luni, 30 august 2021

ANTOLOGIE DE TEXTE. RECENZII DE CĂRȚI – PERSONALITĂȚI ALE LITERATURII CONTEMPORANE. SINCERUS VERBA

 


Cuvânt de întâmpinare pentru al cincilea volum.

Se zice că fiecare lucru are propria poveste. Generalizând, hai să zicem, că fiecare carte are povestea ei. Așa cum fiecare poezie are o poveste … Aș vrea, prin cele ce urmează, să aduc un cuvânt de laudă și mulțumire tuturor celor care au participat la acest proiect, din punctul meu de vedere, vast, amplu, măreț și aparte față de alte proiecte antologice. Dar înainte de toate vorbele acestea, voi mulțumi Dreptului Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să răzbim, să reușim, să facem, să avem parte de un final așa cum ne-am dorit. Doamne, Îți mulțumim pentru această binecuvântare!

Am pornit cu forță, crezând, întâi, în noi și-n dumneavoastră, fără să realizăm câtă muncă este în spatele acestui proiect literar. Oricâtă muncă a fost, nu regretăm nimic din cele trecute și petrecute. Am muncit zeci de ore, fără a simți oboseala. Am muncit cu drag și din drag, văzând cum cresc sub ochii noștri, „roadele” literare.

Cu o echipă puternică alături, nu pot ieși decât „produse puternice”, sau „roade” frumoase. Am dat startul în luna noiembrie, anul 2020, doar câteva zile trecuseră din acest început de lună, făcând planuri și făcând un desfășurător al proiectului.

Să nu uităm acest an, 2020, ce a fost un an greu din toate punctele de vedere. Un an în care, din cauza problemelor cu virusul covid-19, cu pandemia, am fost forțați să stăm mai mult în casă. A fost un an fără întâlniri literare sau lansări de carte.

A fost un an dificil, greu, în care am stat și am scris, întrebându-ne „de ce?”, „până când?”, „până unde?” ... și câte alte asemenea întrebări. Noi, echipa de coordonare a acestui proiect, așa cum foarte bine știți, planificasem organizarea unei tabere literare, Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp! Din cauza crizei epidemiologice nu am mai derulat proiectul literar și, implicit, am anulat organizarea acestei tabere de creație literară. A fost și-a trecut, pentru noi, toate acestea fiind un motiv extraordinar de a socializa, de a ne simți utili unii în fața altora, de a ne auzi, evident virtual, unii cu alții … a fost și a însemnat o eliberare.

La două ore după demararea acestui proiect aveam deja 15 persoane ce achiesau ideii literare „născute”. Lucru îmbucurător. Ne-ați dat forță! Ne-ați dat curaj! Ne-ați dat putere! Ne-ați dat încredere și stăpânire de sine… motiv foarte serios de a merge „tot înainte”, vorba românului, trecut prin viață. Și vă mulțumim pentru aceste binecuvântări.

Uneori, am avut chiar noi, coordonatorii, motiv de îngrijorare, cunoscând faptul că pe piața literară deja există un asemenea segment-proiect-antologic foarte avansat. Aproape în fiecare colț al țării, se „năștea” câte un asemenea proiect literar tentant. Unii chiar au știut să exploateze, din plin, această piață. Nu ne-am gândit nicio clipă la latura financiară, dovadă că fiecare a avut posibilitatea să aleagă între a primi sau a nu primi acest volum, a-și achita fiecare câte volume dorește, nu am pus condiții fixe, doar am făcut o estimare …

Cert este un lucru, după câteva luni de muncă literară, azi, avem patru volume, deja tipărite. Aici, vorbim despre volumul cu numărul V. Minunat, zicem noi! Dar au zis și alții acest lucru, cei care ne-au susținut și apreciat munca. Vorbesc, întâi, despre cei patru prefațatori de carte, profesori universitari, care și-au dat girul pentru aceste volume, astfel:    

- prof. univ. dr. Carmen Dărăbuș, semnează prefața întâiului volum Antologie de texte.  Recenzii de cărți personalități ale literaturii contemporane. Sincerus verba, ISBN 978-606-8979-40-3 (general) / ISBN 978-606-8979-41-0 (vol. 1), Editura Mircea cel Bătrân, Băile Olănești, Vâlcea, reprezentată de scriitorul Puiu Răducan;

- prof. dr. Terezia Filip, semnează prefața celui de-al doilea volum Antologie de texte.  Recenzii de cărți personalități ale literaturii contemporane. Sincerus verba, ISBN 978-606-8979-40-3 (general) / ISBN  978-606-8979-45-8 (vol. 2), Editura Mircea cel Bătrân, Băile Olănești, Vâlcea, reprezentată de scriitorul Puiu Răducan; 

- prof. dr. Valeria Bilț, semnează prefața volumului trei Antologie de texte.  Recenzii de cărți personalități ale literaturii contemporane. Sincerus verba, ISBN 978-606-8979-40-3 (general) / ISBN 978-606-8979-49-6 (vol. 3), Editura Mircea cel Bătrân, Băile Olănești, Vâlcea, reprezentată de scriitorul Puiu Răducan;

- conf. univ. dr. Ștefan Vișovan, semnează prefața celui de-al patrulea volum Antologie de texte.  Recenzii de cărți personalități ale literaturii contemporane. Sincerus verba, ISBN 978-606-8979-40-3 (general) / ISBN 978-606-8979- ………….(vol. 4), Editura Mircea cel Bătrân, Băile Olănești, Vâlcea, reprezentată de scriitorul Puiu Răducan;

Sigur, apare întrebarea de ce acest nume? Din punctul nostru de vedere nimic mai simplu, sunt recenziile de cărți, sunt cărți pe care le-am prefațat, sunt semnalele sau aparițiile editoriale dorite a fi dăruite celor care iubesc literatura, arta, cultura, scrisul … considerând, scriitorul, fără a exagera câtuși de puțin, un om din elita literaturii. Ne-au confirmat calitatea, inclusiv cei patru prefațatori pentru volumele supra-amintite. Fiecare a avut „un cuvânt de laudă și apreciere”, pentru noi, un real motiv de bucurie, știind că aceste aprecieri vin de la persoane autorizate, critici literari, profesori de limba și literatura română. Apoi, ne-am bucurat, de interesul Dumneavoastră, pentru acest proiect, și dorința evidentă, de a face parte din această echipă literară. În acest sens, am primit numeroase volume, prin serviciile poștale, din dorința clară, de a fi recenzate, și apoi, publicate conform proiectului nostru, în volumul antologic. Vă mulțumim pentru interesul acordat. A fost o bucurie să știm că acest proiect este susținut, apreciat și căutat, întreținut de iubitorii de literatură.

Un mare și din suflet mulțumesc, îl voi adresa prietenilor, scriitorilor, poeților, Victor Manole, Dumitru Tâlvescu și editorului Puiu Răducan, cu care am avut discuții interesante legate de acest demers scriitoricesc. Ne-au dat sfaturi! Le-am primit cu bucurie și le-am apreciat. Le-am pus în practică, adică. Mă gândesc la poetul Dumitru Tâlvescu, din frumoasa Cetate a Devei, căruia îi propusesem un alt titlu de volum. „Sincerus verba”, aparține domniei sale, și iar mulțumesc. Acum, într-adevăr, simt că acesta este cel mai potrivit titlu.

Bunul prieten, scriitorul Victor Manole, a avut și dumnealui o idee strălucită,  aceea de a da titlul volumelor în concordanță cu ceea ce conține acesta. Adică, dacă vorbim despre recenzii de cărți, zicea Domnia Sa, ar fi interesant ca acest lucru să se reflecte în titlul volumului. Așa că i-am spus Recenzii de cărți personalități ale literaturii contemporane. Sincerus verba. Am avut și „prieteni”, care s-au cam împiedicat în nume! Asta, așa ca o paranteză frumoasă, la lucruri și mai frumoase!

  Pe parcursul derulării acestui interesant proiect literar ne-am întâlnit cu literatură de calitate, cu poeți cu har și dar, cu scriitori cu dar și har, fiecare în parte, știind pilda talanților primiți, nu i-au irosit, dimpotrivă, i-au înmulțit, spre binecuvântare. Cu cele 4 volume tipărite până în prezent am depășit cifra de 2000 de pagini de literatură. Aritmetic, stăm cam așa.

Vol. 1 = 482 pagini;

Vol. 2 = 506 pagini;

Vol. 3 = 584 pagini;

Vol. 4 = 526 pagini;

Oricât le-aș aduna suma totală este de 2098! Și să nu uităm, prezentul volum care cuprinde alte aproximativ 500 de pagini! Mult? Puțin? Nu cântăresc eu. Va cântări, toate acestea istoria literaturii, la un moment dat! Ea, ne va da răspunsul cu exactitate.

Păstrând ideea proiectului, am recenzat și propus spre a fi cuprinși în fiecare volum antologic, 25 de poeți, autori, scriitori. Nu le voi rosti numele. Numele va rămâne consemnat în literatură, și prin apariția editorială în nume personal și prin această apariție editorială în nume colectiv. Deci, avem așa:

                                             *

Volumul 1: prefață Carmen Dărăbuș.

Volumul 2: prefață Terezia Filip.

Volumul 3: prefață Valeria Bilț.

Volumul 4: prefață Ștefan Vișovan.

 

Secțiunea autori / volum:

-       25 de autori și cărți;

-       1 poet în debut literar.

Secțiunea In memoriam:

-       poetul Ioan Voicu.

Secțiunea Recenzii reviste literare:

-       „Starpress”, Vâlcea, coord. Ligya Diaconescu;

-       „Freamăt”, Baia Mare, coord. Milian Oros, Carmena Băințan;

-       „Moldova literară”, Iași, coord. Mihai Știrbu.

Secțiunea- Recenzii antologii literare:

-       Antologia de poezie și proză. Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp!


                                                      **

 

Volumul 3: prefață Valeria BILȚ.

Secțiunea autori / volum:

-       25 autori și cărți;

-       1 poet în debut literar.

Secțiunea Recenzii reviste literare:

-       Foaia de Cenaclu „Expresia ideii”, Onești, Bacău;

-       „Dobrogea culturală”, Constanța.

Secțiunea In memoriam:

- poeta Ana Podaru;

- poetul Valer Popean;

- poetul Nicolae I. Petricec.

Secțiunea Recenzii antologii literare:

-       Antologia literară. Muzica gândului, coord. scriitoarea Vasilica Mitrea și poetele Garofița Jianu și Mioara Baciu;

-       Antologie de poezie și proză. Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp!, recenzie care aparține lui Ionuț Caragea, membru U.S.R.

Secțiunea Născut în zodiac cântecului:

-       interviu cu interpreta de muzică populară Rafila Bărbos;


                                                                ***


 

Volumul  4 prefață Ștefan Vișovan;

Secțiunea autori / volum:

-       25 autori și cărți;

-       1 poet în debut literar.

Secțiunea Recenzii antologii literare:

-       Antologia internațională de poezie. Literatura popoarelor … de ieri, de azi și de mâine;

-       Antologia Cinstire Maicii Domnului, vol. I, coord. Mirela Minuța Alexa;

-       Vis cu Nichita. Antologie de texte literare și grafică, vol. XIII, coord. George Călin;

-       Antologie de texte literare și grafică, vol. XV. coord. George Călin, Prezențe maramureșene în „Vis cu Nichita”;

Secțiunea Recenzii reviste literare:

-       „Constelații diamantine”;

-       „Creneluri Sighișorene”, Sighișoara, Mureș, coord. Gabriella Costescu;

-       „Starpress”, coord. Ligya Diaconescu.

Secțiunea In memoriam:

-       prof. Dragomir Ignat;

-       poet Nicolae I. Petricec, Anotimpuri la indigo;

-       preot Călin Radu Cînța;

Secțiunea – Născut în Zodiac cântecului:

-       interviu cu interpreta de muzică populară Silvia Tămășan.

                                                      ****

Volumul 5: prefață Radu Botiș;

Secțiunea autor / volum:

-       25 autori și cărți;

-       1 poet în debut literar.

Secțiunea In memoriam:

-       scriitoarea Ligya Diaconescu.

Secțiunea Recenzii antologii literare:

-       Antologia „Universum”, vol. 2, coord. Mihaela CD;

-       Antologia „Cuvânt în lume”;

Secțiunea Recenzii revista literare:

-       ,,Freamăt”, Baia Mare;

-       „Steaua Dobrogei”, coord. Mircea Marcel Petcu;

-       „Amprentele sufletului”, coord. Eugenia Gavrilescu;

Secțiunea Născut în Zodiac cântecului:

-       interviu cu interpretul de muzică populară Vasile Boiciuc-Rogneanu.


Co-autor coord. Vasile Bele

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu