marți, 6 octombrie 2020

Remember Ion Bălin”, unul dintre volumele prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Poezie, de la Sighetu Marmatiei


 ”Remember Ion Bălin”a fost unul dintre volumele prezentate la  secțiunea”Prezentare de carte”, din cadrul Festivalului Internațional de Poezie, de la Sighet. Coordonată de profesorul universitar Nicolae Iuga, cartea a apărut sub oblăduirea profesorului universitar, Șerban Marinca, cel care i-a făcut și o importantă apologie.

Cel mai longeviv festival din țară, Festivalul Internațional de Poezie de la Sighet, a ajuns la frumoasa vârstă de 47 de ani. În cadrul ediției din acest an și-au prezentat la Sighet, nu mai puțin de 40 de poeți cunoscuți din țară, operele scrise în ultimii ani. Festivalul a fost organizat pe mai multe secții, una fiind cea de prezentare de carte. Un volum apreciat de auditoriu, a fost cel cordonatat de profesorul universitar Nicolae Iuga, ”Remember Ion Bălin”, apărut cu sprijinul financiar al profesorului universitar, Marinca Șerban, volum publicat la editura ”Grinta” e conține texte scrise de erudiți poeți și filosofi, despre viața și cariera de geniu, a celui care a fost Jean Bălin.

”Autorul acestie cărți este dr. Nicolae Iuga, professor universitar. Eu m-am ocupat de bucătăria cărții, împreună cu directorul editurii ”Grinta”. Pentru sigheteni, nu e nevoie de nicio prezentare a cărții. Simpla rostire a cuvântului Jean Bălin spune tot și orice am spune noi, e prea puțin. Pentru a putea vorbi despre Jean Bălin, trebuia să fii cât de cât apropiat al acestuia, apropiat de înălțimea minții lui, dare eu nu cunosc pe nimeni în România să fi ajuns la înălțimea lui Jean Bălin. Noi nu-l cinstim suficient, pentru că Jean Bălin a fost cea mai strălucită minte pe care a dat-o Maramureșul. Nu trebuie să vorbesc eu, în carte sunt peste 30 de personalități care scriu despre Jean Bălin, cei mai de seamă filosofi români, toți spun același lucru. Fiecare eseu din carte vorbește despre același om, iar elementul comun din fiecare eseu este ”geniu”, Jean Bălin a fost un geniu”, spune profesorul universitar, Șerban Marinca.

Filosoful Ion Bălin, Jean pentru prieteni, s-a născut la 1 ianuarie 1947 în Călineşti . Filosoful Ion Bălin avea o inteligenţă strălucită şi o erudiţie vie, inegalabilă. Ironia sa era caustică, în maniera lui Voltaire.Cărţile  pe care le-a lăsat în urma sa sunt:  Reflecţii de semiologia literaturii, Pan Publishing House, 1995; Silogistica tradiţională şi modernă. Contribuţii româneşti, Ed. Nemira, Bucureşti, 1996 (Premiul Academiei Române, 1997);  Forme şi operaţii logice,  Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1998; Sociologia noologică, Ed. Nemira, Bucureşti, 2003. Moare, din cauza unor afecţiuni renale, la 3 aprilie 2006, la Bucureşti, în etate de 59 de ani.Pe larg despre acest subiect puteți urmăsi în cadrul emisiunii ”Manifest”, din această seară, la TV Sighet, de la ora 18:35, reluare, de la ora 21:35.

Sursa: MaraMedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu