luni, 26 decembrie 2022

Protestul academicienilor împotriva demolării bustului lui Mircea Vulcănescu

 

Academicienii Răzvan Theodorescu şi Bogdan Simionescu protestează împotriva „demolării bustului lui Mircea Vulcănescu. „În mediile informate ale Capitalei circulă vestea despre pregătirea de către autorităţile locale a iminentei demolări a monumentului lui Mircea Vulcănescu. Dacă zvonul se adevereşte, asistăm la o nouă acţiune talibană împotriva culturii româneşti. Mircea Vulcănescu nu rămâne în istoria noastră ca un efemer subsecretar de stat într-un guvern antonescian, ci ca un eminent gânditor, sociolog şi economist interbelic, mort în temniţele comuniste. Protestăm împotriva acestei acţiuni inculte şi atragem atenţia opiniei publice că această măsură stalinistă de «damnatio memoriae» prejudiciază grav locul bunei noastre aşezări europene”, se arată în protestul transmis de Răzvan Theodorescu şi Bogdan Simionescu.

La 70 de ani de la moartea sa, Mircea Vulcănescu rămâne o puternică personalitate, dar care a stârnit controverse. În vreme ce unii îl consideră martir, întrucât a murit la vârsta de 48 de ani în temnițele comuniste, alții îl acuză că a făcut parte din guvernul lui Ion Antonescu, recunoscut că a elaborat legi antisemite.

În memoria filozofului şi economistului Mircea Vulcănescu, mort în temnițele comuniste, un liceu tehnologic din Capitală îi poartă numele. În urmă cu cinci ani, Primăria Sector 4 a decis printr-o hotărâre de consiliu să schimbe numele școlii, însă după ce în spațiul public au apărut mai multe voci care s-au opus acestui lucru, în frunte cu Octav Bjoza, fostul președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politic, modificarea nu s-a mai produs. Recent însă, scandalul a fost reaprins, după ce reprezentanții Institutului „Elie Wiesel“ au cerut punerea în aplicare a hotărârii consilierilor din Sectorul 4 din București din anul 2017.

 

Sursa: NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu