luni, 14 septembrie 2020

E timpul să ne decidem, mergem sau nu la vot?



 O situaţie bizară. În timp ce copiii sunt obligaţi să meargă la şcoală, deci să se expună pericolului de a se infecta, maturii pot decide  singuri dacă să meargă sau nu la vot. Dacă nu se duc la şcoală, elevii riscă să nu mai primească alocaţii, de exemplu. Părinţii pot fi amendaţi dacă nu-şi trimit copiii la şcoală, însă nu primesc nicio amendă dacă nu se vor prezenta la votul din 27 septembrie.
Desigur, este vorba despre  cum este gândită arhitectura statului. Şcoala este fundamentul unei societăţii, în timp ce alegerile sunt simple accesorii ale politicii, ale democraţiei.
Prezenţa la vot nu reflectă gradul de cultură şi civilizaţie al unei ţări. Dimpotrivă, pe măsură ce o ţară este tot mai dezvoltată, interesul cetăţenilor pentru politică scade. În perioada modernă, sau postmodernă, pe care o străbatem, mai puţin de jumătate din cetăţenii cu drept de vot se prezintă la urne. Absenţii îi lasă pe alţii să decidă pentru ei. Acest lucru nu înseamnă că absenteiştii nu au opinii politice. După alegeri ei sunt cei mai nemulţumiţi de modul în care s-au făcut alegerile. Absenteiştii sunt cei mai necruţători critici ai aleşilor, fie că este vorba despre alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale.
Din întâmplare, anul acesta începutul anului şcolar coincide cu desfăşurarea alegerilor locale. Este uşor de observat că guvernul militează pentru începerea cursurilor cu tot riscul la care sunt supuşi copiii, cadrele didactice, familiile copiilor. Opoziţia este ba împotriva începerii anului şcolar, ba împotriva organizării alegerilor, dar critică guvernul pentru că nu a permis deschiderea resturantelor mai devreme.
Este cât se poate de evident, că trebuie ţinut seama de variantele propuse de guvern.
În procesul complex de desfăşurare a cursurilor au fost atrase şi autorităţile locale, primarii. În ciuda acestui fapt, responsabilitatea cade cu totul în seama partidului care se află la guvernare. PNL va plăti electoral dacă lucrurile vor merge prost.
Alegerile locale sunt prea aproape de începerea anului şcolar, 14 septembrie, pentru ca votul din 27 septembrie să fie influenţat în mod decisiv de modul în care se vor desfăşura cursurile.
În schimb, organizarea anului şcolar în condiţii de pandemie vor influenţa alegerile parlamentare. Este un lucru elementar pe care îl ştie fiecare expert în campaniile electorale că un partid oprimat în opoziţie tinde să se răzbune câştigând alegerile.
Despre PSD se pot spune multe lucruri, dar nu se poate afirma că nu a fost un partid oprimat, pus la zid, pe drept sau pe nedrept, nu numai de adversarii politici, începând cu preşedintele ţării, ci şi de unele instituţii ale statului. Nici mass media nu a fost prea îngăduitoare cu partidele de opoziţie.
PSD are, aşadar, toate motivele să se răzbune. Nu există răzbunare mai cruntă decât câştigarea alegerilor. Cele locale se pare că nu mai pot fi câştigate de PSD.
În schimb, scorul  alegerilor parlamentare poate fi răsturnat. Cu o condiţie. Dacă opoziţia intră în alegeri unită, după o formulă deja consacrată, care a dat rezultate. PSD, Pro România şi ALDE pot câştiga împreună mai mult decât separat. Desigur, teoretic, se poate realiza şi o coaliţie a partidelor de dreapta. Teoretic se poate, practic este imposibil să aduci sub acelaşi stindard USR-PLUS cu PNL.
Dacă fiecare partid a decis să-şi verifice forţa proprie şi la locale, ne putem imagina ce război va fi la parlamentare.
O cauză a absenteismului foarte ridicat o constituie fărâmiţarea formaţiunile politice. Alegătorilor de stânga li se cere să aleagă între PSD şi Pro România. Electoratul de dreapta are şi mai multe oferte, începând cu PNL şi USR-PLUS şi sfârşind cu PMP şi ALDE.
Fiecare partid ţine să aibă o opinie separată despre orice. Nu există două partide care să susţină acceaşi idee despre cum ar trebui să se desfăşoare anul şcolar. Dacă partidele nu pot cădea de acord nici măcar asupra unui  singur subiect de interes naţional, cum este educaţia copiilor, la ce să ne mai aşteptăm din partea partidelor? Să fie mulţumite că la vot se prezintă chiar şi jumătate dintre cetăţeni. După cum se comportă partidele, cu timpul se vor prezenta la vot tot mai puţini cetăţeni. Şi pe drept cuvânt.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu