miercuri, 29 martie 2023

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

 

Artista, respectul și... disciplina

 

1. „ILEANA SĂRĂROIU, știa să cânte pentru fiecare și e mare lucru să-ți faci un repertoriu atât de vast. Cânta și romanțe. Cânta orice. Avea darul de a captiva pe toată lumea. Eu zic că fata asta a avut atâta forță – era descurcăreață din cale afară -  încât nu avea nevoie de ajutorul nimănui ca să se lanseze. Era o cântăreață completă. După Mia Braia, Ileana Sărăroiu s-a apropiat foarte mult de perfecțiune în interpretarea romanței” susținea îndrăgitul cântăreț Ion Dolănescu. Soțul artistei era MIRCEA CÂMPEANU despre care spune: „Să dea DUMNEZEU ca toate femeile să aibă un bărbat ca al meu”. Acesta relatează despre moartea soției ILEANA SĂRĂROIU: „Am ajuns la nuntă unde a cântat o oră încontinuu. A făcut pauză, iar la al doilea program a cântat trei cântece și s-a uitat la mine neobișnuit. S-a apropiat de unul dintre muzicanți, l-a luat de gât și i-a spus: „Ține-mă, că am să cad”. Și a căzut. Am luat-o în brațe, a venit urgent un doctor, dar acesta nu a mai putut face nimic; a murit în brațele mele”. MARIA CIOBANU, prietena bună a Ilenei Sărăroiu, a primit vestea ca un trăsnet, țipând de durere. După doi ani de zile de la moartea prietenei bune, s-a căsătorit cu soțul acesteia Mircea Câmpeanu, fără ca înainte de moartea artistei să fi fost ceva legături intime între ei”.

Ileana Sărăroiu  (1936-1979),

cântăreață de muzică populară care abordează și alte genuri muzicale : romanță, muzică ușoară și cântece de petrecere. Supranumită „Crizantema de aur a muzicii românești”. A urca pentru prima dată pe scenă în Târgoviște la vârsta de  14 ani. A participat la foarte multe turnee în țară și străinătate primind premii, trofee și multe diplome. Moare la 43 de ani pe scena de la Călărași cântând ultimul cântec: „O bătrână într-o gară”. A fost înmormântată în Cimitirul Sf. Vineri din București.

.

+ + +

 

 2. „RESPECTUL pentru altul sau politeţea constă în a părea că uiţi de tine pentru ceilalţi...o politeţe delicată, o purtare frumoasă porneşte din inimă şi dintr-un mare sentiment de demnitate personală.”

Honore de Balzac (1799-1850),

romancier, critic literar, și scriitor francez. El este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist, romanului psihologic și a romanului fantastic. A creat un adevărat monument „Comedia umană”, ciclu în a cărui componență intră 95 de lucrări: nuvele, romane, eseuri. Are și 48 de lucrări dar, neterminate.

+ + +

 

3. „În Uniunea Europeană există, să zicem, un fel de disciplină; tot felul de legi, mai bune sau mai rele. Depinde de tradiţia fiecărei ţări. Sunt însă unele legi împotriva şi a oamenilor, dar şi a Bunului Dumnezeu. Se vorbeşte mult de protecţia copiilor, de drepturile copiilor. Totuşi, Sfânta Scriptură spune, fără a greşi, referitor la această lege: „Nu cruţa copilul de mustrare, căci  dacă îl vei lovi cu nuiaua nu va muri.” (Pilde 23, 3) „Lovindu-l cu nuiaua, îl scoţi din locuinţa morţilor.” (Pilde 23, 13)  Într-un ziar am găsit scriindu-se despre doi părinţi americani care făceau greva foamei împotriva propriilor copii, de 10 şi respectiv 12 ani. Aceştia nu-şi tăiau unghiile, nu se spălau, nu învăţau, nu îşi aranjau camerele, şi mai mult decât atât, îşi terorizau părinţii spunând că nu au ce să le facă pentru că legea este de partea lor şi dacă nu-i lasă în pace îi vor reclama la protecţia copilului, care ştiu că în USA este foarte strictă. Oare acestea sunt folositoare, sunt ziditoare pentru creşterea copiilor?

 

                  P.S. I Petru cap. 3, vers. 10-11: „Cel ce voieşte să iubească viaţa şi să vadă zile bune să-şi oprească limba de la rău şi buzele sale să nu grăiască vicleşug. Să se ferească de rău şi să facă bine; să caute pacea şi s-o urmeze.”


Cu dragoste creștină,

Părintele Ilie Bucur, Sărmaș, Mureș

Prof. Olimpia Mureșan, Ulmeni, Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu