miercuri, 29 iulie 2020

Opt întrebări frecvente despre investigațiile ginecologice




1. De ce să mergi anual, de rutină, să-ți faci investigații ginecologice?!

Afecțiunile ginecologice benigne (fibromul uterin, endometrioza, chisturile ovariene, sau sindromul ovarelor polichistice) descoperite târziu și netratate la timp pot afecta sistemul reproducător pe termen lung, cu efecte ireversibile asupra sănătății ginecologice. Simptomele timpurii ale cancerelor ginecologice (cancerul de col uterin sau cervical, cancerul ovarian și cancerul endometrial) sunt adesea foarte subtile și devin aparente doar în stadii târzii (III și IV) ale bolii, atunci când șansele de vindecare și posibilitățile de tratament sunt reduse. De aceea, este foarte important să consulți părerea unui medic ginecolog și să efectuezi investigațiile ginecologice de rutină anual.

2. Cum te pregătești pentru consultația ginecologică?

Tipul și aspectul secrețiilor vaginale îi dau medicului foarte multe informații despre starea de sănătate a zonei vaginale. De aceea trebuie ca, 24 de ore înaintea prezentării la medicul specialist ginecolog să nu faci nici un fel de spălături vaginale, să nu introduci nimic în vagin (ovule, creme speciale, tampoane vaginale, etc.) și să eviți contactul sexual, fiindcă toate acestea pot altera rezultatele, îngreunând astfel stabilirea unui diagnostic precis. Totodată, ar fi indicat să îți programezi vizita la ginecolog între perioadele ciclului menstrual. Îți sugerăm să pregătești și o listă cu întrebări pe care să i le adresezi medicului.

3. În ce constă un control ginecologic?

Un control ginecologic presupune inspecția zonei genitale în poziție ginecologică, examenul cu valve și tușeul vaginal propriu-zis.
La începutul întrevederii, medicul întreabă, de obicei, despre istoricul sexual al pacientei și despre ciclul menstrual. Va veni și rândul tău să pui întrebări. Dacă te îngrijorează anumite aspecte ale vieții sexuale, dacă te confrunți cu dureri genitale de orice fel, sau dacă, de exemplu, vrei să afli mai multe despre fertilitate, nu ezita să întrebi! Un adevărat specialist își va face timp să te asculte, să îți răspundă la întrebări și îți va da sfaturi pertinente. Trebuie să știi, de asemenea, că există posibilitatea să mai fie nevoie de alte investigații, în funcție de complexitatea situației.

4. Când și cât de frecvent este indicat să merg la un consult ginecologic?

Controlul ginecologic se recomandă a fi efectuat anual, după începerea vieții sexuale, indiferent de absența simptomelor.
Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie recomandă ca femeile în perioada de fertilitate (atâta timp cât au ciclu menstrual) să meargă anual la controlul ginecologic de rutină, dacă nu există alți factori care să determine vizite suplimentare.
Totuși, afectată de schimbări fizice, hormonale și emoționale, fiecare etapă din viața unei femei este diferită. Analizele medicale și frecvența cu care o femeie trebuie să meargă la medicul ginecolog pentru a avea grijă de sănătatea ei reproductivă depind de o varietate de factori: vârsta femeii, profilul de sănătate, istoricul familial etc.
Există o concepție comună în cazul femeilor că nu mai este nevoie de vizite regulate la ginecolog în timpul sau după menopauză. De fapt, riscul anumitor afecțiuni precum cancerul la sân sau riscul cancerului ovarian crește odată cu vârsta, astfel încât riscul de a dezvolta aceste boli devine mai mare.

5. Cum scap de teama de a merge la consult?

S-ar putea să ai emoții înainte și în timpul consultației, sau să te simți inconfortabil - tu și absolut orice altă femeie. Ne putem confrunta cu situații stânjenitoare în orice circumstanțe, nu doar atunci când mergem la medic - este inevitabil. Cel mai important este să nu uităm că în spatele uniformei se află un medic care interacționează zilnic cu zeci de paciente și care este antrenat să-și facă meseria întotdeauna cu profesionalism.
Poți reduce anxietatea dacă știi dinainte ce presupune examenul ginecologic. Informându-te, vei realiza că aceste investigații sunt foarte importante pentru sănătatea sexuală și reproductivă. De asemenea, poți ruga o prietenă să te însoțească. Pe lângă faptul că veți fi amândouă mai relaxate și veți putea sta încă puțin la povești, vă veți încuraja reciproc să aveți grijă de sănătatea voastră.

6. Dacă am mers la consultația ginecologică, de ce să fac și un Test Babeș-Papanicolau?

Un control ginecologic este necesar și te ajută să îți înțelegi mai bine corpul, însă nu este nici pe departe suficient. Testul Babeș Papanicolau permite surprinderea cancerului de col uterin în stadii incipiente și de asemenea, permite depistarea unor stări precanceroase, ceea ce o discuție cu doctorul și o inspecție genitală nu pot face. Este o metodă foarte sensibilă, cu rezultate fals negative sub 10%, scăpând screeningului numai acele forme incipiente de cancer care nu descuamează încă celule maligne. Toate femeile trebuie să efectueze anual Testul Babeș-Papanicolau, împreună cu controlul ginecologic, acestea făcând parte din analizele de rutină necesare pentru un screening ginecologic de bază.

7. Am făcut și Testul Babeș-Papanicolau, de ce mi se recomandă să fac și o ecografie transvaginală?

Ecografia transvaginală reprezintă o metodă imagistică de examinare a organelor reproductive feminine precum uterul, ovarele, colul uterin și vaginul cu ajutorul ultrasunetelor emise de un transductor plasat în vagin. Ecografia este o metoda neinvazivă, nedureroasă și neiradiantă. Asemenea Testului Babeș-Papanicolau, are un rol foarte important în depistarea și astfel, prevenirea timpurie a diferitelor afecțiuni ginecologice, însă se folosește mai ales pentru evaluarea evoluției sarcinii, a durerilor pelvine, a anumitor tipuri de infertilitate, a sângerărilor inexplicabile, etc. Ecografia transvaginală este complementară Testului Babeș-Papanicolau și examinării ginecologice și ajută medicul ginecolog să-ți ofere un diagnostic precis și corect.

8. Sunt investigațiile incluse în Pachetul DISCRET suficiente?

Controlul ginecologic, controlul senologic, Testul PAP, ecografia transvaginală și examenul de secreție vaginală (disponibile în cadrul pachetului de prevenție DISCRET) alcătuiesc un algoritm de prevenție ginecologică de rutină, care ar trebui să devină un obicei pentru orice femeie. Pentru că este mai ușor să previi decât să tratezi, îți recomandăm să efectuezi acest screening ginecologic anual. Părerea unui medic cu experiență va îndepărta incertitudinile care te apasă și îți va reda încrederea în tine. În plus, diagnosticarea timpurie duce la rezolvarea mai rapidă, mai eficientă și mai ușoară a oricăror probleme. Bineînțeles, dacă situația este mai complexă, medicul tău îți va recomanda și alte investigații, necesare în menținerea sănătății aparatului genital.

                                                                         Dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu