MUZICA GÂNDULUI – Antologie literară lansată la Bușteni
"Muzica gândului", antologie de poezie și proză (coordonatori: scriitoarea Vasilica Mitrea, poeta Garofița Jianu și poeta Mioara Baciu), pod de flori peste inimi, a reunit pe strunele versului, poeți și prozatori din toate regiunile istorice ale țărișoarei noastre, atât într-un cadru intim prestabilit, în perioada 4 - 7 septembrie a c., în cadrul taberei de creație literară din Sinaia, cât și pe scena Casei de Cultură din Bușteni, la invitația colegilor noștri scriitori din Bușteni, în cadrul Festivalului național al folclorului pentru copii și tineret, din data de 5 septembrie 2019.
A fost o reală încântare să respirăm la unison ,,Muzica” gândurilor, într-un concert al inimilor iubitoare de frumos! Mulțumesc pe această cale tuturor participanților, invitaților, care au făcut o veritabilă sărbătoare din zilele petrecute împreună!
11 septembrie 2019 – Bușteni
* * * * * * * * * * * * * * * * * * *
La cea mai proaspătă reușită literară ... la asta mă gândesc! Este vorba despre ANTOLOGIA de poezie și proză - MUZICA GÂNDULUI, apărută la Editura PIM, Iași, 2019, ISBN 978-606-13-5125-1, având coordonatori pe Garofița JIANU (poetă), Vasilica MITREA (scriitoare) de la Cenaclul literar ,,Mihail Sadoveanu", Constanța, și Mioara BACIU (poetă din Galați), unde mă aflu și eu printre cei antologați.
Felicit această prestigioasă apariție editorială. Felicit, întâi, coordonatorii acesteia și-i prețuiesc pentru curajul lor, pentru munca depusă și responsabilitatea actului literar. Felicit pe toți cei prezenți în acest volum, prieteni literați și destoinici oameni de litere. Așa am avut bucuria să îi cunosc personal pe Elvira RĂCEALĂ, Adela CONCIU, Teodora Cosmina COLOJA, Andrei OROS, Daniela VÎLCEANU sau Ștefan POPA, prieteni și poeți pe care i-am cunoscut cu ocazia lansării volumului amintit, în cadrul TABEREI LITERARE de la SINAIA.
Tot aici au mai fost prezenți prieteni vechi, cele trei distinse doamne coordonatoare ale antologiei, dar și bunul și excelentul artist Cornel Ionuț CIUBOTARU, ce ne-a încântat cu vocea-i frumoasă. Este nevoie de astfel de demers literar din mai multe motive, iar cei cărora ,,contestă" astfel de idei și concepte le spun un singur lucru: o astfel de antologie unește întru bucurie, întru frumusețe și întru prietenie oameni din cele patru colțuri de țară, și nu numai... puntea literară ce se formează este un reper primordial al cunoașterii noastre. Se stabilesc prietenii durabile, sincere, firești și omenești ... se cunosc oameni, se văd fapte, se umplu inimile cu putere, energie și forța de a merge mai departe.
,,Iubirea de oameni te înalță și te purifică, te ridică în sfere înalte, dând sens vieții tale. Uiți de tine și te dăruiești celuilalt", ne mărturisește, în Argument-ul său, scriitoarea Vasilica MITREA - un om sensibil, extrem de exigent și prietenos cu sine dar și cu cei din jur, un om dăruit cu talent literar, despre care istoria literaturii va avea multe lucruri minunate de spus.
Poeta Garofița JIANU - confirmând calitatea actului literar, notează ,,Ai răbdare, și pășește cu încredere printre filele atâtor suflete minunate", lucruri reale, adevărate, obiective. Perfect adevărat... ,,pășește cu încredere", ... iar poeta Mioara BACIU, confirmă veridicitatea ,,pentru atunci când, secundă își va cânta nemurirea, în simfonia clipei".
Pentru istorie, pentru literatură, pentru inimă, pentru suflet, pentru oameni ... pentru poezie. Bravo și felicitări (repetate), celor care săvârsesc astfel de minunate-minunății. Cititorilor, spor în toate!
Vasile BELE - Baia Mare, 16 septembrie 2019
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
|
MUZICA
În cadrul Taberei de creație, care s-a desfășurat la Sinaia, în perioada 4 - 7 septembrie a.c., într-un cadru de poveste, concomitent cu lansarea Antologiei de poezie și proză "Muzica gândului", a avut loc și lansarea celui de-al doilea volum de poezii semnat Mioara Baciu, intitulat "Raze de gând", Editura PIM, Iași.
Mi-au fost alături membrii ai Cenaclului "Mihail Sadoveanu" din Constanța, poeți, prozatori, iubitori de poezie și proză, dar și prieteni apropiați, din diverse colțuri ale țării (Constanța, Chiuzbaia, Bistrița, Oradea, Bușteni, Buzău, Onești, Slobozia, Galați, Berești, Cluj Napoca), care au picurat în sufletul meu, bucuria revederii, certitudinea că prieteniile pure sunt statornice.
Ne-am întâlnit pe "muzica gândului " și am cules "raze de gând ", ce-au încălzit corola sufletului întru veșnicie!
Moderarea de excepție a poetei inimilor îndrăgostite, Garofița Jianu, alocuțiunea superbă a prețioasei scriitoare Vasilica Mitrea, precum și aprecierile scriitorului-fenomen Vasile Bele, care au atins sublimul, deschizând porțile inimilor celor prezenți la eveniment, făcând să curgă lacrimi, au fost câteva dintre ingredientele care au contribuit la splendoarea evenimentului cu pricina.
Invitații și-au ales să recite poezii, cărora le-au știut, le-au perceput sau le-au intituit geneza, mesajul, destinatarul. A fost uluitor! Mi-au fost alături soțul și cei doi copii, care reprezintă sensul existenței mele, cei care mă inspiră, mă susțin, mă motivează!
Tuturor, reverență, mulțumiri, pentru că-mi sunteți!
Mioara BACIU
* * * * * *
VASILICA MITREA – scriitoare, prozatoare, romancieră (,,CÂNDVA … PRIETENE”, 2008 și ,,CONFESIUNILE ANGELEI”, 2009.), debutează, încurajată de redactorul-șef al revistei ,,Dobrogea Culturală”, cu romanul ,,ȘTIAI CĂ TIMPU-I COLORAT?”. Este membru în L.S.R. filiala Dobrogea, din 2009, din ,,2012 membru în Asociația Scriitorilor de Limbă Română din Quebec-Canada, iar din 2017 este și membru al Uniunii Scriitorilor de Limbă Română de la Chișinău”, pag. 8, ne propune un fragment din ,,DRAMA DEPORTĂRII UNUI ARMEAN LEVON HARUTIUNIAN”.
* * *
GAROFIȚA JIANU – cea care ,,își marchează cu dragoste și dăruire locul în sufletele celor care simt frumos”, pag. 15. debutează cu volumul de versuri, ,,IUBITA CU NUME DE FLOARE”, în anul 2017, apoi îi urmează ,,IUBIREA MEA ÎȚI APARȚINE” și ,,CÂND VISELE DEVIN ARIPI”, cea mai proaspătă realizare literară. Din 2019 este membru al L.S.R. ,,Într-o lume ucisă de cotidian, versul de dragoste al poetei Garofița JIANU, își desenează sufletul în poezie și frumos cu o sensibilitate aparte”, pag. 16.
,,Din păcate, cu păcate, omul, greu va prinde sensul,
Nici o sete, nu va stinge, orelor din veacuri, mersul!
Nici lumina, nu se-aprinde-n ochii, ce privesc în gol,
Dacă-n fiecare clipă, tu, ești robul unui rol!
Poate, cine-ți știe gândul? N-am curaj să te privesc!
Azi, când ceru-mi stinge vise, vorbele se irosesc!
Cred în sufletul cuminte, ochii, care te privesc, cu dor
Toate astea, n-au valoare? Tu rămâi nemuritor!”, ,,CÂND IUBEȘTI, TOTUL SE POATE”, pag. 20.
* * *
Pentru MIOARA BACIU - ,,licențiată în științe economice în cadrul ASE București”, dar ,,pasiunea pentru poezie datează din perioada gimnaziului”, pag. 22. Asta o face să publice volumele ,,DINCOLO DE VISE”, 2018 și ,,RAZE DE GÂND”, 2019, dar și numeroase, valoroase și prețioase apariții în volume colective (antologii și dicționare de reliefuri literare românești).
,,Cu ochii umezi, ca o căprioară,
Cu umeri gârboviți de soartă,
Suspini pe prispa de la țară,
Că nu auzi bătând în poartă …
Iar nu-I vezi chipul fiicei tale,
Nici fiii tăi n-au mai trecut,
Să-ți toarne viața în pocale
Și să-ți aline dorul mut.
Pustiu de vise stau să cadă
Și se-ntrupează în tăceri,
Ți-i sufletul o toamnă caldă,
Ce-și plânge frunza nicăieri”, ,,ȘI, IATĂ, AZI MĂ-NTORC LA TINE, MAMĂ”, pag. 28, un poem delicat și dedicate celei mai dragi ființe, dedicate celei de care se leagă venirea noastră pe pământ, dedicate mamei. Te felicit, iubită prietenă pentru esența și înrădăcinarea ta.
* * *
Poetul, publicistul MIRCEA MARCEL PETCU, cel care ,,deține numeroase diplome și distincții profesionale, având o contribuție însemnată la organizarea și conducerea activităților cultural-artistice, la conceperea și inserarea de reflecții, referate și articole în diferite publicații românești și din străinătate”, pag. 30, are publicate numeroase volume de versuri, poeme în proză, dar și multe și apreciate apariții în antologii, care ,,… poartă titluri sugestive și cuprind temele: iubirea, timpul, destinul creatorului, natura, orașul, sufletul însingurat”, pag. 31. de această dat, pentru antologia ,,MUZICA GÂNDULUI”, ne propane un ,,buchet” de poezii:
,,Mă pierd
într-o mare de stele cu
șaluri de valuri,
mă pierd
în pădurea defrișată
a gândurilor mele,
mă pier
în armatele norilor
ce-acoperă lumea,
mă pierd
în stoluri iubite de doruri
născute din flori,
mă pierd
în imensitatea umbrelor
ce ocolesc zarea,”, ,,CLAR DE LUNĂ …”, pag. 35.
* * *
Urmează, în ordinea încluderii în antologie – OLGA DUȚU - ,,autoare a 37 de cărți de specialitate , peste 360 de articole, studii, comunicări în domeniul limbii și literaturii române, metodologiei, relații publice, critică literară, haiku”, pag. 37, care ne propane, de această dată, pentru antologia ,,MUZICA GÂNDULUI”, un fragment extreme de emoționant și sensibil în același timp, numit ,,EROINELE ROMÂNIEI MARI. DESTINE DIN LINIA ÎNTÂI”, volum realizat de Muzeul Literaturii Române.
,,Sunt evocate cele mai importante momente din istoria Societății Ortodoxe Naționale a Femeiklor Române, îmtemeiate de elita femeilor nobile, în frunte cu Alexandrina Cantacuzino, în luna mai 1910, în București, urmată de 70 de filiale urbane, rurale și profesionale. În București, pe lângă biserici s-au organizat și 47 filiale parohiale, sprijinite de Regina Maria, aceste asociații au strâns fonduri din diverse surse, depuse la Banca de Stat. simbolul acestei societăți era crucea cu o panglică tricolour”, pag. 47.
* * *
NAN CONSTANTIN ILIE - a avut ,,întotdeauna aplecare spre studiu, citind de mic orice îi cădea în mână, adesea făcea adnotări asupra conținutului unei cărți”, pag. 50. A început să scrie ,,despre trecutul orașului său drag, Constanța, amintiri de când era copil”. Debutează literar, cu volumul ,,SCRISORI CU PARFUM DE VALURI”, în anul 2005, iar mai târziu, în 2016, cu romanul ,,CÂND SE ÎNTORC RÂNDUNELELE”. Doi anu mai târziu, în 2018, îi apare romanul (în două volume), ,,RĂTĂCIȚI ÎN ÎNTUNERIC”, care ne dezvăluie secrete din ,,dragostea unei prințese, moștenitoare a unei averi fabuloase, cu rădăcini încă în vremea brâncovenilor și un hoț periculos, spărgător de case”, pag. 51.
Urmează, scurte povestiri, 17 la număr, adunate în volumul ,,ȘAPTESPREZECE”, iar anul 2019, este anul ,,romanului de dragoste” ,,GOODBYE MY LOVE”, - ,,între o nemțoaică frumoasă și bogată din Hanovra și un tânăr simplu din Constanța”.
Pentru antologie ne propune o povestioară din cele 17 - ,,MI-E DOR DE MY COUNTRY …”.
,,Dar mie îmi este dor de ,,my country” … Îmi este dor! Colcăie sângele în mine, nu mai am pace, nu mai am liniște și nu mai pot, fiule, nu mai pot”, pag. 57.
* * *
MARIANA TASENTE – ,,are un blog personal”, intitulat ,,RAZĂ DE SOARE”, pag. 59, și vine cu un fragment dintr-o proză, ,,SUFLET DE COPIL”, ,,Suflet de copil se așează ghemuit în poala ta așteptându-și mângâierea mâinii prin părul tânăr, ondulat și mătăsos. Așteaptă cuminte dar nerăbdător, ascultând muzica divină a ploii pe clape de pian și arcuș de vioară, visând la o plimbare în caleașca iubirii printre stele strălucitoare”, pag. 60.
* * *
Scriitorul SANDU GABRIEL CONSTANTIN, preot paroh, apare cu volumele de versuri: ,,ARIPI DE HERUVIM”, ,,LUMINI DIN CER”, ,,DIN LIRA INIMII” dar și cu peozii religioase ,,DE VORBĂ CU DUMEZEU”, în 2018 și ne propune pentru a fi anologat, un crâmpei de poeme din volumul ,,LUMINI DIN CER” și ,,DIN LIRA INIMII”. Din volumul ,,DE VORBĂ CU DUMNEZEU”, vă prezint un fragment dintr-un poem:
,,Se ruga în gând să moară,
Ca să scape de obidă,
Agățase chiar o sfoară,
De un cui înfipt în grindă.
Am trimis o credincioasă,
Care are suflet bun,
Să îl ia la ea acasă,
C-avea casa peste drum.
Și de-acuma o să-l țin,
Cât mai are de trăit,
Să nu aibă iar priicină,
Pentru ștreangul pregătit.
Când udreri vă dau de-a dura,
Nimenea să nu se teamă,
Sunt acolo unde gura,
Omului smerit Mă cheamă”, pag. 71.
* * *
LILIANA ANDREI – mărturisește că ,,sunt o frunză purtată de vânt, ieri am devenit amintire, mâine voi fi …”, pag. 72, și ne prezintă câteva poeme superbe cu numele ,,RĂSTĂLMĂCIRI …”, ,,RĂTĂCIRI …”, ,,UMBRE …”, sau ,,TOT EU …!”. Iată câteva rânduri:
,,Mi se scrijelesc pe chip trăiri
Cu o mână tremurândă, mereu neînțeleasă,
În culorile toamnei.
Peste umbre reci, într-un zbor năvalnic,
Tre cocori căutându-și cuiburile,
Într-un zbor prefăcut în neliniște”, pag. 75.
* * *
Susnumitul, adică, eu, VASILE BELE, pag. 76 – 84, – din modestie, am prezentat un fragment din colecția de folclor. Despre mine nu voi spune multe, ba nu voi vorbi deloc, ci-am să-i las pe alții să facă acest lucru. Important este că folclorul nostru maramureșean, tradițiile noastre din Maramureș, au fost prezentate și savurate, la marginea mării, când le-am făcut o prezentare, pe viu, a unei nunți tradiționale. Am să mulțumesc doar pentru oportunitatea apariției în acest volum antologic, frumos îngrijit, cu valoare și oameni valoroși, pe care mă bucuri să-I salut, fie și prin acest intermediu. Vă așteptăm și la Baia Mare! Noi, nu avem mare … dar avem un munte mare.
Mulțumesc scriitoarei Vasilica MITREA, poetelor Garofița JIANU și Mioara BACIU, pentru includerea în antologie, repet!
* * *
CORNEL IONUȚ CIUBOTARU – absolvent al unui facultăți din Galați, dar și a unui curs la Școala Populară de Arte, Brăila, debutează literar cu volumul de versuri, ,,CALEIDOSCOP DE CURCUBEIE”, având și numeroase premii la festivaluri din țară, ceea ce ne bucură. Îți doresc succes în activitatea artistică.
,,Poezia reprezintă pentru mine modul cel mai frumos și curat de a-mi exprima trăirile și sentimentele cele mai ascunse, dar și stările de spirit prin care fiecare dintre noi trecem la un moment dat; un mod eficient și sincer prin care mă pot elibera de probleme, comlexe dar și un mijloc magnific prin care le pot arăta celor din jur universul meu interior, vise, idealuri”, pag. 87, ne mărturisește în materialul propus a fi antologat.
,,De ce doare iubirea atât de tare?
De ce sufletul îmi pare pierdut în mare?
Iubesc un suflet pur și sensibil
Ce mi-ar putea adduce o rază de soare.
Dar acest suflet e din alt univers
Și-i mult prea departe; mă simt ne-nțeles,
Mă simt un păgân ce pătează iubirea,
Cu lacrimi de sânge plătesc nemurirea”, pag. 91, din poemul ,,DRAGOSTE SĂRATĂ”.
Drag prieten îți mulțumesc că aduci clipe frumoase în jurul tău, atunci când ești pe scenă. Poeziile și volumele noastre, lansate și cu aroma cântecului tău, devin mai minunate, mai curate.
* * *
FLORICA STANCIU - cea care ,,a deținut multiple funcții în cultura românească, iar datorită acestui privilegiu, în calitate sa de șef oficiu de asistență socială, a avut multe realizări, de înființare și amenajare ale unor instituții de ordin obștesc”, pag. 93, de această dată, vine în întâmpinarea cititorului cu un fragment din volumul ,,AVÂNT ȘI DEZAMĂGIRE”.
,,Cultura s-a dezvoltat concomitent cu dezvoltarea economiei și a social-politicului.este uimitor cât de repede s-au adaptat la noua cultură, nu numai scriitorii, traducătorii de cărți, dar și artiștii, arta în general. După cum o să observăm este vorba nu numai de manuscrise care se transformau în cărți,la un moment dat, dar este și un alt element al literaturii un produs al sufletului, gândirea, sentimentele, emoțiile manifestările, fie ele și spontane, ale psihicului, date în epoca respectivă. Și, prin aceasta, s-a dovedit trecerea de la o societate la alta. Așa că s-a schimbat stilul și în literatură”, pag. 95.
* * *
ARSALUIS SARCHISIAN GURĂU - ,,membră a Societății de Științe Filologice, a participat la numeroase Simpozioane și sesiuni științifice cu comunicări și referate”, pag. 100, apreciate.
,,A tradus lirică clasică și contemporană din limba armeană”, a publicat numeroase cărți de critică, interviuri, portrete, analize, articole. A obținut valoroase premii și are sub tipar încă trei cărți, care urmează să apară. Așteptăm și noi aparițiile editoriale și-o invităm și pe la noi prin Maramureș, fie și la o sesiune cu referate științifice, fie în nume personal cu o lansare de carte.
În antologie ne prezintă un fragment dintr-o proză: ,,AL TREILEA OCHI”, ,,Violeta se cufundă în spuma roz, sclipitoare în lumina difuză a aplicelor cu forme ciudate, primite de Manușag, gazda ei temporară, de la un fost elev, acum sticlar – artist în meserie”, pag. 102.
* * *
MUNTEANU ALEXANDRA FLORA - ,,profesoară, scriitor, redactor, traducător”, pag. 107, un adevărat și înflăcărat promotor cultural, membru fondator la mai multe asociații culturale. Are o activitate literară extrem de bogată, ,,este creatoare de poezie de tip nipon, recenzor traducător, moderator de conferințe și festivaluri internaționale”. Traduce antologii internaționale de haiku, face ediții bilingve proprii, emite păreri și opinii critice, scrie prefață de carte pentru unii autori, iar aici, în această superbă antologie, aduce un fragment dintr-un text, de fapt un text de la o Comunicare la Simpozionul anual ALECLA- 2018, cu tema propusă: ,,DIMITRIE CANTEMIR ȘI EXILUL”, din care voi cita: ,,Dimitrie Cantemir (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723) a fost domnul Moldovei ales de două ori (martie – aprilie 1693 și 1710 – 1711) și un mare cărturar al umanismului românesc. Printre preocupările sale se înregistrează cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compositor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin”, pag. 112 – 113.
* * *
ELVIRA RĂCEALĂ -
VASILE BELE
BAIA MARE VICTOR BABES 31/51
TEL:0753-53.30.03
email v_bele@yahoo.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu