Giganţii Google şi Apple spune că deţin cheia tehnologiei care va încetini răspândirea Covid-19. Ei vor lansa aplicaţia care urmăreşte persoanele testate pozitiv pentru Covid-19 şi care îţi spune dacă ai intrat în contact cu ele, transmite Mediafax.
Ideea celor două companii necesită adoptarea la scară largă şi testarea cât mai multor persoane potenţial infectate şi încă nu este clar dacă guvernele şi oficialii din domeniul sănătăţii publice o vor susţine.
Chiar dacă numele şi datele persoanelor infectate va fi protejate, aplicaţia va stârni multe discuţii legate de confidenţialitatea persoanelor bolnave.
În modelul tradiţional de urmărire a persoanelor infectate, epidemiologii le cer celor proaspăt diagnosticaţi să-şi amintească unde au fost şi cu au intrat în contact. Acest lucru necesită mult timp pentru interviuri, iar riscurile de condaminare sunt pe măsură. De aceea, unii experţi consideră că abordarea Google şi Apple ar fi extrem de utilă.
Cum funcţionează tehnologia de urmărire propusă de Google şi Apple:
Pasul 1: Ioana şi George se întâlnesc pentru 10 minute. Telefoanele lor Bluetooth înregistrează că ei s-au apropiat unul de celălalt.
Pasul 2. Să ne imaginăm că George se simte rău şi este testat pozitiv pentru Covid-19. El trebuie să introducă rezultatul în aplicaţie. Datele lui George din ultimele 14 zile sunt încărcate automat în aplicaţie.
Pasul 3. Ioana îşi continuă viaţa de zi cu zi, fără să ştie că a interacţionat cu o persoană contagioasă. Telefonul ei descarcă periodic datele persoanelor care suferă de Covid-19 în oraşul ei.
Pasul 4 Când George este testat pozitiv, Ioana primeşte o notificare pe telefonul ei:
Ioanei nu i se spune identitatea persoanei bolnave, dar primeşte informaţii despre ce trebuie să facă în continuare.
Unele ţări din Asia au folosit deja datele utilizatorilor pentru a urmări persoanele infectate. Inclusiv în regiunea Catalonia, din Spania, oamenii au lansat aplicaţii voluntare care transmit simptomele utilizatorilor şi locurile frecventate de ei.Integral pe www.digi24.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu