joi, 9 aprilie 2020

Somaj tehnic pentru bugetari, doua saptamani pe luna!

Dupa ce a evitat in ultimele saptamani un raspuns la intrebarea daca va exista somaj tehnic si in sistemul public, premierul Ludovic Orban a facut anuntul intr-o emisiune televizata.
Orban spune ca a fost gandit un mecanism prin care, in unele zone ale sistemului public, jumatate dintre angajati sa lucreze 15 zile, iar restul sa fie "platiti intr-un fel de somaj tehnic si invers".

"Sunt zone publice care nu pot fi afectate, ba chiar avem nevoie de resurse suplimentare. Nu putem afecta zona de spitale, DSP, ambulante, zona MAI cu jandarmi, pompieri, politisti, nu putem afecta zona militara. Sunt mai greu de afectat zona Ministerului Muncii, pentru ca ANOFM este implicata in acordarea si procesarea sumelor pentru somajul tehnic, AJPIS, ITM, Casele de Pensii sunt implicate. Sunt zone publice unde nu putem lua masuri similare cu somajul tehnic", a explicat premierul, la B1 Tv.

El a spus ca, pentru alte zone, a fost gandit "un mecanism care tine de evitarea riscului de raspandire a viruslului".

"Impartim angajatii in doua, fiecare parte sa poata mentine functionalitatea institutiei publice. Fiecare angajat lucreaza 15 zile, restul sunt platiti intr-un fel de somaj tehnic si invers. Acest mecanism trebuie sa asigure functionarea zonei publice. Practic, jumatate din angajati vor fi intr-o forma de somaj tehnic si beneficiaza de 75% din salariul mediu brut", a afirmat Orban.


Dupa ce un astfel de anunt, care are un impact major in vietile atator oameni, a fost facut de premier la Tv, ministrul Muncii Violeta Alexandru a venit cu explicatii pe Facebook.

Ea confirma ca a pregatit un proiect de act normativ pentru a legifera "o stare de fapt din sistemul public" si ca e si un gest "de corectitudine" fata de mediul privat.

"Trecem printr-o perioada in care multe lucruri s-au schimbat. Intr-o buna parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le vad zilnic despre contractele suspendate sau incetate, am cel mai clar semnal. Se vede tendinta de a se ramane acasa. Este si o perioada in care autoritatile competente insista, spre binele nostru, sa se ia in continuare toate masurile de preventie.

In fata acestei realitati, am pregatit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizarii unui sistem de lucru in institutii, autoritati, companii publice, regii cu capital de stat care sa le asigure functionalitatea pe durata starii de urgenta dar care sa tina cont si de dorinta evidenta a multor angajati de a ramane la domiciliu si, bineinteles, de necesitatea asigurarii unui raport just intre munca si plata.

'Somaj tehnic' in institutiile publice, o decizie care asigura posibilitatea tuturor angajatilor de a ramane acasa in aceasta perioada, prin rotatie, intr-un numar egal de zile dintr-o luna, cu 75% din salariul de baza. Este o propunere asumata. Dupa consultari, inclusiv cu autoritati locale si dupa evaluari. Da, dupa toate acestea si dupa ce am citit toate mesajele primite, este o propunere asumata. Pentru corectitudine", spune Alexandru, pe Facebook.


Sursa: ZIARE.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu