marți, 28 martie 2023

CÂT PIERDE ROMÂNIA DUPĂ RĂZBOIUL DIN UCRAINA?

 

Mihai Anghel (Cerealcom Dolj), unul dintre marii producători agricoli ai țării noastre: „Se confirmă: România va primi de la UE cei mai puțini bani pentru compensații”

„Primele Propuneri ale Comisiei Europene sunt:

 30 mil. € pentru Polonia

 16 mil. € pentru Bulgaria

 10 mil. € pentru România

Prin localizarea ei în imediata proximitate a Ucrainei, România este cea mai afectată:

1. Datorită prețurilor scăzute și în scădere continuă, pe măsură ce situația conflictuală din Ucraina nu a avut o evolutie în sensul diminuării ei.

Producatorii romani au fost în imposibilitatea de a-și valorifica produsele aflate într-o concurență total neloială cu cerealele din Ucraina.

Prețurile la grâu, de exemplu, au scăzut de la 1800 RON/To la 1000 RON/To – deci o depreciere de cca. 800RON/To, respectiv cca. 175 USD/To minim, din mai-iunie 2022 până în prezent.

Prețurile la porumb au involuat similar.

Prețurile la floarea soarelui au scăzut de la 4000 RON/To la 2000 RON/ To, deci cca. 500 USD/To.

Scăderea prețurilor este unul dintre efectele care nu permit comercializarea cerealelor românești.

2. Al doilea element care influențează semnificativ (reduce semnificativ) capacitatea ca producătorii de cereale să-și vândă produsele este creșterea exponențială a prețului transportului de cereale.

Apariția cantităților de cereale din Ucraina disponibile a fi transportate sub toate modurile (rutier, feroviar, naval) spre portul Constanța în general, de la granița terestră de nord si de est a României cu Ucraina, au determinat creșteri exponențiale ale prețului transporturilor de cereale.

De exemplu: dacă înainte de 24 februarie, transportul unei tone de cereale de la Reni (Ucraina), pana la Constanța, pe Dunăre în amonte și pe Canalul Dunăre – Marea Neagră costa 5 €/to, acesta a ajuns în lunile mai-iunie la cca. 125 €/To !!!; în momentul de față a scăzut la cca. 50 €/To.

Triplări de preturi au fost înregistrate și pentru transporturile feroviare.

3. Concentrarea de mijloace de transport spre granița de N și E a României a provocat o lipsă acută de capacitate de transport feroviar și naval în primul rând, în zona de sud a României, care, după cum e bine știut, e principalul grânar (zona de producție de cereale) din România.

4. Cantități masive de cereale din Ucraina au determinat creșteri majore ale tarifelor de operare portuară ale puținilor operatori portuari din România, alții decât multinaționalele care și-au operat cu prioritate cerealele pe care le aveau de scos din Ucraina.

5. Primii operatori de grâu (mori de panificație), porumb (FNC-uri pentru puținele animale care au mai rămas), fabrici de ulei au cumparat/s-au aprovizionat în special cu materie primă din Ucraina.

Cantitățile de cereale pe care le-au achiziționat din România au fost reduse, în medie, la cel mult 30% din cât cumpărau în mod normal de pe piața internă.

6. Situația tensionată de la Marea Neagră a dus la majorarea semnificativă a riscului și implicit la creșterea costurilor de transport maritim.

7. Toate acestea au condus la situația ca cerealele românești să fie vândute doar într-o proporție de maxim 50% din producția anului precedent. Și asta, în condițiile în care seceta instalată în România începând cu anul 2018 (nimeni nu a vorbit de asta, Daea bate câmpii și spune că seceta lovește pe sărite) a fost de 50% față de un an normal.

Deci, am exportat nu mai mult de 30% maxim decât am fi putut exporta într-un an normal.

8. Marea majoritate a producătorilor agricoli au încă stocuri semnificative de cereale, în condițiile în care producția lor din anul precedent a fost, așa cum spuneam, de 50% față de producția dintr-un an normal.” (antena3.ro)

Așadar, desi România este cea mai afectată țară în urma războiului din Ucraina, primește cei mai puțini bani pentru compensații de la UE. Asta arată care este adevăratul statut al țării la nivel de UE și capacitatea politicienilor români de a apăra interesul național. O rușine de clasă politică.

În afară de Grappini și Terheș, n-ar mai trebui votat niciun europarlamentar român. De ce să-i mai votezi? Fiindcă trădează interesul național?!

 

Sursa: Angelo Davidescu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu