sâmbătă, 28 august 2021

Adăpost montan închinat memoriei moroșanului anticomunist Gheorghe Pașca


 Cu mare bucurie am primit vestea cea bună a inițierii de către Asociația OM – Orașul Mariei și Datacor Running Team în parteneriat cu Turmont King, DOT.textus, OVT și Megatitan a celei de a patra ediții a Maratonului Țibleș la Bichigiu. Concursul de alergare Montană Țibleș Maraton are scop caritabil, iar cauza susținută prin ediția din acest an este construirea unui refugiu în șaua munților Țibleș închinat memoriei moroșanului Gheorghe Pașca care a fost nevoit să se ascundă opt ani în Munții Țibleșului.

Inițiatorii proiectului ne leagă de suflete :’’Dedicăm acest refugiu amintirii jertfei și suferinței moroșanului care a rezistat eroic timp de 8 ani cu o pușcă în mână în fața batalioanelor Securițății.

Pașca a ales libertatea și a devenit un proscris, un fugar. Convins că regimul comunist nu va găsi aderenți în România acelor ani, aștepta pe cărările tainice de munte venirea americanilor și reinstaurarea monarhiei. Între timp, forțele Securității făceau planuri elaborate de luptă pentru a-l prinde. Adăposturile sale, adevărate buncăre în inima pădurii, deveniseră un coșmar pentru serviciul 361 “Bande”, creat pentru a suprima rezistența din munți. În jurul capturării “fantomei” care bântuia codrii din munții Țibleș s-a întins o rețea perfidă de capcane. Felul în care Pașca evita mereu pericolele și își pierdea urma i-a adus o aureolă legendară.

Cunoscând povestea, forța și eroismul lui Gheorghe Pașca, nu există îndoială că acest refugiu trebuie să-i poarte numele. Casa pe care ne dorim să o clădim pentru Pașca, deși vine mult prea târziu, împreună cu partenerii și alergătorii noștri este omagiul pe care ne simțim datori să-l acordăm înaintașului nostru, iar asta pentru a face cunoscută istoria locală.”

Pe lângă aspectul istoric, acest refugiu montan are și un aspect practic: nevoia amplasării unui refugiu montan în Munții Țibleșului. Condițiile meteorologice sunt extrem de schimbătoare pe munte, iar numărul turiștilor a crescut în ultimii ani, motive pentru care organizatorii au hotărât ca toate fondurile încasate prin Țibleș Maraton să fie direcționate spre construcția de la zero a unui refugiu montan, care va fi cunoscut sub numele de ‘’Refugiul lui Pașca’’. Prin acesta se vor asigura condiții optime pentru practicarea în siguranță a turismului montan în zonă.

Mulțumesc Asociației OM – Orașul Mariei și Datacor Running Team în parteneriat cu Turmont King, DOT.textus, OVT și Megatitan pentru parteneriatul în cultivarea memoriei rezistenței anticomuniste a moroșanului intrat în legendă,Gheorghe Pașca! Bunul Dumnezeu să vă ajute în realizarea acestui proiect de suflet!

Cu prețuire și recunoștință,

Preot Rus Vasile

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu