joi, 19 martie 2020

Comunicat de presă


19.03.2020
            
Propuneri de măsuri

            Printr-un dialog online cu ministrul transporturilor și ministrul finanțelor publice, deputatul Sorin Bota a transmis o serie de propuneri care să fie luate în perioada aceasta, unele fiind deja aplicate, altele în curs de analiză, urmând a fi aplicate sub o formă sau alta.
Dintre aceste solicitări amintim:
             1. Vameșii trebuie să cerceteze actele șoferilor, cât timp stau ei la coadă, iar când ajung în frontieră să le fie prelucrate documentele rămânând de efectuat doar controlul, altfel pe cei care azi stau la rând în vamă îi prinde Paștele.
            2. Plățile pentru lucrări trebuie să fie făcute direct către subantreprenorii declarați și cei nedeclarați. Dacă aceste plăți se efectuează către antreprenorii generali (AG), aceștia opresc banii și majoritatea dintre ei îi scot din țară.
            3. Deblocarea garanțiilor de bună execuție pentru lucrările recepționate, chiar și cele parțial recepționate (cu observație), eventual într-o cotă de 50%, și acestea să fie deblocate (plătite), către cei care au executat real lucrările și de la care AG le-au reținut.
            4. Pentru transportatori, derogare de la orele de conducere/odihnă, astfel încât să se asigure cursivitate între punctele de încărcare și descărcare, eventual extinderea orelor de condus, cu una sau două ore.
            5. Dezinfectarea zilnică a trenurilor și autobuzelor și adaptarea orelor de mers prin comasarea curselor în funcție de necesarul din această perioadă.
            6. Personalul din Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor și toate entitățile coordonate să lucreze de acasă și prin rotație, astfel încât să se asigure permanența, cu exceptia celor la care e necesară prezența la birouri sau pe șantiere.                  
            7. Măsurile de reeșalonare a plăților atât către A.N.A.F. cât și către Miniserul Muncii prevăzute în OG 6/2019, respectiv OG 6/2020 trebuie corelate astfel încât să fie valabile în toate situațiile în care agenții economici se regăsesc. În acest sens, vă solicit și totodată vă propun ca și în cazul U.A.T.-urilor să fie valabile eșalonările fără condiția de aprobare prealabilă a acestora de către Consiliul Local. Acesta ar trebui să ratifice prevederile din aceste ordonanțe, astfel încât administrațiile locale să poată beneficia de posibilitatea de eșalonare.
            8. Cer să se declare situația de forță majoră care să intervină în absolut toate contractele de finanțare, atât de la bănci pentru orice tip de credit, cât și de la Instituțiile Financiare Nebancare,  astfel încât pe perioada cât e declarată această stare toate plățile scadente în luna martie, intarziate, sau la zi, cât și cele viitoare din luna aprilie și mai, să poată fi eșalonate prin prelungirea contractelor  pe perioada cât ele nu se plătesc, fără a se calcula penalizari și  dobânzi accesorii! Masura trebuie să aibă caracter imperativ, fără posibilitatea negocierii între parți, cu excepția acelora care au lichidități și resurse suficiente pentru a le achita.
                  9. Planurile de restructurare ale firmelor aflate în dificultate, în insolvență trebuie  suspendate și prelungite ca valabilitate până după depășirea situației economice dificile prin care trecem.

Cabinetul deputatului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu