luni, 23 martie 2020

Cum au copiat chinezii cercetările referitoare la Covid-19 de la Centrul OncoGen din Timişoara



Cercetătorii de la Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului OncoGen din Timişoara au anunţat în luna ianuarie a acestui an că au realizat o strategie de vaccinomică personalizată pentru noul coronavirus, rezultatele acestor cercetări fiind puse gratis la dispoziţia producătorilor de vaccinuri interesaţi.
Directorul OncoGen, prof. Virgil Păunescu, a explicat la acea vreme că cercetătorii timişoreni au postat public rezultatele cercetării, pentru ca producătorii de vaccinuri care sunt interesaţi să elaboreze un vaccin anti-coronavirus.
În 8 februarie cercetătorii timișoreni au scris într-o publicație de specialitate un articol care descrie tehnologia de producere a unui vaccin împotriva Covid-19. Totul fusese însă postat și pe site-ul oncogen.ro cu aproximativ două săptămâni înainte. Ei bine, în 3 martie, un grup de cercetători chinezi au publicat un articol aproape identic, într-o altă revistă de specialitate, fără să acorde credit cercetătorilor români. Ba mai mult, ei au pus chiar și sintagma “All Rights Reserved” (Toate drepturile rezervate) pe ceea ce publicaseră, deși era copiat la punct și virgulă din lucrarea cercetătorilor români.
”În data de 4 Februarie am fost contactați de Ambasada Chinei în România cu rugămintea de a colabora cu cercetătorii chinezi la punerea în practică a acestei tehnologii. Noi am fost de acord și avem corespondență pentru a dovedi acest lucru. Dar nu am fost de acord ca ei să își însușească rezultatele muncii noastre și apoi să adauge “All Rights Reserved”.”, au scris cercetătorii timișoreni pe pagina de socializare OncoGen.
Directorul OncoGen, prof. Virgil Păunescu, susţine că sunt foarte multe metode şi tehnologii pentru a ajunge la un vaccin sau la o soluţie, iar OncoGen a pus public la dispoziţie oferta sa, care este mai puţin obişnuită, pentru că nu provine din vaccinarea împotriva virusurilor, ci din vaccinurile antitumorale, care sunt mai dificil de obţinut decât vaccinurile antivirale.
Potrivit cercetătorilor timișoreni, pornind de la profilul genetic al populaţiei din România se poate determina structura proteică, aceea care poate fi folosită la vaccinare. Astfel, cercetătorii de la OncoGen au identificat mai multe peptide, dar au expus doar cinci, iar cu un număr de 10 peptide, pe care ei le pot identifica, s-ar putea produce vaccinuri care să acopere toată paleta din România.
„Noi nu suntem un centru de producţie. Rezultatul studiilor noastre, care la sfârşit indică cum ar trebui să arate şi cum ar trebui sintetizate respectivele proteine, respectivele antigene folosite pentru un eventual vaccin, ar trebui preluate de o fabrică de tip industrial care să le producă, să le ambaleze, să le testeze, să le vaccineze. Dacă Institutul Cantacuzino ar fi fost funcţional, probabil că le-am fi predat celor de la Cantacuzino, în primul rând, să le testeze ei şi să încerce să facă un vaccin. Dar pentru că nu avem cui să le predăm, le-am pus în domeniul public, pentru producătorii de vaccinuri care, sunt convins, că toţi lucrează la ora aceasta la elaborarea unui vaccin”, spunea, pentru Agerpres, directorul OncoGen, în luna ianuarie.
Virgil Păunescu a remarcat faptul că nimeni nu spune nimic referitor la cercetările efectuate, la eventuale rezultate, fiecare companie farmaceutică încercând să obţină un vaccin pe care să-l patenteze şi să câştige de pe urma vaccinării, iar aceasta ia timp.
Peptidele imunogenice au fost dezvoltate de cercetătorii OncoGen Timişoara prin aplicarea unei tehnologii utilizate în vaccinarea personalizată în cancer, bazată pe „long neoantigen peptides”, o tehnologie care este în prezent în studii clinice pentru tratarea cancerului. Folosind acest exemplu, alte peptide pot fi identificate pentru populaţia din aproape toate regiunile geografice.
Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara.
                                                                                                          CLL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu