vineri, 30 septembrie 2022

Criza energetică şi animalele cu blană scumpă

 

                                                                                                de Dumitru Păcuraru

Cine spune că PNL nu are voinţă politică şi nu face reforme ca să sprijine economia poate fi contrazis prin fapte. Astfel, un parlamentar al principalului partid de guvernare a depus un proiect de lege prin care se interzice creşterea şi sacrificarea în scop comercial a tuturor speciilor de şinşila şi de nurci crescute în ferme. Este şi acest lucru un mod de a ne alinia la lumea civilizată.

Sunt la fel de bune şi blănurile artificiale.

Pe cât de mari şi diverse sunt aşteptările populaţiei, pe atât de puţine decizii politice se iau în larga coaliţie de guvernare. Lumea aşteaptă să se clarifice odată problema preţurilor. În schimb, şeful ANRE spune că furnizorii de energie nu ştiu cum să stabilească preţurile. Adică nu ştiu cât profit să-şi pună ca să nu fie atât de bătător la ochi. Aceşti furnizori îşi cunosc foarte bine cheltuielile.

Adevărul este că furnizorii despre care vorbeşte şeful ANRE pot stabili preţurile, dar vor tot mai mult şi mai mult profit. Pe de altă parte, cu cât preţurile sunt mai mari cu atât mai consistentă este partea statului, din TVA, din accize, din impozitele pe profit etc. Din aceste surplusuri se pot plăti salarii mai mari pentru primari, dar nu sunt suficienţi pentru majorarea pensiilor. Reformele promise în ultima campanie electorală au ieşit de pe agenda zilei a guvernului. Principala problemă a tuturor guvernelor este plafonarea preţului energiei la nivelul Uniunii Europene.

Următoarea reuniune informală la cel mai înalt nivel, adică şefi de stat, prim miniştri, va avea loc în 7 octombrie, la Praga. Sigur, se va dezbate problema referendumurilor din regiunile ucrainiene ocupate de Rusia, cel de-al optulea set de sancţiuni împotriva Rusiei, dar de interes imediat pentru consumatori este plafonarea preţului la energie.

Din păcate pentru consumatori, nu se va plafona preţul intern, ci se va plafona preţul la gazul rusesc astfel încât pierderile să se ridice la 7 miliarde de euro.

Sigur că Moscova nu se va conforma. Dimpotrivă, va răspunde prin propriile măsuri care vor produce pierderi masive ţărilor europene. Până acum nicio sancţiune nu a rămas fără un răspuns din partea rusă. La o socoteală corectă pierderile sunt deopotrivă la ambele tabere. Poate mai drastice şi mai dureroase pentru populaţia ţărilor care au adoptat măsurile de sancţionare împotriva Rusiei. În ciuda imaginii de ţară slabă, a armatei dezordonate, Federaţia Rusă a demonstrat că are mijloace puternice de a influenţa economia mondială, în special a economiei europene.

Vorbim acum despre economisire, de stingerea luminilor, de limitarea încălzirii în locuinţe până la 19 grade, de ascensiunea preţurilor la energie tocmai pentru că Rusia a închis robinetul care alimenta economiile europene la preţuri mici.

Cu tot efortul depus de Statele Unite, de NATO şi UE, cu toate ajutoarele acordate Ucrainei, Federaţia Rusă a anexat regiunile separatiste din estul Ucrainei. Orice s-ar spune, este o victorie de etapă a Rusiei.

Sigur, în numele democraţiei, al respectării independenţei şi integrităţii teritoriale a unui stat niciun sacrificiu nu este prea mare, dar iată că un conflict ce părea local impune o nouă ordine mondială. Pomeneam aici de proiectul de lege înaintat de un parlamentar PNL pentru interzicerea creşterii animalelor de blană. Cine va câştiga dacă se va interzice creşterea în ferme a nurcilor, nutriilor, şinşilelor, a altor animale cu blană scumpă? Nimeni altcineva decât Rusia. Pentru că Rusia nu va interzice creşterea animalelor cu blană scumpă. Face cumva iniţiatorul acelui proiect de lege jocul Moscovei?

După cum se vede, până şi blana animalelor poate intra în acest concert nebunesc al conflictului NATO-Rusia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu