marți, 26 iulie 2022

Filozofia politică a premierului Orban (2)

 


                                                                                                  de Dumitru Păcuraru

Războiul din Ucraina, dar şi viitorul UE, continuă să fie cele mai dezbătute subiecte de pe ordinea de zi a planetei. Acordul semnat între Rusia şi Ucraina, intermediat de Turcia, sub egida ONU, pentru exportul de cereale ucrainene nu înseamnă nici pe departe un prim pas spre pace.

În fond, nu este un război pentru grâu, ci unul strategic, un război al orgoliilor între Statele Unite şi Rusia. Uniunea Europeană, ca să fim sinceri, nu este decât o victimă colaterală.

Că UE este în impas, cel mai tranşant o spune Viktor Orban. Declaraţiile premierului ungar, pentru că au fost făcute în România, au inflamat în primul rând scena politică de la Bucureşti.

Reacţii la discursul lui Orban din România au venit din partea unor lideri ai partidelor de opoziţie din ţările vecine Ungariei. Speculând problema „rasei”, un termen forţat din ideea de naţiune, se face un arc peste un timp revolut, de tristă amintire, dar aşa cum se întâmplă mereu, apocalipsele pornesc întotdeauna din gurile politicienilor.

Cine are o idee cât de vagă despre revizuirile din perioada interbelică ştie că un conflict major nu poate porni decât de la nivelul unor ţări mari, precum Germania şi Franţa în urmă cu 80-85 de ani.

O ţară mică precum Ungaria, cu o populaţie nesemnificativă la nivel european, îi este dat să aibă un lider puternic, dar fără anvergură internaţională. Poate face valuri care lovesc doar plajele vecinilor. Adevăratul conflict este între SUA şi Fderaţia Rusă. Nici măcar între Moscova şi Berlin, între Franţa, Italia şi Rusia.

Există o criză a energiei, a materiilor prime, a zonelor de influenţă. Nici România, nici Polonia, Cehia şi Slovacia, cu atât mai puţin Ungaria, nu pot emite pretenţia de a aspira la statutul de zonă de influenţă.

În urmă cu un sfert de secol preşedintele Emil Constantinescu, profitând de conflictele din fosta Iugoslavie, aspira la poziţia de lider regional. La fel Viktor Orban profită de războiul din Ucraina pentru a trece drept un lider regional.

Prea mic pentru un război economic care cuprinde planeta, premierul Viktor Orban profită de conjunctura internaţională pentru a maximiza şansele Ungariei de a deveni o ţară importantă pe flancul estic al UE şi NATO.

În bună parte reuşeşte pentru că, de exemplu, în România nu se află pentru moment un politician cu aspiraţii de a se face remarcat ca un lider regional. Preşedintele Klaus Iohannis, în loc să se gândească la o funcţie de civil după ce îşi va termina mandatul, se lansează într-o aventură militară aspirând la poziţia de secretar general NATO.

În fond, Viktor Orban nu face altceva decât să ne arate că România nu are o politică externă dinamică, limitându-se la poziţia deja consacrată, de negociator în genunchi care nu-şi permite să bată cu pumnul în masă nici măcar acasă, în timpul unor negocieri cu delegaţii străine.

Adevărul este că, în zona aridă a politicii actuale, când se iveşte o ocazie toţi politicienii se aruncă asupra unui subiect ca nişte vulturi fioroşi cu ciocuri de vrăbiuţe.

Cine să-l bage în seamă pe un Paul Stănescu revoltat de declaraţiile premierului Viktor Orban? Mai mult, semi-liderul PSD ne vinde şi proverbul „Nu te întinde mai mult decât îţi este pătura (sic)” afirmând că ar fi de origine maghiară.

Că există o criză cu multiple ramificaţii este adevărat. Că războiul pornit de Putin împotriva Ucrainei este unul pentru destablizarea Uniunii Europene este, de asemenea, adevărat. Aici poate fi prins Viktor Orban. Într-un moment dificil, în miezul cald al unei crize, premierul Ungariei loveşte UE în punctul cel mai slab, al unităţii. Şi aici trebuie să-i dăm dreptate sută la sută.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu