miercuri, 29 martie 2023

Poetul IOAN Es. POP, la Nord Literar

 

                                                                                                     de Gheorghe Pârja 

 După cum v-am obișnuit, în ultima vreme vă prezint fiecare apariție a revistei de cultură „Nord Literar”, prima revistă cu acest profil din istoria Maramureșului. Cum în acest an rotunjește 20 de ani de viață, se cuvin mulțumiri întemeietorilor ei și celor care au susținut apariția timp de două decenii. Revista este susținută financiar de Consiliul Județean Maramureș și este girată valoric de Uniunea Scriitorilor din România. Numărul din luna martie îl are invitat de onoare pe poetul de recunoaștere europeană Ioan Es. Pop. Născut în 27 martie, 1958 (65 de ani) în satul Vărai, comuna Valea Chioarului. Cu studii la Universitatea din Baia Mare, a devenit una dintre vocile înalte ale poeziei contemporane. În interviul acordat lui Gheorghe Pârja, declară fără emoție că „Poezia seamănă, într-un fel, cu Dumnezeu.” Și poetul explică de ce. O mărturisire de credință profundă în poezie și cititori.

Poemul lunii este semnat de poeta Rodica Dragomir. Eu semnalez prezența poetului Dinu Flămând în context european, fiind considerat de cei pricepuți un mare poet român. Criticul literar Mircea Popa face un portret convingător regretatului nostru prieten, poetul cu spirit balcanic, vlaho-sârbesc, Adam Puslojic, care, în 11 martie, ar fi împlinit 80 de ani. S-a stins din viață în ultima zi a anului trecut. Despre volumul „Ultima pagină”, de mare ținută lirică, semnat de Echim Vancea, scrie criticul literar Delia Muntean. Despre rostirea poetică a lui Nicolae Silade face aprecieri Constantin Cubleșan. Daniela Sitar-Tăut descrie într-un palpitant reportaj călătoria cu 46 de adolescenți băimăreni în capitala Franței.

La rubrica Orfeu este găzduit consacratul poet Liviu Ioan Stoiciu. Criticul și istoricul literar Ovidiu Pecican face un tur de orizont literar bănățean. Scriitorul Ioan Mariș, din Sibiu, aduce un omagiu colegial poetului Petru M. Haș. Jurnalista Dana Buzura- Gagniuc, managerul revistei noastre, publică un fragment dintr-o viitoare carte, care îl are ca personaj principal pe marele scriitor Augustin Buzura, urmărindu-i devenirea pornind de la obârșii, din Berința. Se anunță o carte interesantă, cu felii inedite din viața scriitorului. Cei 110 ani de la nașterea marelui sculptor Gheza Vida sunt consemnați printr-un eseu semnat de Gheorghe Pârja. Apoi rubrica NORD LITERAR – 20, retrospectivă în imagini.

Poeta Elena Cărăușan publică o pagină de versuri din viitoarea ei carte, cu un titlu lămuritor pentru profunzimea lirică a autoarei: “Umbra zidului meu.” Colega Raluca Hășmășan scrie cu aplicație despre debutul în poezie al tinerei Nicoleta Giurgi, descoperind că autoarea nu se joacă de-a poezia, iar discursul ei liric nu este un simplu exercițiu. Comentatoarea girează actul poetic al tinerei autoare. Proza este asigurată în acest număr de Dan Marius Cozma. Distinsa profesoară Ana Olos ne-a dăruit un text admirabil, pentru a marca un centenar de la „debutul celui botezat Urmuz de Tudor Arghezi.”

Cum revista noastră este deschisă tinerilor, ca argument, publică o pagină din creația elevilor de la Cenaclul „Voci eminesciene,” de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Baia Mare. Profesoara Monica D. Cândea face o succintă prezentare tinerelor, care „în poemele lor oglindesc trăirile adolescentine, sensibilitatea și reflexivitatea acestora, dar și procesul de căutare a unei expresii poetice originale.” Tinerele din pepiniera certitudinilor lirice sunt Nicole Bărbuș, Teodora Mugur, Andra Cionca, Camelia Nistor, Flavia Miclăuș, Ioana Roșca, Andreea Tarcea, Ioana Chiș. Într-o fericită completare lirică, consemnez și grupajul de poeme semnate de Alexandra Cornelia Codrea, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare. Curaj, tinerilor, saloanele poeziei vă așteaptă! Am remarcat și tableta lui Robert Strebeli. Nelipsitul inspirat Lucian Perța a bătut în cuie parodice un poem al lui Liviu Ioan Stoiciu. Distinsul poet și prozator Horia Bădescu, diplomat și traducător, ne-a oferit o variantă în limba română a poemelor lui Andre Doms, poet francez prin excelență, cu o poezie fără fast, dar nici despuiată de podoaba metaforei necesare.

Acest număr este ilustrat cu lucrări ale artistului plastic Robert Strebeli. Ilustrația artistică aparține artistului plastic Mircea Bochiș. Socotesc un număr cu deschidere spre valoarea temelor literare. Singurii care pot confirma părerea mea sunt cititorii. Revista se află în unele chioșcuri de presă din Baia Mare. Cereți, că vi se va da, bateți la ușa redacției, că se va deschide!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu