fost în eșaloanele superioare în campania de integrare a României în NATO și Uniunea Europeană, cu merite recunoscute de aliați. În paralel cu cariera militară, generalul Alexandru Leordean și-a conturat un profil marcant de cercetător al istoriei Maramureșului.

L-am întâlnit în ultimii ani la sesiuni științifice, simpozioane, unde a prezentat multe idei din rodul investigațiilor sale. Apelând la arhive, a scos din tăcerea documentelor faptele pe care se sprijină istoria. Am scris despre monografia satului în care s-a născut, cu un titlu sugestiv, „Leordina, un sat în fața lumii.” Oamenii locului se regăsesc în țesătura mai multor generații, pe neamuri, în ramificațiile cărora își află locul aproape fiecare, cu străpărinți și părinți, cu veri și nepoți, cu unchi și mătuși. Recenta antologie „Noblețea marginii” are câteva eseuri semnate de domnul general.

Un articol substanțial, sesizat și de prietenul comun, inventatorul Ștefan Marinca, se referă la popoarele migratoare și itinerariile lor prin Maramureș, în secolele IV – XIII. Este un document important pentru cunoașterea trecutului mai îndepărtat al acestui Ținut. Eu m-am ales cu multe informații noi, pe care autorul le-a descoperit în studii de referință, care abordează această temă mai delicată. Un alt articol se referă la interferențele etnice pe cursul inferior al râului Vișeu. Cazul evreilor din Leordina. Apoi, autorul scrie despre familiile nobile din Maramureș și rolul lor istoric. Din analiza documentelor medievale, citându-l pe istoricul Alexandru Filipașcu, autorul arată că au fost identificate, până în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, peste 600 de familii cu nobili de origine română.

Domnul general este și un iscusit portretist cu ajutorul cuvintelor. Medalioanele dedicate lui Gavrilă Iuga, patriotul tragic și tenace până la capăt, istoricului Alexandru Filipașcu, Doamnei Livia Piso-Filipașcu sunt mărturii ale unui trecut nu prea îndepărtat, pe care se sprijină edificiile, atâtea câte sunt, ale zilei de astăzi. Emoționantă este evocarea de la moartea academicianului Alexandru Surdu, cel care a pus pe fruntea Marmației durata sigiliului cavalerilor de pe aceste meleaguri și ne îndemna, atât la Petrova, cât și la Săliștea de Sus: „Să nu vă sfădiți, aveți-vă ca frații!” Cu pricepere și decantare estetică abordează noua arhitectură a bisericilor din Maramureș în viziunea novatoare a arhitectului Dorel Cordoș.

Un avizat comentator se dovedește generalul Leordean și în domeniul inepuizabil numit Mihai Eminescu. Așa scrie despre rațiune și ierarhie valorică în publicistica lui Eminescu și despre gândirea lui economică. Mi-a atras atenția, în mod special, eseul referitor la moduri ale argumentării în discursul social-politic eminescian. Generalul Alexandru Leordean este un neobosit cercetător al istoriei Maramureșului Istoric, un fin observator al realităților care se derulează sub ochii noștri, un bun cunoscător al personalităților care au zidit și împodobesc Nordul nostru.

Un militar cu prestigiul gradului dobândit prin multă trudă, iată, este și un istoric al Ținutului natal. Dacă aliații vă apreciază pentru serviciile aduse României și Alianței, noi vă mulțumim, domnule general, pentru noile pagini despre Maramureșul Istoric. Antologiei „Noblețea marginii” i-ați sporit valoarea prin articolele publicate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu