luni, 25 iulie 2022

Drept de replica - Adresat domnului Grid Modorcea


 Ca si mine cazul unui nimeni, pe nume Norman Manea, propus pentru premiul Nobel ,ne preocupa. Din pacate  opiniile noastre, desi extrem de apropiate, duc la concluzii diferite. Complect opuse…ca ziua cu noapte…...ca viata si moartea!

Este de datoria mea morala sa scriu aceste randuri. Nu am crezut ca un om deosebit, o personalitate artistica ca Grid Modorcea , , sa cada in greseala. O greseala de neiertat. Fara sa fim prieteni , am fost colegi de facultate. Eu la sectia de film,dansul ,la critica. Deci, stim ce vorbim. Apoi amandoi locuim in New York, capitala lumii. Cunoastem deci viata culturala americana si am ajuns la o opinie comuna,  evidenta.

Nimeni pe aici nu a auzit de aceasta nulitate. Acest scriitoras fara talent, care fara “finantare”din bugetul ICR ar fii ajuns cersetor sau chiar mai rau. Vreau sa fiu clar si sa spun lucrurile pe nume: Nimeni nu a citit vreodata o pagina a acestui nechemat. Am incercat si am renuntat dupa jumate pagina.

Traducerile in toate limbile pamintului, turneie, filme, articole, sarbatoriri peste sarbatoriri, salariu lunar etc, ani de zile depasesc un milion de dolari. Toate binenteles din taxele romanilor.

Admir pe evrei si inteligenta lor….

Exista o vorba veche . Cand un evreu e prost…..este tare prost. Cazul Manea.

Cand imbecilitatea este legata de impostura, rezultatul este socant.  Un soc care te urmareste in timp si spatiu. Un spatiu infinit. Sau chiar mai mult.

Priviti o fotografie din lagarul din Transnistria,a copilasului Manea pe un calut de lemn, pe la cinci anisori. Fotografia este intrebuintata ca coperta la cartea Intoarcerea Huliganului. Ramai trasnit. Instantaneu am dat un titlu propriu: CU CALUTUL DE LEMN PRIN LAGARUL MORTII !

Apoi evreul cel prost ( cel mai prost ) explica printre suferintele indurate in lagar, fotografia cu caracter istoric si isteric. “ Calutul de lemn a fost adus de servitoarea noastra….Ea venea din Regat incarcata cu ale gurii si haine groase pentru iarna….ciocolata si jucarii pentru mine. “

    Acest paragraf arunca in aer…….!!!

Supravietuitorul Holocaustului continua la alta pagina  . “ Limba mea materna a fost idis.  Gandesc in limba materna. Romana si ucrainiana am invatat-o jucandu-ma cu copii prin lagar. Rusa am invatat-o la scoala.” Si acum o informatie “ monumentala.

“ Tatal meu a fugit la rusi. S-a incadrat in Armata Rosie luptand impotriva nazistilor “ Adevarul este ca tatal copilasului cu calutul de lemn  ,a luptat cu arma in mina impotriva ostasilor romani!!!

Ma reintorc pentru o clipa la calutul de lemn. Va rog priviti , stand pe scaune in echilibru ,la freza “ breton” a copilasului care a supravietuit Holocaustului.

Acest “ breton “ da apa la moara, tuturor negationistilor. Inclusiv mie.

Revin la textul de pomina a colegului Modorcea. Din care culeg cateva “diamante “ greu de uitat.

“ Sa fie clar, Manea nu e nimeni in America, e departe de a fi cunoscut chiar si pe strada lui, singura lui sansa e Romania, dar daca continua cu ironiile la adresa tarii noastre, va fi sters si de pe harta ei.

Nimeni nu l-a obligat sa plece, a plecat la neamul lui, credea ca o sa se capatuiasca acolo, dar e mai sarac decat a plecat! Reprezentantii scriitorimii romane, l -au propus la  Nobel, cand romanii au zeci de scriitori mai talentat. Nu depaseste un scolar batut cu nuiaua …..etc, etc.

                                                               DREPT LA REPlCA

Maestre Modorcea,

Sunt de acord cu tot ce scrieti la adresa lui  Norman Manea, dar nu si cu concluzia articolui.

Da-ti de inteles ca acesta ….Nu merita niciun scuipat !?!

Va contrazic cu toata energia posibila.

NORMAN MANEA MERITA UN SCUIPAT ! Si chiar mai multe. ( Scuzati limbajul deochiat )

Merita deasemenea sa fie “udati”cei care au numit ICR din New York, nu cu numele poetului national Eminescu, ci cu numele Manea.

Trimit un scuipat ,la figurat celor 30 de lingai ,care l-au sarbatorit acum doua zile , pe impostor la 86 de ani !    ( discursurile au durat vreo 6 ore ).

Si un scuipat intre ochi ,la propriu ambasadorului Murariu , membru al Comisiei Wiesel.

 

Robert Horvath DEVA

Cineast SUA

 

Trimeti catre nepublicare, un interviu aparut in cateva reviste romanesti.

Sper ca regula sa fie mentinuta. Cu cat esti mai valoros, trebuie sa fii tratat mai prost.

 

PS Intors din Japonia unde am terminat un film, voi  REINCEPE ….GREVA FOAMEI… PENTRU NUMIREA ICR NEW YORK, MIHAI EMINESCU !

 PPSS La sfarsit de toamna , incep filmul GENIUS , ultima zi a Luceafarului Caut talent.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu