de Gheorghe PÂRJA
Așa l-am știut din tinerețea mea: SAM, adică Simion Iuga, profesor și scriitor, care toată viața s-a oglindit în fântânile natale din Săliștea de Sus. Cu o biografie profesională impresionantă, ca dăruire și durată, profesor titular de istorie-geografie, luminând șirul de elevi sălișteni întru trecutul neamului nostru și al altor popoare. Desenând în memoria alumnilor sălișteni harta țării și a lumii. Sugestiv și colegial, l-a surprins profesorul Dumitru Chiș, în excelenta sa carte-dicționar despre elitele din Săliștea de Sus. Așa, pe SAM îl știu și din viață și din carte. Voi aminti câteva repere din activitatea acestui dascăl de țară care a dăruit absolvenți pentru oraș, pentru țară și pentru alte țări ale lumii. Personalități care luminează domenii dintre cele mai diferite nu uită sigiliul profesional și sufletesc al profesorului Simion Iuga. Știința devenirii multor generații de sălișteni a fost dinamizată de o intensă ardere spirituală, care înalță omul de la sunetul clopoțelului, la chemătorul dangăt de clopot spre rugăciune și credință.
Profesorul și scriitorul au stat de veghe, dar au refuzat starea pe loc. De altfel, el face parte dintr-o generație care a marcat biografia acestei nobile așezări. Știu asta deoarece în ultima jumătate de veac i-am fost aproape. În acest corolar, SAM a rămas, până în ziua de astăzi, o energie aparte. A slujit catedra cu devoțiune, a fost directorul școlii, a fost o gazdă primitoare pentru scriitori. Și acum aud ecoul unui eveniment inițiat la Săliștea de Sus. Apariția, în 1969, a revistei Semnal, rod al activității cenaclului elevilor sălișteni. Dimpreună cu Dumitru Iuga (poetul Ion Bogdan) a deschis paginile acestei publicații pentru elevi din județ și din țară. Fenomenul revuistic școlar de pe Valea Izei a fost răsplătit la nivel național. S-a implicat în activitatea cultural-artistică din localitate. A revigorat ansamblul folcloric, punând în scenă obiceiuri, montaje folclorice, alte spectacole venite din rînduiala așezării. Grupurile folclorice au dus faima săliștenilor în județ și în țară.Profesorul Simion Iuga avea neliniștea apei volburate. Are un palmares impresionant. Cartea orașului, venit dinspre sat, stă mărturie. Și-a dat seama, la timp, că averea unei așezări precum este Săliștea de Sus trebuie știută și de altă lume. SAM este și un poet valoros, deși a fost extem de exigent cu opera sa. Este autorul a două volume de versuri, bine primite de critica literară. Răsplătite cu premii. Din creațiile lui putem descifra istoria spirituală a timpului nostru liric, a zonei cu multe porniri sub semnul lui Orfeu. În ultimul deceniu, de numele lui Simion Iuga se leagă inițierea și organizarea Simpozionului Național de Cultură și Civilizație Românească, de la Săliștea de Sus, ajuns anul acesta la a XIII-a ediție. Este editorul și coordonatorul celor 11 volume, care însoțesc manifestarea, ce cuprind comunicările prezentate la această întrunire cu forță academică. Adică membri ai Academiei Române, universitari, personalități din diverse domenii ale culturii și științei.
Am audiat la Săliștea de Sus doi președinți ai Academiei Române și un fost președinte de țară. Cum am fost prezent la toate edițiile, depun mărturie că este un regal cultural. Iar profesorul Simion Iuga, cu fiecare ediție, își scrie viața spirituală așa cum a fost, așa cum este. La ediția din acest an a celebrului Simpozion, primarul, ec. Ștefan Iuga, o altă energie a locului, a împlinit voința Consiliului Local, și i-a acordat Titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Săliștea de Sus. Pe bună și cinstită dreptate. Eu, din sală, am trăit emoția recunoștinței unei comunități pentru faptele de luat în seamă ale unui fiu al ei.
De altfel, universitarul Nicolae Iuga, un alt săliștean de nădejde națională, în cuvântul de laudă meritată, a adus argumentele necesare pentru decernarea acestui titlu. Îl socotesc și eu omul care și-a legat viața, prin lucrare și priveghere, de locul natal, adică de țară. Mă bucur că truda nobilă a lui SAM, de la catedră, la scena vieții, are urmași. O viață cu aura împlinirii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu