vineri, 27 august 2021

Lansare carte la Mireşu Mare "SINGURĂTATEA POETULUI" autor GELU DRAGOŞ, desene grafice LAURA ALEXANDRA MOGOŞ. Moderator scriitorul GABRIEL COJOCARU

 


Vineri, 27 august 2021, ora 16, într-o atmosferă deosebită, la impunătorul Cămin cultural din Mireşu Mare s-a lansat volumul de poezie (primul de acest gen) al poetului lucăcean Gelu Dragoş. Au vorbit despre omul, învăţătorul şi opera lui, printre alţii: dr. Nicolae Iuga, Carmena Felicia Băinţan, primarul Ioan Mătieş, pr. Radu Botiş, Dan Marius Drăgan din Cluj Napoca, Florica Roman, Ion Georgescu Muscel, Nicolae Goja, Olimpia Mureşan, Vasile Morar şi subsemnatul, Vasile Bele.


De remarcat expoziţia elevei Laura Alexandra Mogoş din clasa a VIII-a B care este considerată un mare talent în ceea ce priveşte desenul grafic, arta în general şi toţi cei prezenţi îi întrevăd un viitor măreţ.




Revin la poezia lui Gelu Dragoş:

0 comentar

,,În zgomotul și nepăsarea noastră
tac cioburi de cuvinte traco-gete
din inima Cetății Sarmisegetuza
doar uneori într-un târziu
răzbește
câte un ecou:
Dromihete, Deceneu
Decebal și Burebista
Eu n-am trăit războiul cel mare
dar știu
că pe atunci
Istoria Română
mai mereu stătea cu sufletul la gură
Istorie înseamnă limba română
,,dulce ca un fagure de miere”
dor, glie, demnitate, iubire
cinstire de eroi!”
Poemul face parte din volumul Singurătatea poetului, este ,,dedicat Zilei Limbii Române”, și se numește Latinitate, (p. 34).
Proaspăt ajuns de la lansarea acestui volum, sincer, mă grăbesc să vă dăruiesc din emoțiile încă prezente și înveșnicite în inimă.
Dacă mi-ați cere o FIȘĂ DE AUTOR, aceasta ar fi arăta așa:
Autor - Gelu Dragoş.
Volum - Singurătatea poetului.
Prefață: Nicolae Goja.
Postfață: Gabriel Cojocaru.
Editura Grinta, Cluj-Napoca.
An apariție: august 2021.
ISBN 978-606-037-149-6.
Copertă: Cristian Moldovan.
Ilustrații grafice: Laura Alexandra Mogoș, clasa a VIII-a, B, Școala gimnazială Mireșu Mare, (MM).
164 pagini.
Referințe critice: (în ordinea includerii în volum) - Florica Bud, Carmena Băințan, Mariana Moga, Vasile Bele, Radu Botiș, Ioan Georgescu Muscel și Nicolae Scheianu.
,,Când sângele nostru
Va fi înflorit
Pe buze străine
Lasă-mă să cad
Lângă nopțile lungi
Ca să te pot trezi
Cu o bătaie de inimă”,
ne mărturisește poetul, prin talentul Domniei Sale și în poezia Din dragoste, (p. 15). Cu talent născut, poetul se lasă descoperit întru emoții și trăire de suflet. Unii, i-au numit stilul bacovian, găsind o anume tristețe care este prezentă în poeme. Da! Nu poți nega. Vezi o anume tristețe, dar una care trece iute, una care dispare când nici nu gândești, una care dispare, revenind curajul, entuziasmul, tinerețea, iubirea, demnitatea, patriotismul. Putem vorbi despre tristețe, chiar titlul volumului, Singurătatea poetului, făcându-ne să tragem, o primă concluzie. Eu, personal, la asta m-am gândit. Da! la o singurătate și la tristețea ce se naște din aceasta. Până ce am citit și recitit volumul ... vorbim despre o singurătate dar nu cea în adevăratul sens al cuvântului. Omul Gelu Dragoș nu este și nu cred că va fi niciodată singur. Și nici nu va suferi de singurătate. Dar, trebuie să recunoaștem faptul că poetul are nevoie de această însingurare, sau de această singurătate pentru a creea. Este absolut necesară, pentru a-ți lăsa inima să ,,culeagă” sinceritate scriind. Pentru a permite muzelor să intre în inima și sufletul tău de poet. Pentru a putea urmări pasul poetul când trece prin umbra din roua dimineților. Și câte motive nu pot fi invocate! Se vede experiența poetului. Se observă minuțiozitatea cu care și-a pregătit debutul în lumea versurilor, căci vorbim despre ,,semnarea unui act de naștere al acestuia”. Intâiul! L-am cunoscut, întâi ca scriitor, dar știam că scrie și poezie. Aici, acum, ne-a demonstrat, că talantul versificator nu a fost irosit, dimpotrivă, el a fost înmulțit.
Postfațatorul Gabriel Cojocaru, și directorul Editurii Grinta, scrie despre autor, următoarele: ,,Nimic artificial, în discursul fluid al poeziei lui Gelu Dragoș - așa cum un izvor își cunoaște firesc locul de unde pleacă și liminar, vărsarea - ca un cânt al trecerii. În orchestrația acestui concert în care poetul a recunoscut liniile melodice blagiene, argheziene sau soresciene se definește timpul. (... ) Volumul de față este cu mult peste ceea ce înseamnă un volum de debut și tocmai din aceste motive nu l-am tratat conform unei rețete prestabilite ...”, (p. 144). Dar, oare, în definitiv, cine este Gelu Dragoș? O întrebare pertinentă. iată, cum prezintă chiar Domnia Sa, în poezia Sunt ...:
,,Sunt rouă
iarbă
izvor
vis
Sunt nenăscutul
dorință
plânset
carne
Sunt o întâmplare
drum
strigăt
rană
Sunt păpădie
adiere
nor
lacrimă
curcubeu
Sunt răsărit
ochi
zid
copac
cuib
Sunt eu
prunc
copil
adolescent
bărbat
moșneag
Sunt un puzzle
piatră
sudoare
rouă topită
iarbă cosită
Sunt ...”, (p. 19-20).
Oricât aș încerca eu să îl prezint cuvintele-mi vor fi sărace în fața prezentării Domniei Sale.

VASILE BELE





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu