joi, 30 martie 2023

La cenaclul “Artur Silvestri “al Ligii Scriitorilor. Medalionul literar ”Denia cărților noastre“

 


În data de joi, 30 martie a.c. la orele 17, în Sala Armelor din cadrul Cercului Militar din Cluj-Napoca a avut loc ședința cenaclului literar “Artur Silvestri “, care s-a desfășurat sub genericul “ Denia cărților noastre“, având în vedere că suntem în perioada deniilor și al Postului Paștelui.

În fața unui numeros public, așa cum se întâmplă de fiecare data, creatori și iubitori de cultură din multe județe ale țării, președinta cenaclului literar scriitoarea prof.Voichița Pălăcean Vereș a deschis ședința, anunțănd ordinea de zi.

După ce s-a ascultat solemn Imnul Ligii Scriitorilor, cum a intrat în tradiție de aproape 20 de ani, i s-a dat cuvântul scriitorului Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor. Acesta a propus să se țină un minut de reculegere pentru două scriitoare decedate în această perioadă, membre ale Ligii Scriitorilor,  academician Ștefania Kory Calomfirescu și Silvia Popescu.

După acest moment solemn Iulian Patca ne-a informat că în cei 17 ani de la înființarea Ligii Scriitorilor au decedat 32 de membrii din Filiala clujeană. În continuare Al.Florin Țene a vorbit laudativ despre Filiala Iași-Nord Est condusă de scriitorul Dan Teodorescu care organizează cu membrii filialei instructive activități nu numai în Capitala Moldovei dar și în diferite mănăstiri și în Moldova de peste Prut. În continuare a prezentat cărțile poetei prof. Daniela Vasilovsci, subliniind că scrie o poezie șlefuită până la obținerea metaforei cristaline din care iradiază lumină.

Președintele national a prezentat revista “Sintagme Codrene “ spunând că paginile revistei găzduiesc scriitori din toată țara, membrii ai Uniunii Scriitorilor, Ligii Scriitorilor sau neafiliați ai unei organizații profesionale. Revista, așa cum se specifică pe copertă, este “europeană de literatură, artă, istorie, religie și tradiții”, fiind o revistă importantă nu numai în Transilvania, dar și în țară, chiar și în diaspora românească. Al Florin Țene a analizat apoi și a prezentat ”interesanta și bogata în conținut revistă BOGDANIA, avându-l ca director fondator pe neobositul scriitor Ionel Marin.

În continuare președinta cenaclului l-a rugat pe Al.Florin Țene să-și prezinte antologia de poeme, intitulată “Întoarcere la metaforă “, selecție din 24 de cărți de poezie pe care le-a publicat de-a lungul timpului. Cartea fiind editată de prestigioasa editură din Canada “Globart Universum”, având o prefață semnată de directorul acesteia Johnny Ciatloș Deak, senior editor la Globart Universum Publishing house, Montreal și membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România, invitând cititorii să “ călătorească în timp, 50 de ani în urmă și să retrăiască alături de poet cele mai frumoase amintiri prinse în buchete stelare ce-și răspândesc lumina dincolo de vreme.“ Antologia se deschide cu un Motto semnat de dr. Ionuț Țene extras din articolul domniei sale, intitulat “Este ceva nou posibil în poezie?.”publicat în Napoca News.

În acest context poetul Gavril Moisa a intervenit informând numerosul public că Ionuț Țene în duminica ce a trecut și-a lansat cartea “Neînfrânții “ la Biserica cu hramul Adormirea Maici Domnului din cartierul Mănăștur.Ocazie în care majoritatea celor prezenți au solicitat ca autorul acestei interesante cărți să vină în ședința viitoare s-o lanseze.Despre carte scriind în revista Luceafărul directorul acesteia Ion Istrate:” Respect identității noastre ! Ionuț ȚENE : Neînfrânții. Reeducarea de la Aiud”. A avea grijă de identitatea noastră ca români înseamnă a recunoaște și a reproduce nealterat opiniile și cunoștințele din trecut, în care ne regăsim cu noi înșine. Prin aceasta, întregim și afirmăm valorilor materiale și spirituale create de poporul român, trezind din amorțire, voită sau nevoită, instituțiile oficiale ale statului cu atribuții de a conserva și comunica acestor valori.Într-o apariție recentă, Neînfrânții. Reeducarea de la Aiud , Cluj-Napoca : Ed. Casa Cărții de Știință – 2023, pe coperta a patra, sub semnătura autorului, un text edificator ne introduce în conținutul cărții: Această carte este, mai degrabă, un eseu teoretic despre ”neînfrânții” mărturisitori de la penitenciarul Aiud, din perioada ”reeducării” prin ”vorba bună”, dintre anii 1961-1964, decât o radiografie istorică sau deterministă a universului carceral. Am încercat să surprind mecanismele filosofice, spirituale și morale ale refuzului celor câțiva prizonieri anticomuniști, care nu au acceptat ”pactul faustic” propus de comandantul penitenciarului și corifeii regimului comunist. M-am aplecat către resorturile interioare ale prizonierilor, care au preferat să devină mărturisitori ai credinței și libertății, dar care au supraviețuit și nu au murit uciși, ca martiri sau mucenici, în temnița comunistă.

Mărturisitorii au refuzat ”colaborarea cu răul”, știind foarte bine că vor fi supuși presiunilor temnicerilor sau sistemului și vor fi condmnați la o viață de marginali de la periferia societății după eliberare. Parafrazând o sintagmă specifică războiului rece, ei au ales libertatea. Dar acea libertate aleasă de mărturisitorii de la Aiud nu era materială, ci una profundă, morală și de credință. Față de martiri și mucencii îngropați în Râpa Robilor, mărturisitorii au supraviețuit pentru a depune mărturie istoriei despre mecanismele insidioase și perfide ale răului. Despre cum au supraviețuit ei în adevăr, refuzând compromisul, am scris în această carte. “

În continuare a luat cuvântul Iulian Patca președintele Filialei Cluj a Ligii Scriitorilor care împreună cu Al.Florin Țene au acordat două DIPLOME doamnei Elena Jucan și Alexandru Blaga pentru împlinirea unei rotunde vârste, semn de prețuire pentru activitatea domniilor lor în domeniul creației literare.În continuare Iulian Patca a vorbit despre scriitorul Vasile Crișan-Umbrăreanu, autor a 166 de cărți publicate.

Au citit din creațiile lor următorii: Emanuel Iuonaș și Ion Suciu care a vorbit despre “ANTOLOGIA –premiului Eminescu-Teiul de Aur și Teiul de Argint-2017-2021”în care se vorbește despre Liga Scriitorilor și președintele acesteia.Scriitoarea Maria Someșan și-a prezentat romanul “Un univers pierdut.Lupta cu eternitatea “, apărut la Editura Ecou Transilvan, vorbind despre importanța și rolul familiei în educația copiilor.

Au mai citit din creațiile lor: Daniela Vasilovschi, Vasile Crisan- Umbreanu, Ioan Florian, Ovidiu Jucan, Vasile Sfârlea, Gavril Moisa, Alexandru Blaga, Clementina Mileșan și Vasile Gădălin. După care au urmat discuții despre lucrările citite și estetica acestora în contextual universalității literaturii.

 Viitoarea ședință v-a avea loc în data de joi, 27 aprilie, orele 17, la Cercul Militar Cluj-Napoca, în care va fi prezentată cartea “Neînfrânții” de către autorul ei, Ionuț Țene.

 

Victor Roșianu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu