marți, 27 decembrie 2022

Crăciun cu excese pentru mulți români, care au ajuns la spital pentru că au mâncat și băut prea mult


 Ce-i mult poate strica până și buna dispoziție, nu doar starea de bine în zilele de sărbătoare. Cei care au înfulecat prea mult din sarmale, piftie și cârnați ori au întrecut măsura cu paharele de vin, au ajuns la spital.

În prima zi de Crăciun, în Bucureşti şi judeţul Ilfov, peste 1.600 de oameni au sunat la 112.

Alis Grasu, manager Serviciul de Ambulanță București - Ilfov:

”Sunt persoane cu afecţiuni cronice pre-existente care au uitat de regimul lor în zilele Crăciunului şi atunci au apărut acutizări. Sunt şi un număr limitat de data aceasta de persoane care au solicitat pentru colici biliare din cauza excesului alimentar”.

Aglomeraţie a fost şi la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judeţean "Sf Spiridon" din Iaşi. Medicii de gardă au tratat peste 200 de pacienţi.

Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași:

"Au fost cazuri de etilism acut sau de sevraj etanolic, pacienţi care au fost trataţi în urgenţă. Cei cu sevraj au primit recomandări de a merge, mai departe, la psihiatrie şi au fost cazuri de urgențe provocate de consumul excesiv de alimente, fie decompensări ale bolilor metabolice sau gastro-intestinale pre-existente şi mă refer, în primul rând, la diabetul zaharat.”

Psihologii ne sfătuiesc să găsim metode prin care să petrecem timp de calitate acasă, fără să golim frigiderul.

Petronela Nechita, psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola Iași: "Cei care ştiu să cânte la un instrument pot crea videoclipuri singuri şi pot trimite celor dragi, în modul acesta le trasmitem că ne gândim la ei. În această perioadă, mulţi dintre români vor petrece, probabil, singuri sau cu membrii familiei, soţ, soţie şi copii, dar fiecare dintre noi putem să găsim metode să ne petrecem plăcut sărbătorile Crăciunului, în aşa fel încât să nu riscăm să ne infectam cu coronavirus."

Moderaţia este cuvântul cheie pentru mesele pline de sărbători. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să gustăm cu măsură din fiecare preparat, să facem pauze şi să bem multă apă.

Urmează Revelionul şi Sfântul Vasile, iar după experienţele din anii trecuţi, medici se aşteaptă că numărul celor sosiţi la urgenţe să crească.

 

Sursa: StirilePROTV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu