luni, 27 martie 2023

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

 



Profesoara, moralistul și... suferința

 

1. „Mi-am fructificat talentul dat de DUMNEZEU, de a cânta, în timpul care-mi rămânea după munca de la catedră, aceea de dascăl, vocație pentru care aveam mare respect. Pentru mine  folclorul este viață. Am crescut cu folclorul, l-am simțit de când eram mică-mică. Nu mi-am propus niciodată să cânt pentru a avea succes, ci pentru a mângâia sufletul celor care au izvodit cântarea. Acest lucru m-a determinat să interpretez și să înregistrez peste 150 de melodii de o valoare inestimabilă pentru SUFLETUL ROMÂNESC. Cânt pentru a-l aduce pe omul zilelor noastre în fața sa, pentru a-l oglindi în coordonatele spirituale care l-au generat și l-au perpetuat. Cânt pentru că a cânta înseamnă a viețui într-un anumit fel, pentru că a cânta este sinonim cu a recrea lumea după măsura ta.

 

Florica Ungur (1939-2011),

cântăreață de muzică populară din Bihor și profesoară de limba latină. A absolvit cursurile Universității din București, secția limbi clasice, latina și greaca, și a predat latina. A colaborat cu mari orchestre și a susținut spectacole atât în țară, cât și în străinătate. Înzestrată cu o aleasă cultură și cu un rafinat gust pentru autentic, a cultivat doina, cu modulațiile specifice zonei din care provenea, cântecul de joc, de nuntă, cântecul de jale, folosindu-și vocea caldă și timbrată, marea ei sensibilitate, pentru a ajunge la sufletele oamenilor.

 

 + +  +

 

2. „Peste o sută de ani lumea va mai exista încă în întregul ei; va fi acelaşi teatru şi aceleaşi decoruri, dar nu vor mai fi aceiaşi actori. Tot ce se bucură de pe urma unei favori primite sau se întristează  şi se descurajează de pe urma unui refuz, toţi vor fi dispăruţi de pe scena teatrului ; de pe acum înaintează pe ea alţi oameni, care vor juca în aceeaşi piesă aceleaşi roluri; ei vor dispărea la rândul lor, şi cei care nu sunt încă, într-o zi nu vor mai fi: actorii noi le vor lua locul.”

La Bruyere (1645-1696),

moralist francez, unul dintre cei mai importanți moraliști ai literaturii universale. A rămas cunoscut prin singura sa scriere: „Caractere”,  sau „Moravurile veacului”.

+ + +

 

3. „SUFERINȚA este mântuitoare numai dacă o accepţi fără murmur. Dar căile care duc la mântuire sunt multiple şi sunt arătate în toate cărţile noastre sfinte, faptele milei trupeşti şi faptele milei sufleteşti. Dacă nu-l arunci de la poarta ta pe cel sărac şi-i dai o bucăţică de pâine sau bani şi dacă îl înveţi pe cel căzut drumul cel bun, ca să se ridice din mocirlă, încet, încet, ajungem să-i iubim şi pe vrăjmaşi. Este o poruncă fără de care nu ne putem mântui. Pare simplu în aparenţă, dar este foarte greu, însă nu imposibil. În conlucrarea om – Dumnezeu totul este posibil.

 

P.S.  Matei cap. 6, vers. 19-21: „Nu vă adunaţi comori pe pământ, unde molia şi rugina le strică, şi unde furia le sapă şi le fură. Ci adunaţi-vă comori în cer, unde nici molia, nici rugina nu le strică, unde furii nu le sapă şi nu le fură. Căci unde este comoara ta acolo este şi inima ta.”

Cu dragoste creștină,

Părintele Ilie Bucur, Sărmaș, Mureș

Prof. Olimpia Mureșan, Ulmeni, Maramureș

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu