marți, 24 martie 2020

Intervenții ale președintelui și ministrului Apărării. Se pregătește scoaterea Armatei pe străzi?!



Președintele Klaus Iohannis și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, s-au adresat națiunii, îndemnând ferm la respectarea măsurilor luate de autorități pentru limitarea epidemiei de Covid-19, printre care statul acasă și limitarea deplasărilor și a contactului cu alți oameni, ca mijloace de prevenție, scrie www.activenews.ro, preluat de Romanian Global News.
Din discursurile celor doi reiese, însă, că agravarea situației ar putea duce la impunerea de noi restricții, mai dure decât cele de până acum. Pe cale de consecință logică, acestea ar putea fi interzicerea totală a deplasărilor sau decretarea stării de necesitate, ultima implicând și scoaterea Armatei pe străzi.
Astfel, Iohannis a menționat că „măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate” și că „nu ne vom opri și vom lua măsuri chiar mai dure în momentul în care vor deveni absolut obligatorii”.
„Dragi români, într-o cumplită ironie a sorții, a-i ajuta pe ceilalți înseamnă astăzi și în săptămânile care vor veni a sta departe de ei. Oricât de crud și paradoxal ar suna acest lucru, este adevărat. Menținerea distanțării sociale este calea care ne va scoate la lumină după această incredibil de dificilă perioadă. Să avem, așadar, în aceste zile mare grijă de părinții și bunicii noștri, dar de la distanță.
Trăim momente de cumpănă pentru întreaga omenire, pe care niciunul dintre noi nu le-ar fi crezut posibile. Urmează săptămâni critice, care vor pune la grea încercare toate capacitățile statului, dar și rezistența noastră morală și emoțională. Acum este momentul să fim puternici și solidari. Depinde de noi, de modul în care înțelegem să ne respectăm și să îi respectăm pe ceilalți să depășim cu bine această criză care nu afectează doar România, ci întreaga lume. În aceste zile și în lunile care urmează, solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi, având grijă de sănătatea noastră și protejându-i pe cei de lângă noi. (…)
Stând acasă îi ajutăm pe medicii noștri să le ofere asistență celor care au reală nevoie de îngrijire. Să nu le îngreunăm și mai mult munca celor pe umerii cărora stă în aceste clipe critice o presiune uriașă! Fiecare zi în care, prin comportamentul și atitudinea noastră, am contribuit la limitarea răspândirii infecției este o zi mai aproape de momentul în care ne vom relua cu toții activitățile cărora le ducem lipsa acum, iar afacerile blocate acum se vor putea redeschide. Să fim responsabili și să nu contribuim la prelungirea unei perioade grele pentru toată lumea! (…)
Gravitatea situației cu care ne confruntăm este fără precedent și tocmai de aceea trebuie să ne unim forțele pentru a izbândi împreună în această luptă de durată și de uzură. Este inadmisibilă încurajarea discriminării împotriva celor care sunt, în aceste momente, vulnerabili. Toți cetățenii români, indiferent că sunt sănătoși sau bolnavi, au dreptul la protecție din partea statului român. Și vă asigur că statul român face toate eforturile pentru a depăși cu bine această grea încercare. (…)
Împreună cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii evaluăm permanent evoluția răspândirii infecției. Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcție de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului în comunitate. (…)
Ne confruntăm cu o situație fără precedent, în care viața fiecărui cetățean depinde de decizii ferme. Vreau ca fiecare român să înțeleagă că nu ne vom opri și vom lua măsuri chiar mai dure în momentul în care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului.
În egală măsură însă, vom continua să-i ajutăm pe toți cei afectați de această criză. Măsurilor sociale și economice adoptate zilele trecute li se va adăuga un nou pachet, care să rezolve problemele și mai multor categorii de întreprinzători și oameni de afaceri care se confruntă cu mari greutăți. (…)
Vă asigur însă de un singur lucru: tot ce avem la dispoziție, toate instrumentele fiscale și economice, toate resursele, inclusiv cele pe care le putem obține de la nivelul Uniunii Europene, sunt puse în slujba sănătății românilor și a ajutării firmelor și angajaților care trec în aceste zile prin momente dramatice. Astăzi avem avantajul apartenenței la marea familie europeană și lucrând împreună cu partenerii noștri sunt încrezător că vom trece mai ușor peste șocul social și economic provocat de această criză”, a transmis președintele Klaus Iohannis, luni, într-o declarație de presă.
La rândul său, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a afirmat luni că principala strategie aplicabilă în lupta cu coronavirusul, singura care și-ar fi dovedit eficiența, este rămânerea acasă și evitarea apropierii de alte persoane. Totodată, el a făcut apel la militarii Armatei României să sprijine în continuare autoritățile în lupta inegală cu „inamicul nevăzut”, Covid-19, protejându-se pe sine, familiile lor și întreaga Țară.
„Indiferent de regiunea țării în care vă desfășurați activitatea profesională, oriunde locuiți, chiar dacă sunteți în afara granițelor țării, trebuie să fim uniți în această perioadă dificilă, atât pentru populație, cât și pentru autoritățile care se confruntă cu o provocare nemaiîntâlnită în istoria contemporană a României. De-a lungul istoriei, poporul român, laolaltă cu Armata și instituțiile statului, a depășit toate momentele de cumpănă. Vă asigur că militarii sunt și vor fi implicați total în ceea ce presupune apărarea Țării în lupta cu un inamic nevăzut, care nu are tabără militară, doctrină sau o strategie de atac. Coronavirusul este inamicul global al tuturor statelor, fie că sunt țări din Asia, din Răsărit sau din Occidentul apărat de NATO.
Principala strategie pe care o putem aplica în lupta cu coronavirusul, singura care și-a dovedit eficiența, este să stați acasă, să evitați cât se poate de mult apropierea de alte persoane și, mai ales, să vă protejați. De fiecare dată când reveniți acasă sau vă întâlniți cu prietenii și cunoscuții, nu dați mâna și nu vă îmbrățișați. Spălați-vă pe mâini! De fiecare dată când aveți ocazia, cât mai des și, obligatoriu, de fiecare dată când reveniți acasă.
Fac un apel către militarii Armatei României: Sunteți pregătiți pentru a acționa când Țara are nevoie de voi; sunteți bravi, profesioniști, dedicați Poporului Român! Sprijiniți în continuare autoritățile în această luptă inegală cu un inamic nevăzut! Protejați-vă pe voi, protejați-vă familiile, protejați Țara!
Dragi români, respectați sfaturile autorităților, nu acceptați decât informații din surse sigure și, din nou, vă rog să stați acasă. Este primul lucru pe care îl spun tuturor: nu vă părăsiți domiciliul dacă nu aveți un motiv întemeiat! Dacă nu avem o urgență, nu văd un motiv să ieșiți din casă. Trebuie să ne protejăm nu neapărat pe noi ca indivizi, ci societatea, pe toți cei din jurul nostru.
Ce este sigur, așa cum observăm deja în alte țări, dacă nu sunt respectate sfaturile autorităților, își pierd viața sute de persoane. Știu că nu este ușor, dar împreună vom depăși această perioadă. Învingătorii sunt cei care scriu istoria: doar uniți, respectând măsurile impuse de autorități, vom învinge acest inamic nevăzut”, a declarat, luni, Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

                                                 Romanian Global News 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu