marți, 24 martie 2020

Doi critici vehemenți și unul mai moderat




 Doi critici ai guvernului se fac remarcați în aceste zile. Primul este Călin Popescu Tăriceanu, al doilea este Victor Ponta. Moderatul pe care îl avem în vedere este Traian Băsescu.

Niciunuia dintre ei nu i se poate contesta experiența. Așadar, putem admite că vorbesc în cunoștință de cauză. Toți trei au avut parte de perioade de crize. Este adevărat că nu erau în situația de a obliga oamenii să stea acasă și, evident, să nu meargă la muncă.

Dimpotrivă, îndemnau la muncă, la efort comun pentru a depăși greutățile.

Din datele prezentate s-ar părea că din totalul de salariați muncesc în jur de 20%. S-au închis fabrici, uzine, mall-uri, restaurante, baruri, întreprinderi mici și mijlocii, nu mai zboară avioane, s-au redus transporturile feroviare, circulația este restricționată.

Nici nu știi cine mai muncește în afara personalului sanitar, a poliției, mai ales a celei de frontieră, a autorităților locale, pompierilor și echipelor care întrețin sistemul energetic, alimentarea cu apă, a vânzătorilor din micile magazine, a personalului bancar etc. dar și a jurnaliștilor. Aceștia încearcă să-și facă datoria, adunând informații, prezentând poate pentru viitorime un episod neîntâlnit în istoria omenirii. Au mai fost epidemii, dar niciodată un virus atât de pervers ca acest Covid-19.

Starea de urgență a condus la o diviziune a muncii pe care nu a prevăzut-o niciun mare savant. Lupta omului cu virusul a depășit din punct de vedere geografic cel de-al doilea război mondial. Și din punct de vedere al populației direct implicate omenirea a depășit toate conflictele militare la un loc.

Nu se trage cu pușca, cu tunurile, nu se aruncă bombe din avioane. Celor câteva miliarde de „combatanți” li se cere un singur lucru: să stea în case, să se autoizoleze ca să împiedice răspândirea coronavirusului. Și acest lucru este foarte greu de realizat. Unii oameni nu pot sta nemișcați. Se plimbă aiurea, nu ascultă recomandările, asta dovedind că sunt inconștienți.

Din acest motiv a și ieșit ieri președintele Iohannis pentru a pregăti terenul pentru transformarea recomandărilor în obligații. Dacă este stare de urgență să fie luate măsuri de urgență obligatorii, nu simple recomandări care nerespectate nu aduc după sine pedepse pe măsura pericolului multiplicării în progresie geometrică a infectaților cu coronavirus.

Tăriceanu, dar mai ales Ponta, se referă mai mult la lipsa de vigoare a guvernului în luarea unor măsuri de susținere a economiei. Dacă nu sunt pompați bani pentru ținerea în viață a firmelor, după ce va trece epidemia economia nu-și va putea relua cursul. Asta spune și Traian Băsescu. Asta spun și economiștii.

Țările dezvoltate pompează bani în economie, fiecare cât crede de cuviință pentru a menține în funcțiune motorul dezvoltării, adică firmele. Nu se mai aduce vorba de principiile de aur ale UE: solidaritatea, egalitatea de șanse, până la urmă ajutorul reciproc. Fiecare se descurcă după cum poate.

Intrăm într-o nouă etapă. Sau, dacă se poate spune așa, într-o nouă eră. Schimbări radicale se vor produce și în viața politică. Este greu de spus ce tipuri de discursuri prind acum la populație.
Modul în care pun problemele cei trei politicieni care au dominat scena politică ani de zile ține de trecut. Tăriceanu, Băsescu, Ponta nu sunt oameni ai viitorului, ei vin din trecut, cu experiențele lor specifice.

Ar fi interesant de văzut care dintre politicienii momentului prinde esența acestei situații cu totul noi. Ce ar trebui să se mai întâmple ca să se reseteze, să se schimbe din temelii această lume care se dovedește neputincioasă în fața unui virus?

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu