duminică, 22 august 2021

Constantin Gheorghe: „Cu cât un adversar e mai dezvoltat, cu atât îl poți forța mai ușor să se predea, pentru că ai ce distruge.”

 


Occidentul chiar și-a pierdut busola! Presa occidentală e ocupată cu demonizarea talibanilor, de parcă nu sunt suficient de demonizați, iar lumea nu știe ce le poate pielea. Văd însă că nimănui nu-i pasă că la Kabul nimeni nu are un partener de negocieri. Facțiunile talibane zburdă fericite prin peisaj, fiecare cu aia a mă-si!

La Washington e măcel, deși nici democrații, nici republicanii, nicu armata, nici serviciile secrete nu sunt inocente în materie de brambureală și decizii tâmpite în legătură cu Afganistanul! Asta începând cu decizia de a intra la sol în Afganistan.
Deschid o paranteză: după începerea bombardamentelor, în 2001, străluciții de la Pentagon au epuizat repede țintele ”strategice”. Și erau foarte furioși din cauza asta! Le strica spectacolul! De aici vine o teză a gândirii strategice a americanilor: cu cât un adversar e mai dezvoltat, cu atât îl poți forța mai ușor să se predea, pentru că ai ce distruge. Orașe, căi de comunicație, industrie, agricultură. China și Rusia ar fi mai ușor de învins, deci, decât Afganistanul, pentru că rușii și chinezii au ce pierde. Uită, sau nu le pasă, că și SUA au ce pierde, poate chiar mai mult decât adversarii lor! Dar când te ia flama, asta e!
Înțeleg că se pune de un soi de alianță, SUA plus vreo șase-șapte ste NATO, care să se întoarcă și să pună ceva în ordine la Kabul. Dar niciunul dintre vecinii Afganistanului, care au de tras ponoasele, nu a fost întrebat de sănătate, nu a fost consultat sau invitat în această misiune.
NATO a decis să nu mai acorde niciun ajutor Afganistanului. De parcă ăia de arme au nevoie! Apropo: analiștii noștri apocaliptici plângeau că au rămas avioane și elicoptere în urmă, pe câmpiile afgane. Bă! Ce-au rămas, au rămas pentru că sunt scoase din uz. Iar ce-a fost capabil să zboare, a zburat! Cu dezertori, pe unde s-a putut! Nicio grijă! Nu fac rușii sau chinezii niciun salt tehnologic cu gunoaiele alea!
Totul este o goană pentru albirea imaginii. Afganii nu intră în poza asta! Pentru că, de fapt, soarta lor nu impresionează cu adevărat pe nimeni, în occident. Afganistanul trebuie reconstruit. Și nu talibanii au să facă asta. Și nici occidentalii. Cei care rămân vecini cu bomba afgană, da. O pot face. Pentru că dacă nu o fac, îi va costa mai mult. E simplu!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu