miercuri, 15 ianuarie 2020

PNL, obligat să continue politica populistă a PSD



În chestiunea alegerilor anticipate şi alegerea primarilor în două tururi pentru un răspuns adecvat trebuie pusă problema invers: ce se întâmplă dacă nu vor fi anticipate şi primarii nu vor fi aleşi din două tururi?! Cine va pierde şi cine va avea de câştigat?

Dacă nu se va declanşa procedura de alegeri anticipate până la toamnă PNL este posibil să nu piardă, dar să câştige la un scor mic.
Dacă nu se modifică legea şi primarii vor fi aleşi tot dintr-un singur tur ca în urmă cu patru ani, PNL va pierde o parte dintre primarii actuali.
Să trecem la cei ce au de câştigat. În primul rând PSD are şansa de a recâştiga toate primăriile pe care le are şi chiar mai multe dacă intră într-o combinaţie cu Pro România.
După locale, primarii PSD se vor mobiliza, la vârf se va stabiliza o conducere unitară, aşa cum a fost dintotdeuna la PSD, iar partidul care se află acum în criză poate atinge un scor foarte apropiat de PNL.
Să ne explicăm. Nu s-a stabilit încă nimic în ceea ce priveşte alegerile primarilor din două tururi şi USR a demarat în forţă campania. USR şi PLUS şi-au fixat deja un candidat pentru Bucureşti, ei urmând să intre într-o competiţie internă pentru desemnarea celui mai bine plasat. Nicuşor Dan este o figură cunoscută pentru modul în care se implică în problemele Bucureştiului şi partide precum PMP sunt gata să-l susţină.
În acelaşi timp PNL nu va accepta să susţină pentru cea mai vizibilă funcţie administrativă din ţară candidatul altui partid, mai mic. A spus-o chiar şi preşedintele Klaus Iohannis.
UDMR are în jur de 30 de primării pe care le câştigă dacă alegerile sunt într-un singur tur. Dintre acestea sunt doar două reşedinţe de judeţ, Satu Mare şi Târgu Mureş. Acesta este motivul pentru care se opune.
USR este cel mai înfocat susţinător al alegerilor din două tururi. Dacă legea nu se modifică, USR va deveni un adversar redutabil al PNL. Cele două partide se vor lupta între ele, favorizând candidaţii PSD, precum şi ai UDMR, acolo unde este cazul.
Logica politică obligă PNL să adopte o ordonanţă de urgenţă privind alegerea primarilor în două tururi din două motive. În primul rând ca să se ajute pe sine la locale, în al doilea rând să oblige PSD să iniţieze o moţiune de cenzură. Căderea guvernului este un prim pas către anticipate. Va cădea PSD în cursă? Alături de ALDE şi Pro România va merge până acolo încât, pentru a ocoli anticipatele, parlamentarii acestor partide vor vota un guvern PNL, probabil tot cu Orban în frunte.
Opoziţia nu-şi doreşte anticipate, dar PNL va atinge unul dintre obiective, adică alegeri din două tururi. În felul acesta îşi rezolvă una din cele două probleme.
Guvernul PNL încă nu este ameninţat de erodare, dar primeşte mici lovituri de la aliaţi, de la mass media care susţine PSD, şi evident, lovituri din ce în ce mai puternice de la PSD. O întârziere a pensiilor, neputinţa de a dubla alocaţiile pentru copii, votată în parlament de PSD, majorarea punctului de pensie din septembrie, anumite gafe ale membrilor guvernului, probleme de accesare a fondurilor europene, lipsa banilor pentru investiţii, etc etc, sunt de natură să conducă la o erodare a guvernului Orban cu consecinţe electorale catastrofale pentru PNL.
Alegerile parlamentare anticipate ar da timp guvernului să rezolve problemele fără să fie sub presiune electorală.
De pildă PNL nu-şi permite să taie pensiile speciale. Nu-şi permite să treacă la restructurarea aparatului de stat. Îi este teamă să ia măsuri economice de dreapta. Guvernul PNL este constrâns să continue politica populistă a PSD. Din acest motiv susţine organizarea alegerilor anticipate.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu Mare


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu