sâmbătă, 24 septembrie 2022

Pamfil Bilţiu marele câştigător al ediţiei din acest an al Concursului "Cărţile Anului"

 


Voi reveni cu câştigătorii Concursului "Cărţile Anului", ediţia 2022 cât de curând. Deocamdată, pentru buna informare a cititorilor blogului MOARA LUI GELU, câteva aspecte de la acest concurs, încadrat în cadrul manifestărilor "Sărbătoarea castanelor" (eu nu prea am simţit acest lucru, nici un oficial din cadrul Primăria Baia Mare nu a fost prezent, iar bani nu ştiu să se fi alocat!).

Locaţia a fost aleasă Holul Prefecturii Maramureş şi nu Biblioteca Judeţeană "Petre Dulfu" cum a fost de obicei, lucru reproşat şi de poetul Vasile Morar. Că a fost semiîntuneric nu mai spun că se poartă, că jumătate dintre participanţi, şi ei puţini, (doar cei care au trimis cărţi şi ceva rudenii), au stat în picioare, numărul scaunelor puse la dispoziţia manifestării de către organizatori fiind de maxim 15, dar mai contează acum? 

Pe lângă o mediatizare aproape inexistentă, pe afiş şi diplomele primite sunt trecuţi ca organizatori Consiliul Judeţean Maramureş (nici urmă de vreun oficial!), Primăria Baia Mare (am spus) şi revista de cultură "Nord Literar", printre cei prezenţi trebuie amintiţi din respect câţiva dintre fondatorii ei: Gheorghe Pârja, Nicolae Scheianu şi Ştefan Jurcă, dar deşi sunt instituţii serioase (sau ar trebui să fie!) din nou cultura este "cenuşăreasa" în ceea ce priveşte alocarea de bani, premiile find minuscule asemeni P.I.B. ului României, nici măcar nu spun sumele ca să nu râdă artiştii invitaţi la Sărbătoarea Castanelor sau fotbaliştii de la Minaur când mai obţin şi ei o victorie în Divizia "B".

Dacă în ceilalţi ani preşedintele juriului a fost ales din afara judeţului (personalităţi ai Transilvaniei culturale), anul acesta a fost dr. Carmen Dărăbuş (o personalitate marcantă a Maramureşului literar, pe care o preţuiesc), mă gândesc că tot din motive pecuniare sau pe principiul totul "pe repede-nainte", să mai bifăm un eveniment cultural sau să legitimăm noua conducere.

Pe unii a surprins absenţa scriitorului Săluc Horvat, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Baia Mare, manager interimar (până mai ieri) al revistei "Nord Literar" la manifestarea pe care a iniţiat-o, dar urând succes noii conduceri, cu Dana Buzura-Gagniuc în frunte, nu pot să nu remarc lipsa de fair-play sau lipsa de tact, (aşa cum îl au unii politicieni), ca să mulţumească sau să amintească efortul depus de acesta (prof. Săluc Horvat) de-a lungul timpului ca această manifestare să fie aşteptată cu mult interes de către scriitorii maramureşeni fiind o manifestare de ţinută care legitimează valoarea scriitoricească.

Cu bune şi rele, mă bucur că acest concurs există, mă bucur că marele câştigător a fost desemnat  folcloristul Pamfil Bilţiu cu volumul "Stan Pătraş şi zestrea sa artistică", Editura "Cetatea Romei", director Nicoară Mihali. Pe merit!

                                                                                                                  Gelu DRAGOŞ




Un comentariu:

  1. Gogota Meda Marinela25 septembrie 2022 la 08:35

    Am citit articolul tău referitor la "cărțile anului" . Simt nevoia să vin cu unele lămuriri. Pe tatăl meu l-au scos "din peisaj" ca pe o "măsea stricată", fără ca nimeni să spun nici măcar un cuvânt . E foarte ușor să vi și să te așezi pe un scaun , pentru care cineva a muncit cu trup și suflet si dedicație totală, peste 20 de ani. Toate acțiunile care au fost făcute în ani ăștia mulți au avut în spate multă, multă muncă, nopți nedormite și foarte multă dăruire . Acțiunea " Cărțile anului" presupunea întocmirea unui proiect cu Primăria prin care se solicita bani, nu doar așa impresia că dacă sunt "nepoata" cuiva toate se vor rezolva de la sine, fără să ascult de nimeni. Din contra pe tatăl meu l-au " trimis acasă " fără măcar un "la revedere". Continuând așa probabil vom asista la "distrugerea încet și sigur " a Revistei Nord Literar. Sau poate nu, timpul ne va arăta.

    RăspundețiȘtergere