duminică, 26 martie 2023

Cartea ”Neînfrânții. Reeducarea de la Aiud” s-a lansat la Cluj-Napoca. ”Mărturisitorii de la Aiud sunt coloana demnității istoriei contemporane a românilor”

 

Prezentarea cărții ”Neînfrânții. Reeducarea de la Aiud” de Ionuț Țene s-a lansat duminică, 26 martie, după Liturghie, ora 12.30, la Biserica parohiei ortodoxe ”Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur, în prezența părintelui Samuel Cristea, duhovnicului seminarului.

Moderatorul evenimentului a fost părintele pr. Dan Hognogi, care a arătat importanța recuperării mărturisitorilor creștini din perioada comunismului.

Istoricul Mircea Gheorghe Abrudan a subliniat rolul mărturisitorilor din gulagul comunist în menținerea credinței poporului român într-o perioadă de ateism agresiv și rezistența acestora prin religie împotriva regimului totalitar, precum și necesitatea canonizării Sfinților Închisorilor de către biserică în viitor.

Scriitorul Eugen Cojocaru a arătat faptul că autorul nu a judecat reeducarea în cheie ideologică, ci în manieră filosofică, subliniind că această carte este o ”docu-dramă”, iar mărturisitorii un exemplu pentru generațiile de azi ca să nu trăiască într-o nouă reeducare lărgită.

Autorul Ionuț Țene a spus că ”această carte este, mai degrabă, un eseu despre ”neînfrânții” mărturisitori de la penitenciarul Aiud, din perioada ”reeducării” prin ”vorba bună”, dintre anii 1961-1964, decât o radiografie istorică sau deterministă a universului carceral. Am încercat să surprind mecanismele filosofice, spirituale și morale ale refuzului celor câțiva prizonieri anticomuniști, care nu au acceptat ”pactul faustic” propus de comandantul penitenciarului și corifeii regimului comunist… Noi trebuie să scriem istoria nu după narativul și documentele lăsate cu intenție negativă de a nu se afla adevărul de către securitatea comunistă, ci să se pună, accentul pe mărturia celor care s-au jertfit pentru libertatea și credința poporului român”.

”Exemplul lor este credința noastră” este motto-ul cărții a menționat autorul. La prezentarea cărții au participat zeci de clujeni, iar la final autorul a dat autografe. Cei prezenți au plecat de la prezentarea cărții cu concluzia că ”mărturisitorii de la Aiud sunt coloana demnității morale a istoriei contemporane a românilor”.

 Sursa: NapocaNews








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu