sâmbătă, 16 iunie 2018

Speculaţii, speculaţii, speculaţii

Politica, înţeleasă ca o artă a distrugerii adversarului, a intrat într-un cerc vicios din care nimic nu pare să o mai poată scoate. Discuţiile sunt limitate la câteva subiecte, reluate la nesfârşit. 
Partid care a pus boii înaintea carului, PSD nu are decât de câştigat. Guvernele PSD au reuşit să pună cheltuielile înaintea încasărilor, fără ca PNL, un partid recunoscut pentru aplecarea spre economic, să atace din această direcţie.
În loc să se vorbească despre economie, pentru că de acolo se extrag banii, se abordează teme paralele cu preocupările reale ale populaţiei. S-au săturat până şi magistraţii de cât s-a vorbit despre independenţa lor.
Nimeni nu se mai opreşte din turuială. Pâinea cea de toate zilele a devenit speculaţia. A fost suficient ca preşedintele Iohannis să spună că va citi motivarea CCR pentru revocarea şefei DNA până o va înţelege pentru ca să dea drumul speculaţiilor.
A fost suficient ca un PSD-ist să emită ipoteza suspendării preşedintelui dacă nu dă curs deciziei CCR pentru ca întreaga suflare politică să vorbească despre suspendare ca despre un lucru cert. Ludovic Orban declara că are informaţii sigure despre suspendarea care va fi votată săptămâna viitoare în parlament.
Este adevărat că şi unele întâmplări oferă ocazia de a se vorbi numai şi numai despre justiţie. De pildă zilele trecute a fost achitat un corupt celebru. Fugit din ţară, cu un sechestru pe avere de 54 de milioane de lei, Sebastian Ghiţă a fost achitat, în primă instanţă, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Această decizie de achitare se adaugă altor achitări şi astfel se creează impresia că toate dosarele DNA sunt în aceeaşi situaţie.
De aici se creează impresia că toţi corupţii sunt cinstiţi. S-a generalizat cazul secţiei DNA de la Ploieşti, având în prim plan figura de tristă amintire a procurorului Portocală. Cum se spunea pe vremuri, este destul să înjuri un singur evreu pentru a fi considerat antisemit.
Dintre toate speculaţiile curente, suspendarea preşedintelui Iohannis este cea mai controversată. Problema nu este că preşedintele va semna sau nu va semna revocarea, ci modul neprofesionist în care abordează subiectul. La fel de neprofesionist vorbeşte şi Liviu Dragnea despre acelaşi subiect, introducând în ecuaţie problema tuturor magistraţilor.
Colac peste pupăză, în toiul dezbaterilor, preşedintele nominalizează în fruntea SIE un om de la PSD. De un an şi jumătate funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe este vacantă. Atâta timp de gândire i-a trebuit lui Iohannis să ia o hotărâre. Se poate specula că la fel va proceda şi în cazul revocării, nefiind dat un termen-limită de luare a unei decizii.
De aici a apărut discuţia despre suspendare. O temă dragă tuturor. Se poate spune că PSD şi ALDE l-au prins la colţ pe preşedinte şi îl ţin în şah, în timp ce susţinătorii lui abia aşteaptă să se treacă la fapte, pentru ca să aibă motivul de a acuza PSD-ul şi ALDE că dau o lovitură de stat.
Asta a prins bine în timpul suspendării lui Traian Băsescu. De aici se trage concluzia că având parte de o suspendare şansele lui Iohannis de a câştiga un nou mandat cresc foarte mult.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu