luni, 26 decembrie 2022

CRĂCIUN LA CEAS DE TAINĂ CU ACTORUL... DOREL VIȘAN

 

        1. OMUL ca vocație, ca natură este îndreptat spre Dumnezeu. Omul fără de Dumnezeu nu se poate forma, nu se poate desăvârși, așa este făcut.

2. RELIGIA este prezența lui Dumnezeu în om. Omul se naște cu rădăcina divină în el. Sunt două căi în viața aceasta: una spre viață  și alta spre moarte. Omul se află așezat între ele, și el este acela care alege pe unde să meargă.

3. DUMNEZEU mi-a dat la naștere o sarcină de îndeplinit. Aceasta m-a urmărit toată viața. Tatăl meu ne citea când eram mici pilde din viața lui Iisus Hristos. Am fost obsedat de acestea în viața mea. Credința este și o formă de cunoaștere a existenței și rolului omului pe pământ.

4. CRĂCIUNUL a fost cea mai mare și bogată sărbătoare sau praznic împărătesc. Așa a fost, așa ar trebui să fie. Pentru sufletul creștinului de atunci Crăciunul era o taină a divinului. Se colinda numai în ajun, apoi până la Paști timp de 6 luni era o pauză tocmai pentru a nu bagateliza și minimaliza sărbătoarea, așa cum se întâmplă astăzi. Se dorea ca taina sărbătorii să pătrundă în om. Seara când se colinda natura înconjurătoare avea  un aspect de sacru, ceva tainic, care n-are nimic comun cu Crăciunul de astăzi.

5. Pe vremea aceea și BISERICA era alta; era mai apropiată de om. Satul cu Biserica a fost totul în formarea mea; acolo se preda simplitatea și bunul simț. Copii de la sate ajungeau oameni mari tocmai acestor condiții ale timpului și locului. Cei de la oraș cu alte condiții, mult mai bune, nu aveau reușitele celor de la sate.

6. CREDINȚA este o lucrare de împăcare a omului cu Dumnezeu; prin credință omul se deschide spre Dumnezeu, dar uneori este peste puterea noastră de înțelegere fiindcă omul este limitat în cunoaștere. Când omul va reuși să înțeleagă aceste taine, va fi măturat pur și simplu.

7. LINIA vieții noastre trebuie să rămână pe direcția virtuților, a moralei. Acesta este cel mai mare bine pe care l-a făcut credința. Când omul se consideră liber este robul propriei sale idei.

8. În OM se află o forță lăuntrică unde se află forța libertății pe care dacă nu o înțelegem așa cum trebuie eșuăm fiindcă nu știm cu adevărat ce este libertatea; ea este o alegere care depinde la fiecare om, după cum o înțelege și o aplică în viață.

9. LUMEA fără de Dumnezeu este una pierdută. Omul explodează în ură, război, minciună și fățărnicie. Omul este robul propriilor sale idei și la capătul libertății prost înțelese se află robia. Oamenii care conduc societatea cunosc  care este adevărul dar orbesc când îl văd și le este greu să-l aplice, exact cum se întâmplă azi în societatea noastră.

10. ARMONIA în familie și societate este foarte importantă fiindcă numai aici poate să existe Dumnezeu cu adevărat. Fericirea este o stare de spirit, o fata Morgana; A fugi după ea este de fapt o pierdere. Iubirea este de trei feluri: iubire de copii, de mamă și tată, iubire senzuală și iubire Hristică. Singura iubire adevărată dintre acestea trei este cea Hristică. Din ea se naște Hristos, care este Calea, Adevărul și Viața cea adevărată.

11. NAȘTEREA LUI HRISTOS este o sărbătoare cosmică numai că azi noi am transformat-o într-o sărbătoare trivială, comercială. Pe Hristos L-am așteptat cu flori și osanale dar, după ce am văzut ce program avea, L-am răstignit pe Hristos.

12. Fără orice religie lumea poate exista, mai puțin fără creștinism. De ce? Fiindcă Iisus a adus cea mai mare virtute, IUBIREA, a adus CRUCEA ca suferință, ca o luptă a spiritualității și SUFERINȚA ca o formă a victoriei finale.

13. RĂUL a intrat în lume prin intermediul libertății, care nu există decât numai în cazul că descoperim codul, atunci când intrăm în programul adevărat care este în noi, în faptele bune.

14. Sunt foarte dezamăgit de faptul că suntem blestemați, nu mai avem vârfuri. Am avut un șir de trădări: de la Burebista până la Ceaușescu. Am avut însă și perioade când Dumnezeu ne-a trimis oameni adevărați.

15. Sunt dezamăgit că toți care au venit pe la noi de la goți până la americani au dus tot din țară au distrus fabrici, uzine instituții și acum le-a mai rămas doar Biserica și Credința în care dau toți din toate părțile.

16. VINA mare a poporului nostru este că suntem ospitalieri cu străinii și în ură și ceartă cu românii, cu ai tăi. A ajuns ospitalitatea să fie o formă de apărare împotriva dușmanilor.

17. CRĂCIUNUL este în memoria mea și mulțumesc lui Dumnezeu că m-a făcut așa. Acum trăiesc dezamăgirea unui NEAM CARE SE AUTODISTRUGE.  Dar, am speranța care o avea și marele Iorga: „PUTEM SĂ SCOATEM UN OM DIN ȚARĂ, DAR NU PUTEM SCOATE ȚARA DIN SUFLETUL LUI”.

18. Prin ARMONIE, IUBIRE, PACE, împreună cu CREDINȚA ÎN DUMNEZEU, putem să salvăm ce ne-a mai rămas și să reparăm ce am greșit.

                    „LA MULȚI ȘI BINECUVÂNTAȚI ANI”!

Cu dragoste creștinească,

Părintele Ilie Bucur, Sărmaș, Mureș

Prof. Olimpia Mureșan, Ulmeni, Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu