miercuri, 16 septembrie 2020

Mircea Cirț: ”Unde sunt tabletele promise elevilor, domnule (încă) primar? Dar ghiozdanele pentru clasa 0?”

În 14 septembrie s-au deschis școlile. În acest an, condițiile de desfășurare a procesului de învățământ sunt speciale, pentru că vremurile pe care le trăim sunt speciale. Indiferent de situație, datoria administrației locale este aceeași la începutul fiecărui an școlar: de a se asigura că actul educațional se desfășoară în condiții bune. Acestea presupun inclusiv asigurarea dezinfectanților și a materialelor sanitare. În plus, pentru situațiile în care învățământul s-ar desfășura on-line, sunt necesare tablete și abonamente la internet. Primarul Băii Mari promitea într-o declarație publică făcută în 27 august că elevi vor primi tabletele achiziționate de primărie. Nota bene: 20.000 de tablete! Doar că, atunci când promitea, nu exista o hotărâre de consiliu pentru bugetarea acestei achiziții. Dacă nu exista hotărârea, n-avea cum să fie demarată nici procedura de achiziție. Iar procedurile de achiziții, se știe, de obicei durează săptămâni de zile. Vineri 11 septembrie, în fața directorilor de școli, adunați pe Câmpul Tineretului, primarul promitea 25.000 de dispozitive, dar recunoștea că încă nici măcar  nu s-a dat hotărârea de consiliu pentru bugetarea lor. Deci, nu sunt tablete nici în prima zi de școală și, foarte posibil, nici în această lună pe băncile copiilor. Și ne livra primarul o poveste încâlcită și greu de crezut, cum că Guvernul a elaborat o ”metodologie cu privire la elaborarea unor sume sau la accesarea unor fonduri europene…” Nu mai punem la socoteală că numărul tabletelor din această declarație nu mai coincide cu cel din declarația din 27 august. (Parcă seamănă cu povestea parcărilor din Piața Revoluției, unde anul trecut erau 400 de locuri în parcarea subterană, iar anul acesta 200). Dar, măcar materiale sanitare să fie, pentru că tot mai mulți părinți ne scriu că au aflat că școlile și grădinițele încep anul fără ca primăria se asigure nimic din cele de mai sus. Din nou, greul cade în cârca părinților care vor trebui să adune bani pentru zugrăveli, materiale didactice, materiale sanitare.
În declarația de pe Câmpul Tineretului prim-edilul promite că va începe igienizarea școlilor. Mă întreb: Cum, nu s-a făcut peste vară? De ce s-a așteptat până acum? De obicei, această categorie de lucrări se fac vara. Și mai promitea ghiozdane pentru copiii din clasa 0, livrate acasă. De ce acasă? Ca să nu existe control? Nu era mai bine să le primească direct la școală și să se bucure de ele prima zi? De ce anunțați în 11 septembrie, că veți da ghiozdane în 14 septembrie? Credeți că părinții au așteptat până acum și nu le-au cumpărat copiilor cele necesare?
Văzând toate acesta, îmi permit să întreb, retoric și trist: Dacă știați că nu aveți sursa de finanțare, de ce ați lansat ideea unei achiziții de 8 milioane de euro? Iar acum, pentru că nu sunteți în stare să o realizați, de ce puneți vina pe Guvernul României? Doar din considerente electorale? Și totuși, unde sunt tabletele promise, domnule primar? Cred că mulți dintre copiii care v-au auzit când le-ați promis au venit nerăbdători la școală convinși că vor găsi tableta pe bancă. Și, ca în multe alte rânduri, au avut o mare-mare dezamăgire în ce vă privește. Și ei, și părinții lor. Și, știți și dumneavoastră: cu sufletul copiilor (că tot vă place termenul) n-ar trebui să vă jucați!
Mircea Cirț – Candidatul Partidului Național Liberal la Primăria Municipiului Baia Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu