miercuri, 25 martie 2020

Coronavirus: o abordare mondială naţionalistă



După ce China a fost acuzată că a ascuns apariţia unui virus necunoscut, fără leac, a venit rândul SUA să dea tonul abordării individualiste, naţionaliste în combaterea noului coronavirus.
Donald Trump, preocupat să apere doar America, a luat decizii fără să se consulte cu partenerii europeni. Fără niciun avertisment, la fel cum au procedat japonezii când au atacat Pearl Harbor, au întrerupt toate zborurile către Europa, fără să anunţe oficialii Uniunii Europene.
Mai mult, Statele Unite au oferit un miliard de dolari unei firme din Germania pentru cumpărarea licenţei unui vaccin anti-Covid-19. Trump dorea să-i vindece întâi pe americani, apoi, dacă mai rămân câteva fiole, să le vândă şi la alţii.
Lipsa de solidaritate s-a făcut simţită şi în interiorul UE. Prima ţară aflată în dificultate, Italia, a fost lăsată să se descurce singură. Drept urmare coronavirusul s-a răspândit, iar fiecare ţară din UE a procedat ca Donald Trump, preocupându-se de propria ei soartă.
Odată cu apariţia noii epidemii s-a născut un nou tip de globalism naţionalist. Cuvântul de ordine în lumea întreagă pare să fie „Fiecare se descurcă aşa cum poate!”. Nu există reguli generale decât la spălatul pe mâini şi la obligaţia de a sta în casă. UE a renunţat la regulile rigide care au condus la BREXIT. După ce a chinuit ţările mici să respecte un deficit de 3%, limita a dispărut. Germania deja are în vedere un deficit de 20%. Biata Viorica Dăncilă era pusă la zid pentru că pierduse controlul şi România părea să încheie anul 2019 cu un defiticit de peste 4%. Vom vedea cu ce deficit se va încheia anul apocaliptic 2020.
Închisă în propria carapace, fiecare ţară îşi face propriile socoteli.
Deocamdată guvernul României nu şi-a deschis pungile decât pe jumătate. Se vor da ajutoare de stat pentru firme sau va rămâne numai şomajul tehnic? Lucrurile nu sunt deloc clare.
Guvernul Orban este foarte ezitant, parcă şi-ar face numai socoteli de ordin electoral. În conjunctura actuală alegerile, ca şi politica, sunt ţinte foarte îndepărtate, lucruri care par să nu mai intereseze pe nimeni.
Oamenii sunt preocupaţi numai de siguranţa lor, dar şi aici se găsesc nenumăraţi indivizi cărora nu le pasă de măsurile pe care le-a luat guvernul.
Dacă la nivelul UE fiecare ţară s-a autoizolat, şi în interiorul ţării încep să se vadă diferenţe de abordare. Judeţul Maramureş, de exemplu, şi-a luat propria soartă în mâini şi autorităţile locale au decis să bage în carantină întregul judeţ.
La nivel local izolarea populaţiei, împiedicarea răspândirii virusului depinde foarte mult de fermitatea fiecărui primar.
Odată cu declararea stării de urgenţă s-au anunţat şi măsuri pentru sprijinirea salariaţilor firmelor care s-au închis. Lucrurile sunt destul de încurcate, dar până la Paşti să sperăm că se vor clarifica.
Încă nu au fost anunţate decât la modul declarativ măsurile ce se vor lua pentru menţinerea în viaţă a firmelor. Au apărut opinii paralele, mult mai curajoase decât cele prezentate de guvern.
Mai trebuie să ţinem seama şi de autoizolarea premierului suspect de infestare de la senatorul PNL purtător de coronavirus. De ieri Ludovic Orban a revenit la palatul Victoria. Nu are niciun ministru pus pe linie moartă. Întreaga echipă este aptă de muncă.
Dacă se va trece de la sfaturile de a ne spăla pe mâini şi a sta închişi în case la măsuri concrete, practic la o abordare naţionalistă, vor creşte semnificativ şansele ca România să iasă învingătoare din lupta cu virusarea globalizantă a oamenilor şi a economiei.
În perioada crizei şi după dispariţia coronavirusului, principala sarcină a premierului Orban este să ia măsurile de ordin economic pentru salvgardarea României.
Protecţia populaţiei cade în sarcina ministrului de Interne, a lui Raed Arafat, în ultimă instanţă a armatei.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Satu-Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu