miercuri, 9 septembrie 2020

Primarii cu „viziune” şi confruntările „unu la unu”

 


De ce nu acceptă primarii şi preşedinţii de consilii judeţene confruntările faţă în faţă cu restul candidaţilor? Un prim răspuns ar fi că nici foştii primari nu au acceptat provocările lor în urmă cu patru sau opt ani.

În al doilea rând confruntările unu la unu ţin de alegerile în două tururi. În sfârşit, ar fi bine venite confruntările în doi între primarul în funcţie şi cel mai bine cotat contracandidat.

Cum şi cine decide cine este cel mai bine cotat contracandidat? Există o singură metodă, a sondajelor. Dar nu există sondaj care să nu fie contestat. Prin urmare, nici primarul, nici preşedintele CJ în funcţie nu recunosc un anume candidat care i-ar putea înfrânge.

În schimb, candidaţii dialoghează de la distanţă. Într-o zi, într-o emisiune zice unul ceva, cel atacat răspunde. Este şi acesta un mod de confruntare.

Schimbul de replici din presă, atacurile de tip trolling de pe internet, fac atractivă o campanie electorală. Printre replicile acide se pot depista anumite puncte din programele electorale. În acelaşi timp, alegătorii îşi fac o imagine despre capacitatea intelectuală a fiecărui candidat, intuiesc caracterul lui, admiră sau dispreţuiesc modul lui de a prezenta problemele comunităţii.

Important pentru un candidat este să câştige încrederea alegătorilor. Există o întreagă discuţie dacă se câştigă atacându-ţi adversarii sau alegătorii se lasă cuceriţi de punctele din programele electorale. Atacurile directe, chiar la persoană sau familie, dezvăluirile despre afacerile adversarilor, mai ales ale celor în funcţie, nu aduc neapărat puncte celui care atacă, însă contribuie la crearea unei imagini negative a celui atacat. O parte a populaţiei reacţionează bine la atacuri, în vreme ce altă parte dezavuează atacurile dure, chiar dacă sunt întemeiate pe fapte reale.

Un politician, indiferent de culoarea politică, câştigă greu încrederea alegătorilor. Cei mai mulţi politicieni, şi aici sunt incluşi în primul rând primarii, îşi construiesc imaginea punând cap la cap drumurile şi trotuarele asfaltate, locurile de joacă pentru copii, parcurile, clădirile renovate etc. Acestea sunt „faptele”. Restul candidaţilor nu au la îndemână decât „vorbele”. Este şi normal, pentru că nu candidează din poziţia de primar sau preşedinte de consiliu judeţean.

Pot, în schimb, prezenta propriile realizări, din domeniile lor de activitate, fie ca oameni de afaceri, fie ca funcţionari în funcţii importante. Prin urmare, ar fi subiecte interesante de dezbătut în confruntările faţă în faţă. Cei dezavantajaţi, cu toate realizările lor, sunt cei în funcţie.

Populaţia vrea mai mult, are aşteptări din ce în ce mai mari de la aleşi. Nu este suficient să repari străzi şi trotuare pentru a fi considerat un primar bun. Mai trebuie ceva. În ultima vreme a intrat în arsenalul electoral un nou cuvânt, cu valoare de concept< „viziune”. Ce înseamnă asta? Că un primar, un preşedinte de consiliu, trebuie să privească dincolo de linia orizontului. Trebuie să intuiască viitorul. Un judeţ urmează de regulă direcţia trasată de reşedinţa de judeţ.

Primar din 2008, Ilie Bolojan a avut „viziune” transformând Oradea. El este un model de primar cu „viziune”. Nu mai candidează pentru primăria Oradea. A ales să-şi extindă experienţa asupra întregului judeţ, candidând pentru preşedinţia consiliului judeţean Bihor.

Satu Mare nu are un asemenea exemplu, dar dacă ne străduim să găsim unul acela ar fi primarul din Carei. Prin imagine, municipiul Carei este o Oradea în miniatură. Există exemple şi la comune, dar partidele nu agreează promovările de genul acesta. Confruntările, dacă ar fi acceptate de liderii partidelor, ar da şansa promovării unor primari buni, cu „viziune”, de la comună spre oraş, de la municipiu spre judeţ.

  Există şi o altfel de „confruntare”. Confruntarea prin comparaţie este la ordinea zilei. Satu Mare este adesea comparat cu  Baia Mare, Cluj Napoca, Oradea. Toată lumea este de acord că Satu Mare nu a avut un primar „cu viziune”. Nici o mie de confruntări directe, de unu la unu, nu pot suplini „viziunea”. Avem, printre actualii candidaţi, fie la primăria reşedinţă de judeţ, fie la preşedinţia consiliului judeţean, un candidat „cu viziune”? Poate că există, dar, deocamdată, nu-l vedem. Poate dacă ar fi acceptate confruntările faţă în faţă, de unu la unu, ar ieşi mai uşor la iveală.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu