joi, 29 decembrie 2022

Dialoguri imaginare cu personaje reale

 

Într-o perioadă în care istoria adevărată este uitată și ignorată, impusă sau trunchiată, cartea cuplului Liliana Ghiță Boian și Pandele Bebe Jianu ne ajută s-o redescoperim, iar citind-o,  conștiința și inima ne vor dicta ce este fals și ce este adevărat. În cartea aceasta, eroii ne vorbesc, ne ajută să ne cunoaștem istoria dincolo de suferința unor granițe impuse, ne ajută să admirăm frumusețea acelor vremuri și să ascultăm mesajul înaintașilor noștri, înscrise-n veci prin munca lor, prin lupta lor, prin rugăciunea lor, prin lacrimile lor de deznădejde și prin zâmbetul lor de bucurie. Autorii ne reamintesc că suntem un popor inteligent, cu mândrie și identitate națională.

„Dialoguri imaginare și povestiri istorice în acolada timpului” ne confirmă, dacă mai era nevoie, importanța istoriei acestui neam și a adevărului spus.

Și pentru că încă o dată se confirmă zicala „nimic nu este întâmplător”, am primit cartea și am deschis-o la prima poveste „Iubirile pandurului Tudor”, într-o perioadă în care lucrez susținut la cartea „Tudor Vladimirescu – Bicentenar”, ca și coautor alături de Dl. Sevastian Bălescu, un pasionat de istoria lui Tudor Vladimirescu. Povestea este o confirmare că merită truda de a aduce în prim-plan istoria lui Tudor Vladimirescu, insuficient promovat. Povestirile cuplului Liliana Ghiță Boian și Pandele Bebe Jianu combină dialoguri imaginare cu realități istorice, ficțiunea cu date concrete, basmele cu adevăruri istorice, într-un discurs modern, presărat cu regionalisme și cuvinte inventate de vremuri. Lecturarea acestor povestiri ne așterne în față dialoguri cu eroi ai neamului precum Tudor Vladimirescu, Iancu Jianu, Ecaterina Teodoroiu sau romancierul Gib Mihăescu și poveștile lor de viață.

Se poate observa că autorii vin cu povești și personaje din zona Drăgănești-Olt, zona în care trăiesc, muncesc și fac eforturi susținute să promoveze cultura și limba română. Este o altă încercare reușită de promovare a Câmpiei Boianului, prin asocierea zonei cu personaje care au marcat istoria poporului român.

Cartea ne conduce pașii de la povești amoroase ale personajelor la povești de război, cazone, redate sub forma unor jurnale de război, fiind trecerea de la scrierile Lilianei Ghiță Boian la scrierile lui Pandele Bebe Jianu. Prezentarea povestirilor istorice ne conduce în conținut, de parcă am fi personaje ce pășim ca martori la aceste dialoguri, mergând în paralel cu povestea, de pe margine, ca observatori și participanți la aceste dialoguri imaginare.

După cum ne arată coperta doi, povestirile istorice sunt abia la volumul I, ceea ce înseamnă că autorii vor continua seria dialogurilor imaginare, creând de fiecare dată alte „acolade ale timpului”.

 

 Maria Petrescu / UZPR

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu