vineri, 29 iulie 2022

Ioana și răchita supărată

 

                                                                                                     de Gheorghe Pârja

Mi-au trebuit câteva zile ca să se așeze emoțiile morții neașteptate a poetei și prietenei IOANA ILEANA ȘTEȚCO! Cuvintele parcă au refuzat să se întrupeze în propoziții, gândurile au obosit la răscruci, că deh!, când nu mai poți trăi ca om te faci pasăre. Deprinzi în cădere tainele zborului și te rotești până pierzi din inocență și din uimire. Fuioare lungi, unduioase de negură se apropie, nepermis de mult se apropie, până nu se mai vede nimic. Prin fața ochilor trec pe apele curgătoare ale trupului, chipul celui uitat într-o zi, umbra celor uitați într-un an. Vânt de trădare adie prin cărțile de iubire, coama șterge zilele negre, noi înălțăm la cerul de sticlă rugăciuni scrise în limba poemelor, a cărților care așteaptă în sertare de piatră.

Colindă timpul pe la ferestre, deschide zăbrele, schimbă mărgele. O, Doamne, mila aceea reavănă ca un pumn de pământ roditor alungă din sângele femeii întrebările reci și spune povești de se culcă moartea într-o privire neutră, ori într-o iubire peste care și praful, întâi strălucește și apoi se așează. Târăște zborul din urmă al păsării cântătoare și umbra este mai grea decât urletul lupului la poala Pietrosului. Ioana a lăsat pereții de sticlă ai casei urbane, apa Săsarului, volumul de versuri ce aștepta ieșirea în lume, cu ilustrația sculptorului Ion Marchiș.

Eu o privesc, în crucea zilei, într-o capelă din Borșa. Era duminică, 24 iulie, și m-am trezit visându-mi viața cu câteva zile în urmă. Nu știu de ce mi se părea că este joi, ziua în care m-am întâlnit ultima oară cu Ioana, în fața unei librării băimărene. În ziua aceea, păsările zburau mai jos decât moartea și nu știam că aripile lor largi vor îmbrăca haine de doliu. A fost ultima îmbrățișare a privirii. Acolo, în capela de pe strada Zorilor, din Borșa, am ajuns grație bunei prietene a Ioanei, Maria Cherebeț și a soțului ei, Ion. Am răgaz să măsor timpul dat înapoi, desfăcut de pe un ghem mare.

Îmi aduc aminte când Ioana venea la Desești, în livada cu poeți și prieteni, neapărat ajungea lângă biserică, să se întâlnească cu răchita supărată. Prima dată a dus-o Mama Doca la întâlnirea cu arborele misterios, care avea și o legendă. Apoi Ioana, la fiecare venire în sat, mergea singură la întâlnirea cu răchita supărată și plângătoare. Avea ramurile prelinse până la pământ, ca niște lacrimi vegetale. Da, a scris Ioana că la Desești ne treieră veșnicia pe numele mic. Credea Ioana că la Desești cuvintele-s rotunde și țiuie în urechea îngerului chemarea ce pune traversele cruce pe calea ferată a limbii române. Ca la facerea lumii, inventăm veșnicia, ce frumos ne treieră sufletele în ograda largă și tăcerile strânse pe dealuri înflorite.

Acolo, la umbra casei mele părintești, Ioana a primit una dintre diplomele de valoare lirică din partea criticului Gheorghe Grigurcu, care i-a recunoscut muzica înțelesurilor lirice, incantația atmosferei învăluitoare ca o vrajă. Au semnat, pe vasul de argint al poeziei Ioanei, poetul Ion Mureșan și criticii literari Al. Cistelecan și Terezia Filip. Ioana avea ochii închiși și sufletul plecat. O, ce singurătate a singurătății, cum ne-a zis poetul. Poate sufletul colinda prin zarea timpului apus, prin atelierul lui Mihai Olos, acel laborator de amintiri, locul magic al sincerității și răzvrătirii noastre.

Acolo se antrenau cuvintele pentru zbor, tăcerile aprindeau idei la flacăra speranței, sub ochii larg deschiși ai sfinților fără somn. Acum, în acest iulie trist, stau pe treptele capelei și privesc tremurul lumânărilor. Alături, neamuri îndoliate: sora Dorina, cumnata Perpeta și nepoata Laura, verișoare și nepoți după verișori. Și prietena Măriuca, din Baia Mare, cu Nelu. Și preotul Remus Timiș. Ultima rugăciune. De pe o foaie de hârtie, dată de familie, preotul încheie lista iertăciunilor cu câteva versuri ale Ioanei: „Când ne stingem/ne stingem cu umbra în sus/proiectând în cer altă pădure/pentru care să scrie și îngerii poezii.”

A fost coborâtă în pământul Borșei natale, lângă părinți. În apropiere sta umbra răchitei supărate. Și plângătoare. Cum a ajuns arborele misterios acolo? Numai spiritul vizionar al unei poete profunde poate dezlega enigma. Și umbra veghetoare a Muntelui din preajmă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu