marți, 28 iulie 2020

Cui foloseşte o moţiune de cenzură?



 Creşterea numărului de persoane infectate, dar şi a morţilor, nu sperie partidele de opoziţie. Dimpotrivă, liderii  lor devin tot mai radicali, tot mai agresivi.
După modul în care pun problemele, Marcel Ciolacu şi Victor Ponta, se poate trage concluzia că PSD şi Pro România sunt partide care nu cred în Covid. Cum nu cred nici în capacitatea PNL de a gestiona criza au decis să înainteze o moţiune de cenzură care să conducă la căderea guvernului Orban.
Liderul PSD a anunţat că deja are numărul de semnături pentru moţiune. Urmează să negocieze în primul rând cu Pro România, cu grupul Minorităţilor, cu parlamentari independenţi, dar şi cu UDMR, pentru a aduna cele 233 de voturi necesare pentru căderea guvernului.
Cui foloseşte moţiunea de cenzură? Pe măsură ce se apropie data alegerilor, mediul politic devine tot mai ostil. Practic nu se poate vorbi despre o unitate a opoziţiei. Pro România şi PSD sunt două partide care şi-au făcut un scop din a se devora unul pe celălalt. Partidul lui Ponta se alimentează numai din bazinul electoral al PSD. Fondatorii USR  şi PLUS au avut ambiţia de a crede că vor atrage persoane care nu au mai făcut politică. În bună parte au reuşit. Ultimul val de tineri a intrat în politică pe uşile deschise de cele două partide. Victor Ponta nu a avut această ambiţie. Pro România îşi bazează creşterea pe racolarea elementelor mai puţin compromise din PSD, pe parlamentarii şi primarii care doresc să rămână într-un partid de stânga reformat, modernizat.
Desigur, se poate pune întrebarea de ce Victor Ponta nu a reformat PSD câtă vreme era preşedintele lui şi era şi şeful guvernului. Răspunsul este simplu: PSD este un partid care nu se poate reforma. În mod paradoxal, PSD cu cât se reformează mai mult cu atât obţine rezultate mai mici. Acest blestem este transmisibil, asemeni Covidului. Toate aripile care s-au desprins din PSD au sucombat, începând cu „Alianţa pentru România”, mişcare iniţiată de Meleşcanu prin anul 1997-1998. PSD a anihilat toate partidele de stânga, întâi prin a le coopta la guvernare, apoi abandonându-le. Partidele lui Gabriel Oprea şi Dan Voiculescu se numără printre victime. Dat fiind acest trecut, Victor Ponta ar face o mare greşeală dacă s-ar lăsa sedus de Marcel Ciolacu.
Deşi atacă şi în stânga şi în dreapta, ţinta lui Ponta este PSD. Cea mai puternică lovitură i-a aplicat-o la Bucureşti. Dar ruptura de PSD se va dovedi reală numai dacă Pro România va avea un candidat la primăria generală a Capitalei, Diminuându-i astfel şansa Gabrielei Firea, Victor Ponta ar arăta că se îndepărtează de PSD, în acelaşi timp făcând un prim pas mai spre centru. României îi lipseşte un partid de centru-stânga, o formaţiune politică mai moderată, mai puţin populistă, dispusă să intre atât într-un guvern de stânga cât şi într-un guvern de dreapta. Atâta vreme cât partidele din România se hrănesc din ură, dispreţ reciproc, atacuri murdare, demagogie deşănţată, este exclusă prezenţa unui partid moderat.
Antrenate să trăiască numai într-un mediu politic ostil, pentru actualele partide de opoziţie accederea la guvernare ar fi sinucidere curată. Căderea guvernului PNL ar pune în mare dificultate toate partidele de opoziţie. Cum să gestioneze criza coronavirusului nişte partide care nu cred în periculozitatea acestui virus? Mai nou nu cred nici în existenţa lui.
PSD pregăteşte moţiunea de cenzură, dar nu-şi doreşte guvernarea. Cum se spune pe coridoarele parlamentului, PSD nu face decât gargară. Campania electorală pentru locale este victima acestui mediu ostil care domină scena politică naţională. Problemele comunităţilor locale sunt umbrite de vacarmul general. Scena politică seamănă cu o bătaie între nişte cheflii legaţi la ochi.  Ceea ce mai lipseşte este doar o moţiune de cenzură înaintată de un partid care, practic, nu are nici măcar lider.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu