Carol al II-lea al României (1893 – 1953) foto preluat de pe familiaregala.ro
Sărbătorile Zilei de 6 septembrie
(BOR) Pomenirea minunii din Colose a Sf. Arhanghel Mihail; Sf. Mc. Eudoxie
Între orașul Colose din Frigia – veche regiune istorică din partea central-vestică a Asiei Mici (azi Turcia) – și orașul Ieripoli se afla o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail, zidită deasupra unui izvor unde veneau mulți bolnavi și se tămăduiau.
cititi mai mult pe unitischimbam.ro
(BRU) Pomenirea minunii din Colose a sf. Arhanghel Mihail
(BRC) Sf. Zaharia, profet
Swaziland – Ziua Independenței (față de Regatul Unit, 1968)
Astăzi în istorie pentru 6 septembrie
Evenimentele Zilei de 6 septembrie în Istorie:
- 6 septembrie 1940 – Abdicarea Regelui Carol al II-lea al României
6 septembrie 394 - A luat sfarșit Bătălia de la Frigidus (5 – 6 sptembrie), dintre trupele Imperiului Roman de Rasarit, aliate cu vizigotii lui Alaric, sub comanda imparatului Theodosius I si armatele Imperiului Roman de Apus coalizate cu triburile francilor, aflate sub comanda lui Eugenius si Arbogast.
În urma asasinarii lui Valentinian II (392) și proclamarea retorului Flavius Eugenius ca împărat în Occident, Teodosiu pornește o nouă campanie, obținând în bătălia de la Frigidius (septembrie 394) victoria asupra uzurpatorului. Imperiul Roman este astfel reunificat pentru ultima dată în istorie sub o singură autoritate. După moartea lui Teodosiu, la Mediolanum (17 ianuarie 395), Imperiul Roman este divizat între cei doi fii ai săi: Arcadius, sub regența lui Rufinus (Orient) și Honorius, sub regența lui Stilicho (Occident).
Eugenius (Flavius Eugenius), retor la Vienne (in sud-estul Frantei actuale) fusese proclamat imparat in anul 392 impotriva lui Theodosius I. Dupa un succes initial, Eugeniu si Arbogast sunt tradati de o unitate a francilor si invinsi.Eugeniu este decapitat sau se sinucide. Moartea lui Eugeniu la 6 august 394 permite pentru ultima data in istoria romana, unirea sub un singur imparat toate teritoriile Imperiului Roman si crestinarea partii apusene a imperiului,marcand sfarsitul tentativelor de restabilire a paganismului.
6 septembrie 972 - A decedat Papa Ioan al XIII-lea.
Papa Ioan al XIII-lea a fost papă al Romei între 965 și 972. Spre sfârșitul vieții ar fi transformat Palatul Lateran într-un harem personal,si conform cronicilor ar fi fost omorât de un soț înșelat. A fost Papa al Romei între 965 și 972. După decesul papei Leon al VIII-lea a fost ales papă fiind susținut de Împăratul Otto I. Cronicile timpului au relatat de acte de mare cruzime (cum că i-ar fi scos inamicilor săi și ochii, omorând jumătatea populației Romei).
6 septembrie 1456 - Tratatul încheiat de Vlad Țepeș cu negustorii din Brașov și Țara Bârsei. Prin acest tratat, s-a stabilit ca, în cazul în care domnul Țării Românești ar fi nevoit să-și părăsească țara din cauza năvălirii turcilor, sau a altor dușmani, să fie primit de brașoveni. În schimb, Vlad Țepeș se angaja să le dea negustorilor ajutor împotriva turcilor.
articol preluat de pe www.bunicutavirtuala.com
6 septembrie 1522 - „Victoria”, singura nava ramasa din expeditia lui Magellan, se intoarce in Spania, devenind prima care a efectuat o expeditie in jurul lumii.
La 10 august 1519 cele cinci corăbii care au compus flota expediției: Trinidad (110 tone, 55 marinari), San Antonio (120 tone, 60 marinari) , Concepción (90 tone, 45 marinari), Victoria (85 tone, 42 marinari), Santiago (75 tone, 32 marinari) au părăsit orașul Sevilla navigând pe fluviul Guadalquivir până în San Lucar de Barrameda unde au staționat mai mult de 5 săptămâni, timp în care s-a făcut ultima revizie și aprovizionarea completă.
La 20 septembrie 1519 flota s-a desprins de țărm și a început călătoria. În timpul trecerii peste ocean, Magellan a elaborat un sistem de semnalizare atât de bun încât nici o corabie din flota sa nu s-a rătăcit, deși erau total diferite. Neînțelegerile cu căpitanii spanioli au apărut la scurt timp. Pretențiilor lui Cartagena cu privire la schimbarea itinerariului, Magellan a răspuns: „Datoria domniei voastre este să urmați ziua steagul meu, iar noaptea felinarul din pupa corăbiei mele”.
6 septembrie 1666 - S-a născut Țarul Ivan al V-lea al Rusiei (m.8 februarie 1696).
Ivan al V-lea Alekseievici (6 septembrie [S.V. 27 august] 1666 – 8 februarie [S.V. 29 ianuarie] 1696) a fost co -Țar al Rusiei împreună cu fratele său vitreg mai mic Petru I „cel Mare”) cu care a domnit între 1682 și 1696, caz unic in istoria Rusiei. El a fost fiul cel mic al lui Alexis I al Rusiei și a Mariei Miloslavskaia. Domnia sa a fost formală, el având serioase dizabilități fizice și mentale.
6 septembrie 1683 - A încetat din viaţă Jean Baptiste Colbert, om politic ce a deţinut mai multe funcţii în timpul regelui Ludovic al XIV-lea, printre care şi aceea de controlor general al finanţelor.; (n. 29 august 1619).
Jean-Baptiste Colbert (n. 29 august 1619 — d. 6 septembrie 1683) economist francez, reprezentant al Școlii mercantiliste de economie. Datorită politicilor sale fiscale, a reuşit să consolideze puterea economică a Franţei.
6 septembrie 1757 - S-a născut Marie-Joseph-Paul-Yves-Roch-Gilbert du Motier, marchiz de La Fayette, om politic si militar de cariera, participant la razboiul pentru Independenta Coloniilor Engleze din America de Nord (1757-1834).
Marie-Joseph Paul Yves Roch Gilbert du Motier, marchiz de La Fayette, cunoscut simplu sub numele de Marchizul de La Fayette (născut la Château de Chavaniac, n. 6 septembrie 1757 – d. 20 mai 1834, Paris), aparținea nobilimii militare franceze. A participat activ la viața politică franceză, de la Revolutia Franceza până la Monarhia din Iulie, , când s-a evidențiat ca unul dintre cei mai mari notabili liberali.
6 septembrie 1766 - S-a născut fizicianul si chimistul englez John Dalton, cunoscut ca unul dintre părinţii fizicii moderne; a studiat o anomalie a vederii în perceperea culorii, pe care el însuşi o avea (daltonismul) şi a formulat prima teorie atomică (1808) (D. 27 iulie 1844).
Dalton John (n. 6 septembrie 1766 – d. 27 iulie 1844) fizician și chimist englez. A avut preocupări științifice în domeniu meteorologiei , al analizei aerului și al comportării amestecurilor de gaze, acestea din urmă ducându-l la enunțarea teoriei atomice. În legătură cu legea sa, a presiunilor partiale ale gazelor, a publicat în 1805 primul tabel de greutăți „atomice” (de fapt greutăți echivalente).
În 1808 a publicat o lucrare completă asupra teoriei atomice și a legilor proporțiilor simple și multiple fiind considerat părintele teoriei atomiste moderne. Reluând teoria anticilor, el afirma că toate corpurile sunt alcătuite din particule numite atomi, pe care i-a imaginat ca sfere de mase și dimensiuni diferite. A introdus noțiunea de zero absolut , temperatura la care presiunea gazului se anulează.
6 septembrie 1776 - Un uragan lovește Guadeloupe făcând mai mult de 6000 de victime omenești.
6 septembrie 1808 - S-a nascut învățatul arab Abd el-Kader, conducator al luptei algeriene de eliberare națională ; (d.26 mai 1883).
Abd el-Kader (n. 6 septembrie 1808 — d. 26 mai 1883) a fost un conducător al luptei de eliberare națională din prima jumătate a sec. al XIX-lea a poporului algerian. Ales emir în 1832, a condus o luptă dârză, adesea victorioasă, împotriva armatei franceze, dar în 1847 a fost luat prizonier și reținut în Franța până în 1853. A murit în la Damasc.
6 septembrie 1817 - S-a născut Mihail Kogălniceanu, istoric, scriitor, publicist și om politic român (d.1891)
Mihail Kogălniceanu (n. 6 septembrie 1817, Iași – d. 20 iunie 1891, Paris) om politic de orientare liberală, avocat, istoric și publicist român originar din Moldova, care a devenit prim-ministru al României la 11 octombrie 1863, după Unirea din 1859 a Principatelor Dunărene în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, și mai târziu a servit ca ministru al Afacerilor Externe sub domnia lui Carol I.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
6 septembrie 1819 - S-a născut scriitorul Nicolae Filimon. Opera sa „Ciocoii Vechi şi noi” a marcat un moment decisiv în evoluţia romanului românesc (m.18 martie 1865).
Nicolae Filimon (n. 6 septembrie 1819, București — d. 19 martie 1865) prozator român, faimos pentru că l-a creat pe Dinu Păturică, eroul primului roman realist românesc, un arivist din stirpea lui Julien Sorel. A fost de asemenea, autor de nuvele romantice și realist-satirice și primul critic muzical român. A scris un jurnal de călătorii pe Dunare , și prin Occident, în Ungaria,Austria si Italia. Cea mai importantă operă a sa este romanul Ciocoii vechi si noi, apărută în 1863,o frescă a societății românești la începutul secolului al XIX-lea. A fost inițiat în francmasonerie când se afla la studii în Franța.
6 septembrie 1837 - S-a născut Charles Jacques Bouchard, fiziolog, membru de onoare străin al Academiei Române (m. 2 martie 1915).
6 septembrie 1848 (18 septembrie s.n.) - La București a avut loc pe Dealul Mitropoliei o mare demonstraţie populară, în timpul căreia mulţimea , demonstrându-şi ataşamentul faţă de ideile Revoluţiei, a ars Regulamentul Organic (impus din 1831 Ţărilor Române de ocupanţii ruşi) şi Arhondologia (Condica rangurilor boiereşti).
6 septembrie 1863 - A intrat în funcțiune, la Londra prima linie de metrou din lume, cu o lungime de 6,3 km, de-a lungul sectorului Victoria Street; tracțiunea era realizată cu o mașina cu aburi.
Metroul din Londra (London Underground) este cea mai veche rețea de metrou din lume și în același timp o componentă cheie a sistemului de transport în comun în Londra. Este numit în mod familiar și the Tube. Pe lângă funcția sa practică, Metroul londonez este și un monument istoric și o atracție turistică de sine stătătoare. În anul 2000, era folosit de 3 milioane de persoane zilnic. Istoria metroului londonez începe cu Metropolitan Railway, prima cale ferată subterană pentru transport de pasageri din lume.
Metropolitan Railway a început să funcționeze la 10 ianuarie 1863 între stațiile Paddington și Farringdon. Linia s-a extins treptat, ajungând ca în 1880 să transporte peste 40 de milioane de călători anual. Metropolitan Railway a evoluat în ceea ce azi este cunoscută drept Metropolitan line. Imediat după inaugurarea Metropolitan Railway s-a trecut la construcția altor linii, care azi formează District Line și Hammersmith & City Line.
În 1884 s-a încheiat și construcția “cercului” care ocolește zona centrală a Londrei, astăzi Circle Line. Tunelele acestei linii au fost construite prin săparea de șanțuri la suprafață și acoperirea acestora; ca urmare se află la mică adâncime. Datorită avansului tehnic, în anii 1880 s-a putut trece la săparea tunelelor de adâncime mare, așa numitele “tuburi”. Prima asemenea linie, City & South London railway, s-a deschis în 1890. Astăzi, aceasta este parte din Northern Line.
Au mai urmat și alte linii în anii următori. Fiecare linie era operată de o companie diferită, ceea ce producea destule neplăceri, pasagerii fiind nevoiți să iasă la suprafață pentru a schimba o linie cu alta. Magnatul american Charles Yerkes a cumpărat majoritatea acestor companii, consolidându-le într-una singură numită Underground Electric Railways of London Company Ltd. (UERL), pe 9 aprilie 1902.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org
6 septembrie 1885 - Sub presiunea naționaliștilor bulgari majoritari in regiune, Rumelia orientală și-a proclamat unirea cu Principatul Bulgariei.
Rumelia orientală a fost înființată ca provincie autonomă în cadrul Imperiului Otoman prin Tratatul de la Berlin din 1878. Ea cuprindea teritoriul dintre Muntii Balcani, Muntii Rodopi si Strandia, o regiune denumită de locuitorii săi Tracia de Nord. Rumelia Orientală a fost o provincie autonomă din punct de vedere administrativ (vilayet) in cadrul Imperiului Otoman intre 1878 si 1908 si a trecut sub control bulgăresc după 1885 când, în urma unei revoluții fără vărsare de sânge, s-a unit cu Principatul Bulgarie care avea o autonomie mai largă.
În Acordul de la Tophane din 24 martie 1886, sultanul turc Abdul Hamid al II-lea l-a numit pe principele Bulgariei (fără a da numele cuiva anume) în funcția de Guvernator General al Rumeliei Orientale, păstrând fosta distincție între cele două entități statale și respectând litera tratatului de la Berlin. Era clar, însă, pentru Marile Puteri că unirea dintre Principatul Bulgariei și Rumelia Orientală era una permanentă, care nu va mai fi dizolvată. Provincia a rămas sub suzeranitate otomană până când Bulgaria a devenit de jure stat independent în 1908. 6 septembrie, Ziua Unirii, este sărbătoare națională în Bulgaria.
6 septembrie 1892 – S-a născut Edward Victor Appleton, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică (d. 1965)
Sir Edward Victor Appleton (n. 6 septembrie, 1892 – d. 21 aprilie, 1965) fizician englez. A făcut studii asupra fizicii ionosferei și a primit Premiul Nobel pentru fizică (1947).
cititi mai mult pe: en.wikipedia.org; www.nobelprize.org
6 septembrie 1900 - S-a născut Julien Green, scriitor american (d. 1998)
Julien Green (n. Julian Hartridge Green, n. 6 septembrie 1900, Paris, Franța – d. 13 august 1998, Paris, Franța) a fost un scriitor american din Franța. Alături de François Mauriac și Georges Bernanos, aparține orientării catolice. Romanele sale, sumbre și violente, cu eroi marcați de crize de conștiință, evocă tragicul existențial și au ca mediu provincia franceză.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
6 septembrie 1901 - Anarhistul Leon Czolgosz îl împușcă mortal pe președintele american Wil;liam McKinley, la Pan-American Exposition, în Buffalo, New York. Presedintele va muri la 14 septembrie.
William McKinley (n. 29 ianuarie 1843 – d. 14 septembrie 1901) cel de-al douăzeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A fost ales de două ori, în 1896 și în 1900, dar a fost asasinat în 1901 la Pan-American Exposition în Buffalo, New York.
6 septembrie 1907 - A încetat din viaţă poetul Sully Prudhomme (René-Francois Armand Prudhomme), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1901.
René Armand François Prudhomme (n. 16 martie 1839, Paris – d. 6 septembrie 1907, Châtenay-Malabry), (Sully Prudhomme), a fost primul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură la 10 decembrie 1901. Motivația Juriului Nobel “…ca o recunoaștere specială a artei lui poetice, vădind un înalt idealism, perfecțiune artistică și o rară îmbinare între calitățile inimii și cele ale intelectului”
6 septembrie 1915 - Armata britanică a testat cu succes primul prototip de tanc (poreclit „Micul Willie”). Cântărea 14 tone, avea o lungime de 3,6 metri şi admitea trei membri în echipaj. Avea o viteză de înaintare de 5 km/h pe teren neted şi de 3 km/h pe teren accidentat. Iniţial, tancul nu putea traversa tranşeele, dar această problemă a fost remediată mai târziu.
6 septembrie 1915 - S-a născut politicianul vest-german Franz Joseph Strauss ; ( d.1988).
Franz Josef Strauß, uneori scris Strauss (n. 6 septembrie 1915, München – d. 3 octombrie 1988, Regensburg) om politic german (CSU), prim-ministru al landului Bavaria între 1978-1988.
6 septembrie 1921 - S-a născut Norman Joseph Woodland, inginer și inventator american (d. 2012)
Norman Joseph Woodland (n. 6 septembrie 1921 – d. 9 decembrie 2012) a inventat (la 7 octombrie 1952, împreună cu Bernard Silver) codul de bare, o soluție care a revoluţionat distribuţia bunurilor de larg consum.
cititi mai mult pe en.wikipedia.org
6 septembrie 1923 - S-a născut regele Iugoslaviei Petru al II-lea; (d.3 noiembrie 1970).
Petru al II-lea cunoscut și sub numele de Petru al II-lea Karađorđević (n. 6 septembrie 1923, Belgrad — d. 3 noiembrie 1970, Denver, Colorado) a fost ultimul rege al Iugoslaviei, părinții săi fiind Alexandru I și Prințesa Maria de România. Devine rege la vârsta de 11 ani, după asasinarea tatălui său la Marsilia pe 9 octombrie 1934.
6 septembrie 1925 - S-a născut cantarețul, ghitaristul și compozitorul american Jummy Reed; (d. 1976).
6 septembrie 1930 - Președintele ales democratic al Argentinei, Hipólito Yrigoyen, a fost îndepărtat de la putere printr-o lovitură militară de stat.
6 septembrie 1932 - S-a născut dirijorul şi percuţionistul japonez Hiroyuki Iwaki; (d. 2006) cititi mai mult pe en.wikipedia.org
6 septembrie 1939 - Al Doilea Război Mondial - Africa de Sud a declarat război Germaniei.
6 septembrie 1939 - S-a născut Susumu Tonegawa, imunolog japonez, laureat al Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină (1987)
Susumu Tonegawa (n. 6 septembrie 1939, Nagoya, Japonia) este un om de știință japonez, laureat al Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină pe anul 1987 „pentru descoperirea mecanismului genetic de generare a diversității anticorpilor“.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org; www.nobelprize.org
6 septembrie 1940 - După instaurarea guvernului militar-legionar condus de Ion Antonescu, regele Carol al II-lea abdică în favoarea fiului său, Mihai. Începe cea de-a doua domnie a lui Mihai I (1940-1947).
Cedările teritoriale impuse României prin Al Doilea Arbitraj de la Viena (Dictatul de la Viena) (30 august 1940) au marcat declinul regimului carlist. România pierdea o suprafață de 99.738 km² cu o populație de 6.821.000 locuitori, reprezentând aproape o treime din teritoriul și populația țării.
Manifestațiile de protest împotriva Dictatului de la Viena, inițiate de țărăniști au devenit – sub influența agitatorilor legionari – anticarliste, Carol al II-lea fiind considerat principalul vinovat de impasul în care ajunsese România. Dorind să-și păstreze puterea, la propunerea lui Horia Sima – cu care se reconciliase scurt timp înainte la recomandarea lui Moruzov, Carol al II-lea i-a încredințat la 4 septembrie 1940 lui Antonescu prin decret regal mandatul de formare a unui guvern de uniune națională.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
6 septembrie 1941 - Naziștii le-au impus evreilor cu vârsta mai mare de 6 ani să poarte câte o insignă galbenă cu Steaua lui David
6 septembrie 1943 - S-a născut cântărețul si compozitorul englez de muzica pop-rock Roger Waters (membru al grupurilor Pink Floyd și The Bleeding Heart Band).
George Roger Waters (n. 6 septembrie 1943, Great Bookham, Surrey) este un muzician rock englez. Este cel mai cunoscut ca fiind basistul dar și unul dintre principalii compozitori ai trupei engleze Pink Floyd în perioada 1964 – 1985. După despărțirea de Pink Floyd din 1985, Waters a început o carieră solo de succes lansând trei albume de studio și înregistrând o coloană sonoră pentru un film, concertul său The Wall Concert in Berlin din 1990 fiind unul dintre cele mai impresionante susținute vreodată. În 2005 a lansat opera Ça Ira și s-a alăturat grupului Pink Floyd în cadrul concertelor Live 8 din Londra. A fost pentru prima oară când toți cei patru membrii din formula clasică a formației au fost împreună pe scenă după o pauză de 24 de ani.
6 septembrie 1944 - Al doilea razboi mondial - Orasul belgian Ypres este eliberat de fortele aliate de sub ocupatia germana. Pe frontul rasaritean sovieticii captureaza orasul Tartu din Estonia.
6 septembrie 1946 - Marele compozitor George Enescu și soția sa, Maria Cantacuzino, părăsesc definitiv Romania ocupata de sovietici ajutați de Yehudi Menuhin.
6 septembrie 1948 - Regina juliana urca pe tronul Olandei.
Juliana (Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina (n. 30 Aprilie 1909 – d. 20 Martie 2004) regina Regatului Olandei intre anii 1948 si 1980.
6 septembrie 1951 - Scriitorul american William S. Burroughs își împușcă și ucide soția accidental, atunci când, la o petrecere, vrea să adapteze scena din William Tell,000 fiind în stare de ebrietate.
William Seward Burroughs, cunoscut și sub pseudonimul William Lee, (n. 5 februarie 1914 – d. 2 august 1997) romancier, nuvelist, eseist și orator american. În 1951, sub efectul alcoolului Burroughs își împușcă mortal soția într-un joc de-a William Tell. A petrecut 13 zile în închisoare până când fratele său a ajuns în Mexico City și i-a mituit pe avocați și juriști mexicani pentru a-l elibera pe Burroughs pe cauțiune în timp ce el aștepta sentința pentru omucidere din culpă. Fiica lui Vollmer , Julie Adams, a plecat să trăiască cu bunica ei în timp ce William S. Burroughs Jr. a crescut cu bunicii la St. Louis. Burroughs raporta în fiecare luni dimineață la închisoarea din Mexico City în timp ce avocatul lui se străduia să rezolve cazul.
Potrivit spuselor lui James Grauerholz, doi martori au fost de acord să depună mărturie că arma s-a descărcat din greșeală în timp ce Burroughs o verifica dacă este încărcată, experți în balistică fiind mituiți să susțină această teorie. Cu toate acestea procesul a fost în continuare amânat iar Burroughs așteptându-și procesul a continuat să scrie ceea ce avea să devină mai târziu romanul Queer (Ciudat). Oricum, când avocatul său a fugit din Mexic pentru a scăpa de propriile sale probleme cu legea acesta fiind implicat într-un accident de masină și într-o altercație cu fiul unui înalt demnitar, Burroughs potrivit spuselor lui Ted Morgan a hotărât să se întoarcă în Statele Unite.
Deși Burroughs scria și înainte de a o împușca pe soția lui, Vollmer, acest eveniment îi marchează viața și întreaga operă argumentează biografii. După ce a părăsit Mexicul, Burroughs a peregrinat prin America de Sud căutând un drog numit yage care le promitea consumatorilor senzația de telepatie, acesta scriind și o carte compusă din corespondența dintre el și Ginsberg numită The Yage Letters publicată în 1963 de editura City Lights Books.
Burroughs a declarat mai târziu că incidentul cu Vollmer a fost un eveniment fundamental care a inspirat operele lui: “Sunt forțat în ciuda îngrozitoarei concluzii că niciodată nu aș fi devenit scriitor fără moartea lui Joan care m-a motivat și într-un fel mi-a formulat scrisul. Trăiesc cu o amenințare continuă de posedare și o constantă nevoie de a scăpa de posedare, de a scăpa de manipulare. Așadar moartea lui Joan m-a adus în contact cu invadatorul, cu Spiritul Urât care m-a condus spre o lungă luptă cu viața în care nu aveam nici o scăpare decât să scriu ca să mă salvez.”
6 septembrie 1952 - Emite in orasul Montreal, primul post de televiziune canadian- CBFT – Tv.
6 septembrie 1955 - Grupuri de turci din Istanbul au atacat comunitatea greaca din oras,ucigând 13 oameni, rănind peste 30 și distrugând peste 5.000 de case și prăvălii grecești.
A fost un pogrom organizat în zilele de 6–7 septembrie 1955. Revoltele au fost orchestrate deasa zisul Grup de mobilizare tactic al armatei turce, centrul ramurii turcești a „Operatiunii Gladio” . Evenimentele au fost declanșate de vestea că sediul consulatului turc din salonic, in Grecia —clădirea în care în 1881 se născuse Mustafa Kemal Attaturk —fusese cu o zi înainte ținta unui atac cu bombă. Bomba plantată de fapt de un portar turc al consulatului, care ulterior a fost arestat și a mărturisit, a incitat evenimentele. Presa turcă nu a relatat nimic despre arestarea faptasului, insinuând în schimb că bomba ar fi fost pusă de greci.
O mulțime de turci, dintre care majoritatea fuseseră aduși dinainte în oraș cu camioanele, au atacat comunitatea greacă din Istanbul timp de nouă ore. Deși mulțimea nu cerea explicit moartea grecilor, mai multe persoane au murit în timpul pogromului sau ca urmare a bătăilor și incendierilor. Printre victime s-au numărat și evrei,armeni și chiar musulmani. Pogromul a accelerat emigrarea etnicilor greci din Turcia, și în special din regiunea Istanbulului. Populația grecească de pe teritoriul Turciei a scăzut de la 119.822 de persoane în 1927 la 3.000–4.000 in 2008. Pogromul a fost considerat și ca o continuare a procesului de turcificare început odată cu declinul iImperiului Otoman.
6 septembrie 1966 - A murit primul ministru sud-african Hendrik Werwoerd, considerat arhitect al apartheidului, politica de separare a albilor minoritari de populatia majoritara de culoare din tara sa.
6 septembrie 1968 - Colonia africana Swaziland devine independenta de Marea Britanie.
6 septembrie 1971 - S-a nascut Dolores O’Riordan, cântăreață irlandeză (d. 2018)
Dolores Mary Eileen O’riordan (n. 6 septembrie 1971, Ballybricken, Irlanda – d. 15 ianuarie 2018, Londra, Regatul Unit) a fost o cântăreață și compozitoare irlandeză. Ea a condus trupa de rock The Cranberries timp de 13 ani. Înainte, trupa a luat o pauză începând din 2003, și s-a reunit în 2009.
Primul ei album solo Are You Listening? a fost lansat în luna mai 2007 și a fost urmat de No Baggage în 2009. O’riordan a fost cunoscuta pentru vocea sa mezzo-soprana, yodeling și pentru accentul sau Limerick. A apărut în calitate de judecător la The Voice of Ireland, în perioada anilor 2013-14. În aprilie 2014, O’riordan s-a alăturat echipei Jetlag (mai târziu numit D. A. R. K.) și a început înregistrările pentru un nou material.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
6 septembrie 1979 - S-a născut Mihnea Blidariu, muzician român.
Mihnea Blidariu este un muzician român, membru al formației rock Luna Amară, din Cluj-Napoca. Interpretează vocal, la trompetă și la chitară. Este autorul a două volume de poezii “No Future” și “mânia.Ro“. Component al cenaclului literar Klu.
cititi mai mult pe ro.wikipedia.org
6 septembrie 1983 - URSS recunoaște că a doborât un avion de pasageri sud coreean KAL-007, declarând că piloții sovietici nu au știut că era un avion civil, atunci când a încălcat spațiul aerian sovietic.
Doborârea cursei sud-coreene KAL 007 la 1 septembrie 1983 a reprezentat un moment tensionat în relația americano-sovietice în Războiul Rece. La 1 septembrie 1983, un avion al liniilor aeriene sud-coreene, cu 269 de persoane la bord, decola din orașul Anchorage, Alaska, SUA cu destinația Seul, Coreea de Sud. Avionul cursei sud-coreene nu a mai ajuns niciodată la Seul, fiind doborât de un avion de interceptare sovietic Su-15, pilotat de maiorul sovietic Ghenadi Osipovici, deasupra Mării Japoniei, în apropierea insulelor Moneron, la sud de insula Sahalin (URSS).
În acest incident toți cei 269 pasageri aflați în avionul sud-coreean au decedat, inclusiv congresmanul american Lawrence McDonald aflat la bordul avionului. Împrejurările exacte nu se cunosc nici în ziua de azi. Se pare că avionul s-a rătăcit și a pătruns în spațiul aerian sovietic, tocmai în momentul când un avion de spionaj american efectua o acțiune de recunoaștere în zona respectivă.
În zona respectivă lângă Kamceatka se afla o bază a submarinelor sovietice care tocmai făceau exerciții experimentale cu rachete balistice intercontinentale. În mod inexplicabil avionul de pasageri a început să devieze de la cursa sa spre Seul deplasându-se tot mai spre nord. Când avionul de pasageri a violat spațiul aerian sovietic, antiaeriana sovietică a reacționat imediat și a trimis două avioane de vânătoare de interceptare Su-15. Piloții au încercat în repetate rânduri să contacteze pilotul avionului de pasageri de tip Boeing 747 al cursei sud-coreene KAL 007. Neprimind niciun răspuns, comandamentul antiaerienei sovietice le-a ordonat piloților doborârea avionului.
În prima fază, sovieticii au negat doborârea avionului, dar mai târziu au recunoscut, motivând că avionul de pasageri făcea spionaj. Biroul politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (Politburo) acuza faptul că zborul a fost deliberat deviat de la cursă ca să verifice gradul de pregătire a apărării sovietice sau chiar să provoace război.
Sovieticii au acuzat faptul că zborul a fost deliberat deviat de la cursă ca să verifice gradul de pregătire a apărării sovietice sau chiar să provoace un război.
6 septembrie 1991 - Orasul Leningrad isi ia din nou numele său istoric de Sankt Petersburg.
6 septembrie 1997 - La Londra, au avut loc funerariile prinţesei Diana, moartă într-un accident de maşină la Paris. Peste un milion de oameni pe străzi și peste 2,5 miliarde de oameni din întreaga lume au urmărit transmisia televizată.
Diana, Prințesă de Wales (Diana Frances, născută Spencer) (1 iulie 1961 – 31 august 1997) prima soție a lui Charles, Prinț de Wales, moștenitorul tronului Regatului Unit. A fost căsătorită cu Charles, Prinţ de Wales, moştenitorul tronului Regatului Unit, cu care a avut doi fii: Prinţul William şi Prinţul Henry.
Funeraliile Dianei au avut loc în Westminster Abbey pe 6 septembrie 1997. Cu o zi înainte, după o absență lungă de o săptămână din fața publicului, Regina Elisabeta a II-a și-a adus omagiile fostei sale nore într-o transmisiune televizată (transmisiunea a avut un public de peste 2.5 miliarde de oameni din intreaga lume):
“Din momentul în care groaznica veste a ajuns la noi, duminica trecută, am văzut, în toată Anglia și în lume, expresia unei copleșitoare tristeți pentru moartea Dianei.
Am încercat cu toții, in diferite moduri, să facem față acestui fapt. Nu a fost ușor să ne exprimăm sentimentul pierderii, deoarece șocul inițial este adesea urmat de un amestec de alte sentimente: neîncredere, neînțelegere, nemulțumire – și grijă pentru cei care rămân.
Am fost cu toții emoționați în ultimele zile. Astfel, ceea ce vă spun acum, ca regină și ca bunică, vă spun din inimă.
Mai întâi, vreau să aduc omagii Dianei. A fost o persoană excepțională și înzestrată cu multe calități. În vremuri bune sau rele, ea nu și-a pierdut niciodată capacitatea de a zâmbi și de a râde, nici de a-i inspira pe ceilalți cu bunătatea și căldura ei.
Am admirat-o și am respectat-o – pentru energia și imlicarea ei în ajutarea altora, în special pentru devotamentul ei pentru cei doi fii ai săi.
În această săptămână, la Balmoral, am încercat cu toții să îi ajutăm pe William și Harry să accepte pierderea devastatoare pe care au suferit-o.
Niciunul dintre cei care au cunoscut-o pe Diana nu o va uita. Milioane de oameni care nu au cunoscut-o, dar simt că o cunosc, își vor aminti de ea.
Eu cred că se pot învăța multe lecții din viața ei și din reacția extraordinară și emoționantă a oamenilor la moartea ei.
Cred, la fel ca dumneavoastră, că amintirea ei trebuie păstrată cu drag.
Aceasta este o ocazie pentru mine, în numele familiei, în special în numele Prințului Charles, a lui William și Harry, să vă mulțumesc tuturor celor care ați adus flori, ați trimis mesaje și ați adus omagii acestei persoane remarcabile.
Aceste dovezi de bunătate au fost o sursă nesecată de ajutor și alinare.
Gândurile noastre sunt alături de familia Dianei și de familiile celor care au murit în același accident. Știu că și ei au fost nevoiți să găsească forță, după cele întâmplate, de la sfârșitul săptămânii trecute și până astăzi, încercând să își vindece durerea și apoi să înfrunte viitorul în lipsa unei persoane dragi.
Sper că mâine vom reuși cu toții, oriunde am fi, să ne exprimăm mâhnirea cauzată de pierderea Dianei și recunoștința pentru viața ei mult prea scurtă.
Este o șansă de a arăta lumii întregi Marea Britanie, ca națiune unită în mâhnire și considerație.
Fie ca cei care au murit să se odihnească în pace, și fie ca noi, fiecare dintre noi, să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru o persoană care i-a făcut fericiți pe mulți, mulți alții.”
6 septembrie 1997 - A fost pusă piatra de temelie a noului palat prezidențial din Groznîi; fostul palat a fost distrus de armata rusă în februarie 1996.
6 septembrie 1998 - A încetat din viaţă regizorul japonez Akira Kurosawa,unul dintre cei mai de valoare artiști din țara sa, și printre numele mari ale cinematografiei universale. supranumit „împăratul cinematografiei japoneze” („Cei şapte samurai”, „Fortăreaţa ascunsă”); (n. 23 martie 1910).
Akira Kurosawa (n. 23 martie 1910 – d. 6 septembrie 1998) important regizor, producător și scenarist japonez, considerat unul dintre cei mai de valoare artiști din țara sa, și printre numele mari ale cinematografiei universale. Printre multele premii care i-au fost acordate se numără Leul de aur de la Festivalul de la Venetia în 1951 pentru Rashômon), Legion d’Honneur și un Oscar for Lifetime Achievement.
6 septembrie 2007 - A încetat din viaţă celebrul tenor italian Luciano Pavarotti ; Tenorul s-a nascut la Modena, in nordul Italiei, la 12 octombrie 1935.
Luciano Pavarotti (n. 12 octombrie 1935, Modena – d. 6 septembrie 2007, Modena). A fost unul dintre cei mai mari tenori ai secolului XX, o adevarata Legendă a muzicii de operă si singurul cântareț de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări.
6 septembrie 2019 - A murit Robert Mugabe, politician zimbabwean, președinte al Republicii Zimbabwe (n. 1924)
Robert Mugabe (n. 21 februarie 1924, Kutama, Rhodesia de Sud, Imperiul Britanic – d. 6 septembrie 2019, Singapore a fost un politician zimbabwean, care a fost președintele Republicii Zimbabwe din 1987 până în anul 2017. Între anii 1980 și 1987, Mugabe a fost prim-ministrul țării. Încetul cu încetul, Mugabe a instituit o dictatură brutală.
Situația economică a statului este deplorabilă, inflația ajungând în 2008 la 2,2 milioane de procente. Populația suferă de foame, Mugabe răspunzând cererilor maselor cu măsuri brutale, care sunt condamnate de ONU și de organizațiile care militează pentru drepturile omului. Pe 21 noiembrie 2017 a fost prezentată demisia “cu efect imediat” ce au marcat sfârștiul a 30 de ani de conducere a Republicii Zimbabwe.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; www.agerpres.ro; en.wikipedia.org
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu