marți, 28 iulie 2020

Revista „Freamăt” a Cenaclului LSR MM apare, ca un metronom, şi în vremuri de pandemie!



În editorialul semnat de poeta Carmena Felicia Băinţan intitulat „Metaforă şi modestie” aflăm idei şi concepţii interesante despre scrisul actual: „ Înainte de a dezvolta subiectul, aş propune o meditare asupra acestor două cuvinte, atât de importante pentru scriitor. Nu consider că cele două cuvinte sunt antitetice, ele chiar fac parte din fiinţa scriitorului. Poate scriitorul de romane, are nevoie de metafore şi comparaţii crezând că astfel se va face mai bine înţeles, sau de ce nu, pentru a se abandona pe sine într-o explicaţie uneori ambiguă. Poeţii mai ales, caută aceste metafore pentru a-şi personaliza şi perfecta arta scrisului, pentru depăşirea de sine şi ieşirea din anumite tipare. Aceste construcţii literare devenind uneori obositoare. Poate în clipa compunerii şi-a dorit să exprime o viziune mentală, care se fărâmițează în interiorul sufletului. Totuşi, metaforele dau anumită greutate poeziei, detaşând-o de poezia facilă pe care orice cititor o înţelege. Căutarea metaforelor potrivite a devenit pentru poet un sport al memoriei, o tehnică a căutării pe care o va stăpâni cu cât va citi mai multă poezie şi nu numai. Poezia dislocă timpul, spaţiul, obiecte şi fiinţe la fel de bine cum le construieşte cu ajutorul metaforelor. Poezia dilată sau comprimă timpul într-o libertate a ideilor şi într-un câmp vizual şi mental din ce în ce mai alert. Se scrie mai mult, poate din cauză că populaţia a crescut, s-a cultivat sau pentru că omul are dorinţa să se exprime şi nu întotdeauna are cui.”

De remarcat faptul că din nou revista maramureşeană are oaspeţi de seamă ai literaturii şi mă refer la: Ştefan Mitroi, Petronela Apopei, Mărioara Vişan, Mihaela CD şi Nicolae Vălăreanu Sârbu.


În cele peste 70 de pagini, pe lângă cei amintiţi mai sus, în revista trimestrială a Cenaclului Filialei Ligii Scriitorilor Români din Maramureş „Freamăt”, Anul VI, nr. 14, iunie 2020 semnează (proză, poezie, eseu, epigramă, recenzii) scriitorii locului, membri ai ligii: Carmena Felicia Băinţan, Milian Oros, Aurelia Oancă, Iacob Oniga, Ioan Romeo Roşiianu, Gelu Dragoş, Alina Narcisa Cristian, Manuela Pintea, Nicolae Şerban, Dumitru Nicolae, Elena Borcuti, Toma Gross Rocneanu, Olimpia Mureşan, Viorel Pop, Marian Ilea, Vasile Bele, Maria Berciu şi Mihai Epli.

Concepţia grafică şi tehnoredactarea îi aparţin, ca şi la precedentele numere, doamnei Victoriana Oros. Poftiţi la lectură!


                                                                                                                       GDL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu