miercuri, 7 septembrie 2022

PNL şi PSD, adică Popescu şi Chiriţă

  


de Dumitru Păcuraru

 Fără să aibă anvergura unui Liviu Dragnea, personaj relativ obscur, ministrul Virgil Popescu (foto 1) a devenit calul de bătaie al PSD în problema crizei energetice.

În primul rând o problemă de asemenea importanţă precum energia nu poate fi apanajul unui singur ministru. Şi cu atât mai puţin al ANRE, instituţie care se ocupă cu reglementarea preţurilor, a tarifelor la utilităţi.

Principalul responsabil şi decident în cazul unei crize este primul ministru, în tandem cu preşedintele.

Aruncând vina când pe ministrul Popescu, când pe Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE (foto 2), PSD şi PNL demonstrează că nu-şi asumă responsabilităţi de care depinde însuşi statul român, depinde economia ţării, siguranţa zilei de mâine a fiecărui cetăţean.

În toată disputa care a pornit de la momentul liberalizării preţurilor la utilităţi, guvernul a stat în espectativă, ca o momâie într-un lan de porumb pusă să sperie ciorile. Sancţiunile împotriva Rusiei s-au suprapus peste harababura de după liberalizare. Ţările UE, respectând deciziile NATO, credeau să Rusia va sta cu braţele încrucişate, va furniza în continuare gaze ieftine privind cum se devalorizează rubla, cum părăsesc investitorii străini ţara, cum sunt confiscate averile miliardarilor ruşi.

Reacţia Rusiei a fost pe măsura sancţiunilor. Reacţia naşte contrareacţie. România este o victimă colaterală. Pentru că deciziile majore le-au luat Statele Unite. Rezultatele, după 196 de zile de război, se văd. Şi nu sunt deloc încurajatoare. Ţările UE, fără excepţie, au intrat în criză. Unele suportă scumpirile mai uşor, altele mai greu. România, cu toate că are zăcăminte de gaze şi petrol, se numără printre ţările cele mai afectate de criză. Situaţia economică este cu atât mai gravă cu cât PSD nu renunţă la programul său politic populist. Vrea şi preţuri mai mici, prin plafonare, ceea ce conduce la încasări mai mici la buget, dar cere şi majorarea salariilor din sistemul de stat şi a pensiilor.

PNL nu are nicio soluţie, niciun răspuns. Ar putea, de pildă, să fie de acord cu majorarea salariilor, concomitent cu disponibilizarea unui număr de angajaţi, astfel încât fondul de salarii să fie acelaşi, dar distribuit la un număr mai mic. Disponibilizaţii de la stat ar urma să fie aspiraţi de economia privată.

Aceasta ar fi o măsură dintr-un program de guvernare de dreapta. De la declanşarea crizei, guvernul german a adoptat un al treilea pachet de măsuri pentru firme şi populaţie. Guvernul român a decis ca persoanele încadrate cu două sau patru ore, să plătească impozite şi taxe la nivelul salariului minim. Recentul premier britanic, doamna Liz Truss, începe mandatul prin reducerea taxelor şi domolirea preţurilor.

Niciun exemplu de felul acesta nu se poate da în cazul României. PNL şi-a structurat programul politico-electoral pe fondurile europene, pe PNRR. Unde sunt miliardele pe marginea cărora s-a făcut atâta tam-tam? Mai vorbeşte cineva de ele? S-au topit înainte de a fi intrat în economie?

În contextul marilor provocări mondiale pe care le presupune războiul din Ucraina, prezumtivul vinovat pentru criza energetică, disputa dintre PNL şi PSD poate fi redusă la un Popescu de la Energie şi un Chiriţă de la ANRE. Marţi s-a citit în Camera Deputaţilor moţiunea simplă înaintată de USR împotriva ministrului Virgil Popescu. Este un adevărat test pentru coaliţie. PSD a cerut demisia ministrului PNL, dar atâta vreme cât moţiunea a fost iniţiată de USR cu siguranţă nu va vota demiterea lui Virgil Popescu.

Dacă PSD nu votează împotriva lui Popescu, se cuvine ca, în contra-partidă, nici PNL să nu mai ceară demiterea lui Dumitru Chiriţă. Iată cum, datorită lui Popescu şi Chiriţă, se poate restabili armonia în coaliţia de guvernare. Sau poate că, dimpotrivă, apărându-şi fiecare omul se poate sparge fericita combinaţie PNL-PSD.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu