vineri, 4 octombrie 2024

Un eveniment cultural de ținută la Șomcuta Mare


Joi, 3 octombrie la Centrul Multifuncțional CETATE Șomcuta Mare, (ocazie cu care a fost și inaugurat), a avut loc în prezența doamnei subprefect Crina Chilat, a primarului Gheorghe Buda din Șomcuta Mare, Nicolae Prodan din Boiu Mare, Pop Emilian din Săcălășeni, Ioan Sorin Burde din Valea Chioarului, Lucian Titus Morar din Ulmeni și a altor oficialități, dascăli, inspectori școlari, polițiști, ingineri, medici, patroni, șomcuteni, a avut loc lansarea cărții „Țara Chioarului. Istorie 1319 - 1876”, autor profesorul de istorie, director, inspector școlar  SIMION CIURTE.

Moderatorul evenimentului a fost directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, dr. Teodor Ardelean, în vervă deosebită ca de obicei! Domnul Simion Ciurte a mulțumit celor care „au pus umărul în realizarea volumului” și speră să fie o carte citită de către cei din Țara Chioarului în special, mai ales că s-au scris puține cărți despre aces areal, amintindu-i pe Valer Hosu, Gheorghe Pop, Ion Chiș Șter, Sabin Șainelic.

A fost o întâlnire mult dorită de către șomcuteni, dovadă cei peste 150 de participanți. A fost și un prilej de revedere cu mulți dintre profesorii de istorie ai zonei, cu preoții arealului, protopop Ciprian Coza, colegi, prieteni și elevi ai autorului. Marele absent al evenimentului a fost conf. univ. dr. Ștefan Vișovan cu ceva probleme de sănătate, autorul  Postfaței cărții și cel care a corectat lucrarea din punct de vedere gramatical, a afirmat prof. dr. Florian Roatiș.

Dr. Ilie Gherheș în prefața cărții sintetizează: „Simion Ciurte pare că umblă la robinetul istoriei suferinței noastre și repune în circuitul istoriografic și de idei foarte multe date istorice, statistice, care coagulează conținutul evenimentelor abordate, într-un mod convingător, cu argumentele dascălului implicat. Aflat la vârsta senectuții, distinsul autor a reușit să ne dea o carte despre sinea noastră etnoistorică, conturând chiar un profil distinct al identității chiorene, cu acribie de manual, dar și cu multă emoție.”

Felicitări domnule profesor Simion Ciurte iar îndemnul meu este de-a cumpăra cartea și mai ales de a fi citită, fiind o carte despre noi chiorenii, o carte la care autorul a adunat dovezi încă de acum 34 de ani!

Text și foto Gelu DRAGOȘ
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu