sâmbătă, 25 iulie 2020

Educaţia continuă

O binecunoscută zicală românească spune ,,Omul cât trăiește învață”! Raportată la realitatea prezentului, această vorbă din popor este mai valabilă ca niciodată. Schimbarea, pe diferitele sale paliere, accelerând procesul și nevoia de adaptare a individului. Tocmai de aceea, învățarea continuă devine mai mult decât o competență; ea reprezintă un stil de viață. Își câștigă locul și rolul din ce în ce mai important.
Dar învățarea adulților diferă de educația copiilor. Are scopuri ușor diferite. Dacă în cazul copiilor extrem de importantă este achiziţia de cunoştinţe, educaţia adulţilor cuprinde în mod prioritar, pe lângă achiziţia de cunoştinţe, priceperi sau deprinderi, mai ales dezvoltarea aptitudinilor, a capacităţii de creativitate, de integrare a noilor cunoștințe, priceperi și deprinderi în ansambluri cognitive utile condițiilor de muncă.
Indiferent de domeniul de activitate, este nevoie de viziune de ansamblu, capacitate de adaptare și curaj pentru a putea evolua atât în viața profesională, cât și personală. „Oricine renunţă să înveţe este bătrân! Oricine continuă să înveţe rămâne tânăr. Cel mai important lucru în viaţă este să-ţi păstrezi propria minte tânără”, spunea Henry Ford, cel care a revoluţionat industria auto americană şi lumea întreagă.
Lumea se schimbă repede; ceea ce ieri părea inovație, mâine este depășit. Lecții de învățat!


Autor: Viorica Pârja
Sursa: Graiul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu