sâmbătă, 11 aprilie 2020

Lipsesc informațiile economice


Milioanele de români care stau în case au rămas șocați văzând mii de oameni stând grămadă în parcarea aeroportului din Cluj, în așteptarea avioanelor care să-i ducă spre Germania.
Îmbarcați în 12 aeronave, primele grupuri de români au plecat la muncă în Germania, Urmează alte curse în zilele următoare. Cine sunt cei care după câteva săptămâni de izolare, alții în carantină, s-au săturat de România și au decis să o părăsească?
O parte sunt probabil cei care au venit în țară fugind din zonele roșii, Italia, Spania, Franța.
De parcă la noi pământul nu ar putea produce sparanghel, sunt muncitori sezonieri care au plecat la cules de sparanghel. În lipsa mâinii de lucru producția riscă să rămână pe câmp, așa cum se mai întâmplă la noi.
Anunțurile de angajare temporară au apărut încă de anul trecut.
Sezonierii primesc 9,25 euro pe oră, dar în acord pe kilograme. Neamțul nu te plătește să stai. Cazarea costă 9,40 euro pe zi, câte doi- trei-patru-cinci etc. într-o cameră. Cu mâncarea se descurcă fiecare cum poate. La sfârșit, așa cum anunță o angajatoare foarte tânără pe pagina ei de facebook, muncitorii fruntași primesc un bonus de 100 de euro.
De ce a șocat îmbulzeala de la aeroportul din Cluj? În primul rând pentru că nu s-a respectat „distanța socială”, în al doilea rând pentru că nu au apărut forțele de ordine să-i amendeze pe cei două mii de cetățeni care nu au respectat ordonanțele militare. Nu în ultimul rând, lumea a fost dezamăgită văzând că în alte părți se muncește, în timp ce românilor li se cere să stea în case.
Din declarațiile primului ministru, al miniștrilor, aflăm că și la noi începe să se producă. Se confecționează măști, milioane de măști pe zi, în ultima vreme se construiesc și ventilatoare, se produce dezinfectant. Vom avea, la sfârșitul pandemiei, sute de milioane de măști nefolosite, tone de spirt, ventilatoare care vor putea fi folosite în eventualitatea reîntoarcerii coronavirusului.
Suntem în luna aprilie. Pornind de la sparanghelul german probabil guvernul Orban, ministrul Agriculturii, se vor fi gândit la un mare proiect pentru agricultura românească.
Pământ avem destul. Ce facem cu el? În această perioadă Comisia Europeană a anunțat că se renunță la deficitul de 3%. Fiecare țară se poate împrumuta cu miliarde de euro pentru proiecte economice. Acum ar fi momentul țărilor precum România. Acum țările care furnizează mână de lucru ieftină le-ar putea întoarce spatele țărilor dezvoltate profitoare.
Guvernul Orban se concentrează pe păstrarea distanței sociale, pe statul în case, pe amenzi, pe producția de măști. Nu pare să aibă nicio preocupare de ordin economic. Nu privește spre viitor. Nici măcar nu pune în dezbatere publică o temă atât de importantă.
E foarte posibil ca la terminarea epidemiei să facem un salt înapoi. Vor pleca și mai mulți români din țară pentru că țările vestice sunt decise să pompeze sume uriașe pentru dezvoltarea economică. Ludovic Orban pare un copil speriat. Președintele a adoptat un ton de bunicuț grijuliu.
Ca liberal, Ludovic Orban ar trebui să se uite puțin în cărțile de istorie și să vadă ce au făcut liberalii după primul război mondial. Fiecare catastrofă este urmată de reforme radicale. Criza coronavirusului oferă o oportunitate pentru România. Guvernul PNL a ales calea austerității. La fel a făcut și Ceaușescu.
De fapt, lipsesc informațiile economice. Țările serioase își refac bugetele de stat.
Fără curaj, și recunoașterea adevărului, nu se pot face reforme.
După cum s-au comportat până acum se pare că președintele Iohannis, premierul Orban și nu în ultimul rând PNL nu au curaj. Nu fac altceva decât să țină socoteala infectaților, a morților și vindecaților, a celor din carantină, a izolaților și amenzilor care se dau zilnic.
Acestea sunt probleme ale prezentului, sunt tragice, dar ce facem cu viitorul? Fără informații economice ieșirea din criza de coronavirus va coincide cu intrarea direct în criza economică.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu