vineri, 31 martie 2023

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

 

Cântărețul, dirijorul și...omul fericit

 1. „Când am pășit în această carieră, totul era atât de fascinant că parcă nu aveam vreme să visez, pentru că totul era pur și simplu... ca un   vis. Dragostea publicului, piesele care au devenit foarte repede șlagăre, și ceea ce se întâmpla erau desprinse dintr-o poveste. Mirul și harul cu care am fost uns  de către Divinitate, m-au însoțit mai mult de jumătate de secol pe scenă. Acești ani au dovedit că am avut și NOROC... Noroc să fi avut doi părinți minunați, o familie care m-a răsfățat, răsfăț pe care l-am avut mai târziu și din partea publicului, noroc să întâlnesc oameni remarcabili la momentul potrivit, noroc ca de fiecare dată să merg mai departe, noroc să o am alături toată viața mea pe soția mea care m-a susținut mereu încă din facultate. Talentul fără muncă și noroc nu știu ce căi ar fi luat. Încă de la naștere am trăit un miracol... Mama a făcut totul ca de la 4-5 ani să urc pe scenă, mai întâi la Teatrul pentru copii timișorean, apoi pe scena mică a muzicii. La 5 ani am fost premiat pentru interpretarea romanței „Cruce albă de mesteacăn” învățată de la tata. A urmat apoi școala, Universitatea-Filologia. Miracolul scenei, al muzicii m-au adus pe scenă după 12 ani de profesorat. În această lume ciudată, asta să nu-i zic altfel, mai cred în adevăr, frumos și bine, cred în dispariția nonvalorilor care ne sufocă și am speranța că în viitor, noi, care am urmat cu cinste generația de aur și aici numesc pe Maria Tănase, Ioana Radu, Maria Lătărețu, Ion Luican, care au fost iubiți de conducătorii țării, noi- cei de azi să nu mai ducem grija zilei de mâine”.

 

Tiberiu Ceia (1940-2023),

cântăreț de muzică populară, reprezentant al Banatului, profesor, director de școală, realizator al emisiunii „Cântecul de acasă”. A concertat alături de ansamblul Doina Oltului. A cântat la emisiunea Dialog la distanță, unde și-a primit statutul de cântăreț de muzică populară.

 

+ + +

 

2. Nu prea acordăm atenţie faptelor mici, nici celor bune, nici celor rele. Le considerăm mărunţişuri fără valoare. Ne incită doar marile realizări, marile acte de eroism, iar pe de altă parte, ne îngrozesc doar fărădelegile, marile păcate. Agitaţia zgomotoasă, considerată activitate, ne atrage atenţia, dar o faptă bună, este nesemnificativă. Discutăm mai mult despre personalităţi publice, despre vedete, fără să-i mai observăm pe cei de lângă noi. Ne interesează ceea ce iese în evidenţă, tot ceea ce este zgomotos, ceea ce produce vâlvă, iar ceea ce este smerit şi delicat nu ne mai preocupă. Adesea tânjim după înfăptuiri măreţe, uitând de micile îndatoriri zilnice, sau ne raportăm la marile fărădelegi, fără să mai luăm în considerare şi micile greşeli care ne încarcă sufletul. Şi totuşi unele fapte mici pot fi foarte mari”.

Preot Dr. Daniel Camară  (1977-),

preot iconom stavrofor, paroh în orașul Sărmașu, Doctor în Teologie, profesor la Liceul Samuil Micu, dirijor și formator de coruri, ctitor de biserici și al Mănăstirii Sf. Mina – Sărmașu, duhovnic și îndrumător apreciat și iubit.

 

+ + +

 

3. „Cunoscutul om de stat american Benjamin Franklin era impresionat de buna dispoziție și voioșie care o arăta pe fața lui un muncitor ce lucra pe un șantier din apropierea locuinței sale. Într-o zi îl întreabă de ce este așa fericit, care-i taina bunei lui dispoziții. Lucrătorul răspunse: „Domnule, sunt sănătos, am cea mai bună soție din lume. Dimineața când pornesc la lucru, mă petrece până în pragul casei, mă binecuvintează și îmi spune să mă gândesc la sănătatea mea. Când vin seara acasă, o aflu așteptându-mă cu drag, cu copiii, și mă întreabă cum mi-a mers peste zi. Când intru în odaie, aflu totul curat, toate la locul lor, iar pe masă o cină gustoasă aburind. Pot eu să nu mă socot un om fericit”?

              P.S. I Timotei cap. 2, vers. 1-4 „Vă îndemn deci, înainte de toate, să faceţi cereri, rugăciuni, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii, pentru împăraţi şi pentru toţi care sunt în înaltele dregătorii, ca să petrecem viaţa paşnică şi liniştită întru toată cuvioşia şi buna cuviinţă că acesta este lucru bun şi primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru, care voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină”.

Cu dragoste creștină,

Părintele Ilie Bucur, Sărmaș, Mureș

Prof. Olimpia Mureșan, Ulmeni, Maramureș

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu