miercuri, 28 septembrie 2022

Italia dă semnalul schimbării Europei în rău


Cum era de aşteptat, singurul partid din România care a salutat victoria “Fraţilor” italieni a fost AUR. Interesant că auriştii nu folosesc denumirea completă a formaţiunii care sună destul de comun “Alianţa pentru Unirea Românilor”.

De ce? Pentru că, în fond, românii nu se unesc sub faldurile acestui partid. Dacă va fi să se unească vreodată, o vor face la fel ca în 1989, se vor uni împotriva unui rău de care nu se poate scăpa decât printr-o masivă revoltă în stradă.

Ce fel de partid este AUR? Abia odată cu mesajul către formaţiunea de extremă dreaptă “Fraţii Italia” i s-au deschis ochii şi lui George Simion. Există în acest mesaj toate ingredientele pentru a califica AUR o formaţiune cu tendinţe extremiste. Coaliţia condusă de Giorgia Meloni, zice George Simion, a rezistat tuturor ameninţărilor liderilor Uniunii Europene. Aşadar, AUR, în viziunea lui Simion, vrea să fie o formaţiune anti-UE. Mai departe: “Poporul italian şi-a luat soarta în propriile mâini.” Un slogan tipic dictaturilor de stânga sau de dreapta.

Cum AUR nu are un program economic, odată cu victoria extremei drepte din Italia, militanţii acestui partid care a reuşit până acum să-şi ascundă identitatea ideologică, este posibil să-şi revizuiască opţiunile. În acelaşi timp, este posibil să se îndrepte spre partidul lui Simion o serie de extremişti din resturile armatei lui Corneliu Vadim Tudor.

Dacă până acum Alianţa pentru Unirea Românilor nu şi-a arătat latura anti-maghiară, se prea poate să recupereze acest curent, destul de popular în urmă cu 20-25 de ani.

Dar adevăratul test, consecinţele instalării guvernului Meloni îl vor simţi românii care lucrează în Italia. Dacă noua formaţiune ajunsă la guvernare va duce o politică xenofobă, naţionalistă, poziţia românilor din Italia va suferi schimbări dramatice.

Italia, la fel ca alte ţări, face faţă cu greu crizei energetice. Odată cu instalarea guvernului Giorgia Meloni, dacă susţine ideile din campania electorală, Italia va avea o altă politică externă. Este posibilă o apropiere de Rusia? Va urma Italia aceeaşi cale anti-UE ca Ungaria şi Polonia?

Situaţia la nivelul Uniunii Europene este din ce în ce mai complicată. Criza energetică va alimenta pornirile naţionaliste prezente în stare latentă în majoritatea ţărilor europene în care lucrează milioane de străini.

Într-o ţară cu un guvern de extremă dreaptă în primul rând este ameninţată democraţia. De asemenea, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti sunt incompatibile cu ideologiile de sorginte fascistă sau comunistă. De aici înainte, dacă nu se întâmplă ceva, la nivelul guvernului Italia se raliază curentului suveranist.

Ca întotdeauna, funcţionează principiul reacţie-contrareacţie. Până la salutul adresat de George Simion partidului de extremă dreaptă italian, se putea pune problema cooptării AUR într-o alianţă a partidelor de opoziţie. Un semnal îl dă moţiunea depusă de USR şi Forţa Dreptei intitulată “România Educată să fure”, moţiune care-l vizează pe ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu.

În jurul acestor două partide este posibil să se formeze un pol al opoziţiei unite. USR, care nu l-a dorit pe Ludovic Orban prim ministru, ajunge acum să-l prefere pe fostul preşedinte al PNL. Este, de asemenea, posibil ca în jurul acestui nucleu să adere partidele neparlamentare. Acest lucru ar putea conduce la o izolare a AUR şi în rândul opoziţiei, urmată de o compromitere în faţa electoratului care are acum alte aşteptări. Populaţia aşteaptă acum soluţii pentru stoparea cursei scumpirilor.

Scena politică se modifică din mers, atât din cauza situaţiei economice internaţionale, cât şi ca urmare a noilor direcţii ideologice anti-democratice, făţiş extremiste.

Dacă fostul preşedinte Medvedev declară că Rusia are dreptul să folosească armele nucleare înţelegem în ce direcţie se îndreaptă lumea.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu