vineri, 30 septembrie 2022

LA CASA DE NEBUNI, un eveniment aflat sub semnul magiei Sinaia, 3 iulie 2022

 

                                                                                                            de Mihaela CD

 Înainte de toate ca să  puteți înțelege  de ce consider că acest eveniment  s-a aflat  ''sub semnul magiei''am să încep cu dezvăluirea unor indicii ce fac parte  integrantă din magia evenimentului. Până acum  am lansat cărți  numai  în Canada, ideea lansării unei  cărți în România părea doar  un vis frumos foarte îndepărtat și de-a dreptul irealizabil... mai ales după o lungă si grea  perioadă de restricții pandemice trăită în Canada, România părea o ''fată morgana''... dar minunea  s-a produs și în luna iunie  am primit  în sfârșit dreptul  să călătorim  înafara tarii.

Imediat ce am anunțat că voi ajunge în această vară  în Romania, a venit prompt invitația lansării de la  președintele World Poets Association România, domnul  Trandafir Simpetru care împreună  cu președinta Asociației socio culturale Excelsior Prahova din Sinaia, doamna Cristina Florea, au  organizat în  data de 3 iulie 2022 un superb eveniment la  hotelul  International din  SINAIA.  Mulțumesc încă o data organizatorilor  și tuturor celor prezenți, artiști, scriitori, cititori, tuturor celor  care au contribuit la reușita acestui eveniment de neuitat, tuturor  celor care și-au adus aportul  la realizarea cărților, la publicare, tipărire, distribuție, reclamă,  publicitate, emisiuni radio, reviste, ziare, etc.

''Evenimentul  anului'' asa cum l-a denumit domnul Trandafir Simpetru, a fost cu siguranță pentru mine un vis împlinit și un eveniment unic pe care îl voi purta brodat în suflet. Evenimentul a purtat numele uneia dintre cărțile lansate:''LA CASA DE NEBUNI'',fiind vorba despre o carte de poezii răzvrătite,publicată la editura Globart Universum din Montreal,  proaspăt ieșită de sub tipar, lansată în premieră absolută la Sinaia. Celelalte două cărți pe care le-am lansat la Sinaia, au fost lansate de curând  la Montreal, unde au fost primite  cu mare interes de către cititori. Aceste cărți sunt: Prin ochii mei, carte de articole și cronici literare și  cartea de poezii  ''Dialog peste ocean'' care este o  carte cu doi autori, o punte de poeme pentru suflet  realizata împreună cu scriitorul Trandafir Simpetru.

Emoțiile au  atins cote înalte, dansând un tango  intre inima și suflet și răbufnind înecat în mici mărgăritare  în coltul ochilor ce stăteau sa se rostogolească pe obraji accesând în glas o vibrație de simțire și trăire intensă   atât pentru mine cât și pentru invitații  speciali:  senior editorul Johnny Ciatlos Deak, artistul Marius Luca  și doamna scriitor și cronicar  Ana Munteanu Drăghici  din  Chicago.

Rând pe rând în sala elegantă a hotelului International din Sinaia s-au prezentat la microfon oameni de cultură, scriitori și artiști care au încântat  publicul cu recitări diverse, cu  melodii minunate, cu impresii și referiri făcute  actului cultural în sine dar și cu luări de cuvânt și caracterizări ale autorilor cărților lansate,cu recenzii și cronici făcute celor trei cărți mai sus amintite.

La reușita acestui eveniment au contribuit în egală măsură artiști, cântăreți, poeți, scriitori și cititori, în majoritate oameni pe care  nu i-am văzut în realitate niciodată iar întâlnirea cu  aceștia a fost cu adevărat magică. Ne-am îmbrățișat asa cum se îmbrățișează prietenii,  ne-am apropiat inimile și am simțit vibrații  înalte ce veneau să se interconecteze într-o simfonie de trăiri și emoții puternice.Am sorbit cu nesaț fiecare clipă și fiecare moment de bucurie, fiecare strângere de mână și fiecare cuvânt rostit toate acestea fiindu-mi balsam inimii.

Bucuria  scriitorului  în momentul lansării cărților sale este  nemăsurată și greu de  descris în cuvinte, pentru că aceste cărți sunt rodul multor luni de muncă și un eveniment de asemenea  anvergură necesită o pregătire prealabilă, multă energie și sincronizare.

Mă consider  o norocoasă, pentru că am  avut șansa, norocul și bucuria să fiu invitată să lansez  aceste cărți în România,  deopotrivă să-i am  alături  la  această  triplă lansare de carte atât  pe  editorul cărților mele Johnny Ciatlos Deak cât și pe co-autorul cărții Dialog peste ocean, domnul Trandafir Simpetru, deasemenea  pe cei trei prefațatori ai cărților lansate:  doamna Aurelia Rinjea( prefața cărții  Prin ochii mei) , doamna Olga Grigorov( prefața cărții Dialog peste ocean) , doamna Ana Munteanu Draghici din Chicago ( prefața cărții La casa de nebuni) dar  și pe cei cărora le-am dedicat aceste cărți: doamna  Iulia Vlad ( cartea Prin ochii mei)  și o parte din prietenii luptători pentru libertate ( cartea La casa de nebuni)

Magia de care vă vorbeam a mai constat  și în  faptul că  au fost prezenți la eveniment numeroși scriitori  cu care am colaborat de-a lungul timpului cunoscându-i doar virtual iar  cu ocazia acestui eveniment am avut bucuria nesperată să ii întâlnesc fizic, în carne și oase lucru care mi se părea imposibil în urmă cu câteva luni. Deasemenea  am avut onoarea și bucuria să întâlnesc alți  nenumărați scriitori și oameni de cultură, oameni de radio, președinți de asociații culturale, cenacluri literare,  artiști  și promotori culturali.

Minunate momente de muzica folk  ne-au fost oferite de  grupul vocal din Sinaia acompaniați la chitara de  membri ai  asociației Excelsior, numeroși membri ai  cenaclului din Sinaia iar artista Florentina Danu îmbrăcată într-un superb costum popular ne-a incantat sufletele cu  melodii populare antrenante  ce au  aprins flăcări  în palmele publicului care s-a prins rapid în horă.

Printre cei care  mi-au făcut onoarea  de a fi prezenți la acest eveniment deosebit se numără : scriitoarea Liliana Badea Cârstea, scriitoarea și artista Florentina Danu, scriitoarea Vasilica Mitrea,  scriitoarea Ecaterina Rolea, scriitoarea Liliana Tirel,  scriitorul Dumitrel Plopeanu Pid ,  scriitoarea Pica Boștina,  scriitoarea Olga Văduva Grigorov,  scriitoarea Aurelia Rinjea, scriitoarea Ana Munteanu Drăghici, omul de cultură și  președintele cenaclului Lucian Blaga  domnul Virgil Nicolae , omul de cultură si președinta asociației  Excelsior, doamna  Cristina Florea, reprezentanți ai bibliotecii Carmen Silva  din Sinaia, realizatorul de emisiuni  Radio România International domnul Valentin Țigău și soția  sa scriitoarea  Simona   Lazăr Țigău, scriitoarea Adela Conciu,  legenda muzicii rock,  cantautorul  Marius Luca  din Montreal, scriitorul Ștefan Dima Zărnești, dramaturgul și comentatorul teatral  Dinu Grigorescu precum și multi artiști,  iubitori de literatură și  cititori.

Nu pot să nu amintesc  aici prieteni dragi care au  făcut un efort  să ne fie alături la acest minunat eveniment: artistul Marius Luca, prietena noastră de suflet Dr Alice Horak,  susținătoarea și prietena revistei Poezii pentru sufletul meu din Montreal, doamna  Valeriea  Iancu , doamna Margo Nemeș  și  Adrian,  doamna Ana Tălpos, doamna Iuliana Vlad care asigură distribuția  cărților și a revistelor noastre în România  și nu în ultimul  rând doamna Claudia Oancea  care ne-a făcut  minunate fotografii.

Gazdele și organizatorii acestui  minunat eveniment,  doamna  Cristina Florea și  domnul Trandafir Simpetru  au luat cuvântul  vorbind  despre însemnătatea  și importanta evenimentului ''La casa de nebuni'' și prezentând deopotriva  pe cei care urmau la microfon.Domnul Trandafir Simpetru în calitate de  președinte  al ASOCIAȚIEI POEȚILOR MONDIALI și senior editor al editurii Liric Graph ne-a oferit mie și soțului meu diplome cu titlul onorific de AMBASADOR CULTURAL EUROPEAN care ne onorează și ne obliga sa fim la înălțimea titlului. Deasemenea am primit și doua medalii literare cu șnur tricolor de la World Poets Association, reprezentând PREMIUL DE EXCELENTA la Campionatul Mondial de Poezie și la Campionatul European de poezie -ediția a 7-a .O altă bucurie primită în dar de la scriitoarea, cronicar și om de cultură: doamna Ana Munteanu Drăghici, o broșă cu harta în trei culori a României pe șnur tricolor pe care o voi purta cu deosebită mândrie.

 

Doamna Ana Munteanu Drăghici a recitat cu glasu-i suav într-o intonație perfectă câteva din poeziile mele răsplătită fiind cu  îndelungi aplauze  iar  domnul Virgil Nicolae a recitat o poezie proprie ''Dor de tata''  care a adus lacrimi de dor în ochii publicului stârnind amintiri prin versurile încărcate de emoție.

Un moment deosebit de emoționant  a fost luarea de cuvânt a senior  editorului Johnny Ciatlos Deak  care a editat  cele trei cărți lansate la Sinaia   și care a făcut o scurta prezentare subliniind specificul fiecăreia în parte, punând  un accent deosebit asupra laturii sentimentale  și a  însemnătății lansării de carte  în România pentru un scriitor roman-canadian plecat  demult din țară. In discursul sau, acesta s-a referit atât la calitatea sa de soț al autoarei Mihaela CD cât și la calitatea sa de jurnalist și  de editor de cărți, antologii și reviste, colaborând  cu  majoritatea scriitorilor prezenți. Acesta a decernat din partea  editurii Globart Universum și al revistei Poezii pentru sufletul meu, Diploma de Excelentă și  Trofeul Steaua  Literară  domnului  Trandafir Simpetru  pentru întreaga sa activitate literară și de promovare a culturii românești în lume, a  decernat Diplome de Excelentă scriitorilor, artiștilor și oamenilor de cultură prezenți.

După nenumărate  aplauze, fotografii  și mesaje de mulțumire Johnny Ciatlos-Deak  a spus câteva cuvinte despre mine  și m-a invitat în scenă oferindu-mi un superb si elegant buchet de flori. Luarea mea de cuvânt a fost învăluită în magia emoțiilor a lacrimilor  nelăsate sa curgă  și  a trăirilor intense. După ce am mulțumit  tuturor celor prezenți și celor care m-au susținut și celor care au ajutat  și au contribuit la  publicarea acestor cărți lansate la Sinaia, am  cerut permisiunea să recit două poezii,  fiind după părerea mea,  modul în care un poet se exprimă cel mai bine lăsând versul său să vorbească. Am recitat poeziile:''Opriți pământul!Vreau sa cobor!'' și ''Sa ma iubești'', ambele din cartea ''La casa de nebuni'' Răsplata publicului  nu a întârziat să apară fiind  onorată cu aplauze generoase.

Legenda muzicii rock, Marius Luca din Montreal,   fondatorul trupelor Compact, Metrock si O.N.E. a fost invitatul special care a încântat audienta  în a doua parte a evenimentului, într-un recital magic și  inedit la chitară. Bucuria  din ochii oamenilor se simțea atât de profund, întreaga sală era cuprinsă de emoție,  cu toții vibrau pe acel val al armoniei dat de muzică.  Bineînțeles că publicul a apreciat din plin prezenta sa la acest eveniment și l-a aplaudat îndelung cerând  încă o melodie  și apoi  încă o melodie.

Au urmat apoi pozele de grup, sesiunea de autografe, îmbrățișări și  buchete de flori, precum și un superb bufet plin de bunătăți  pregătit în  hol de către  organizatori.

Emoțiile și poveștile  au curs până noaptea  târziu la restaurantul unde am  petrecut clipe minunate  alături de prieteni vechi și noi, neputând parcă să ne mai dezlipim unii de alții. Ne-am despărțit cu  dorința de a ne reîntâlni, primind invitația de a reveni la anul, de a continua cu noi proiecte comune.

   Noaptea  deșirată în franjuri negri  și străvezii  făcea parcă loc zorilor care mijeau magic în depărtare...o seară magică și o dimineață pe măsură! La revedere Sinaia, loc plin de istorie și magie... vom reveni cu siguranță!



 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu