marți, 2 august 2022

Tabăra Internațională de Creație din Baia Sprie a fost una memorabilă cu lucrări de excepție

 


Tabăra Internațională de Creație de vară organizată de Asociația Valorile Monte Medio, a început cu evenimente speciale organizate în cinstea fostului pictor Popp Aurel și s-a încheiat cu un vernisaj de expoziție de final de tabără, sâmbătă, 30 iulie 2022 la Casa de Cultură reabilitată din Baia Sprie.

A fost o tabără de excepție, apreciază Hitter Ferenc, organizator, președintele Asociației Valorile Monte Medio: ”de când fac tabere, poate este la cel mai înalt nivel calitativ și de frumusețe. Rezultatele sunt foarte generoase, foarte frumoase și foarte mulțumitoare”

”Eu observ un optimism din culoare”, remarcă Alin Sebastian Bîrda, primarul orașului Baia Sprie. Adresându-se celor 15 artiști prezenți, spune: ”ne însuflețiți tot timpul orașul și ne dați viață, și ne dați istorie, care peste ani de zile va conta mult pentru noi și pentru Dumneavoastră”.

Profesor universitar, artist plastic dr. Nicolae Suciu, prezent în tabără a prezentat expoziția. ”Vibrația pe care fiecare a încercat-o pe suprafața de pânză, se vede că este post COVID, după izolarea de acasă și libertatea de a evada în spațiu pictural în care găsești într-adevăr, ceea ce transmit din suflet. Pentru că, culoarea o înregistrezi prima dată vizual, te afectează după aceea emoțional în inimă și asta este un traseu cognitiv recunoscut, se procesează în creier și de aici este pornită din mână impulsurile pe care le creează culoare, sunt cele ale tensiunii arteriale și starea de emotivitate pe care o ai în fața peisajului, este cel care determină metoda de lucru, de aceea lucrările nu mai seamănă una cu alta”.

Pentru Bettyán Marianna, artist plastic din Ungaria a fost o bucurie revenirea în tabără. ”A fost minunat să ne reîntâlnim și să lucrez cu prietenii mei pictori de peste graniță. Spiritul artistic al înaintașilor, a Școlii de Pictură Băimăreană, a avut mereu o influență mare asupra mea. A fost un sentiment înălțător să pictez în aer liber, acolo unde au pictat marii artiști la un moment dat. Baia Sprie își păstrează până astăzi atracția pitorească, iar lacul Bodi, acolo printre munți este de asemenea o temă magică.”

Artiștii plastici prezenți în tabără au fost: Angyal Anikó Asloviciu, Papiu Greti Adriene, Czirjék Lajos, Kovács Emil Lajos, Koter László, Talpos Elizabet, Guga Elisabeta Zsóka, Mezei Andrei, Visnyei Gábor, Suciu Nicolae, Bettyán Marianna, Hámori Kornélia, Lendvay Zoltán, Les Paul Iosif, Kovács Bertalan.

Expoziția poate fi vizitată toată luna august, luni și joi între orele : 10:00-17:00, marți, miercuri și vineri între orele 8:00-14:00.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu