marți, 27 decembrie 2022

Nu e totul pierdut

 

În avalanșa de mediocrație întreținută de posturile TV, pline de emisiuni gonflate, de umor de șatră, de reclame și seriale proaste, două emisiuni se disting, se ridică deasupra tuturor: „Starea nației” de Dragoș Pătraru de pe Prima TV și „Jocul cuvintelor” de Dan Negru de pe Kanal D. Pătraru urmărește tot ce mișcă pe scena politică și face o disecție așa cum făcea Michelangelo cadavrelor. NU iartă nimic. Emisiunea lui este tristă, fiindcă prezintă prin fapte o Românie în total colaps, cu șanse minime de a deveni o țară demnă de respect.  El bate monedă mai ales pe capitolul educație, care ar trebui să fie esența guvernării, fiindcă numai oamenii educați, bine școliți, pot salva țara. Concluziile lui sunt foarte negre, nici umorul cu care le presară nu te mai înveselește. Fatalitatea pare generală, ca în personajele fără dinți din „Vax Populi”. Pamfletele au ajuns ca o ghilotină pe grumazul celor care ne conduc spre cimitir. El vede România normală ca pe o țară cu un statut capitalist, cu un stat de drept care funcționează, cu o guvernare solidă, pe bază de legi democratice. Numai o bună organizare, ivită din minți limpezi, poate opri haosul în care trăim acum.

Dar dacă urmărești emisiunea lui Dan Negru descoperi o altă Românie. Descoperi soluțiile! Ce nu face învățământul școlar, face el, îi educă pe tineri prin forma jocului. Calea ludică este o comoară. Și el o stăpânește bine. Descoperi tineri foarte pregătiți, cu idealuri mărețe. Acești oameni fac parte tot din România. Ei visează să devină cineva în această țară, medici, profesori, cântăreți, matematicieni, arhitecți, este o mare încântare să auzi copii de 10 ani ce visează și cum răspund la întrebările moderatorului. Au o iuțire în gândire formidabilă. Poate or fi copii supradotați, aleși pe sprânceană, da, dar și acesta este România, o țară cu oameni supradotați. Acești copii de zece ani acum, sigur vor face o altă Românie decât cea lăsată moștenire de Iliescu și călărită de alde Ciolacu, Șoșoacă et co.

Schimbarea va fi radicală și se vede cu ochiul liber. Eu o văd.

Și nu vorbesc de armamentul greu, care înseamnă Predania la români, care e deasupra de toate guvernările. Și nu mai departe, sărbătorile de iarnă, mai exact, Târgurile de Crăciun, cel de la Piața Constituției, unde a triumfat bogăția bucatelor și a cântecului popular, concentrând cele mai vestite ansambluri din țară, dar mai ales cel numit Opera’s Chrismas Music, târgul de la Operă, un eveniment de elită, dedicat cântecului clasic de Crăciun, unde și-au dat concursul artiști de mare valoare românească și internațională, de la Gheorghe Zamfir la Paula Seling.

Am fost la recitalul Paulei Seling din Ajunul Crăciunului. O minune! Paula este artista cea mai rafinată de la noi în muzică pop, soul, R&B folk (foto 1). Unii au spus că este Yma Sumak a României, dar este mai mult, este Maria Callas a României. Dar până la astfel de comparații, ea este Paula Seling, care cântă și compune în spirit atât de profund românesc. Voce au mulți, dar ea și-a cultivat-o, și-a educat-o, ca însăși mintea sa, trecută prin facultatea de jurnalistică și limbi străine (stăpânește la perfecție franceza și engleza). Ea a ridicat colindul la valențe simfonice. Muzica pop-rock de azi sau stilul R&B este mai complex decât opera. Am asistat la colaborarea dintre Jay-Z, Kanye West și Indiggo Twins. Ascultați piesa lor Murder to Excellance, este o simfonie care încorporează multe stiluri. Așa este și spectacolul Wicked Clone. Azi muzica așa-zis „ușoară” este foarte complexă. Și Paul Seling este un reprezentant magic al ei.  Ea a prezentat nu un buchet de colinde, ci o simfonie de colinde. Unele dintre cele mai cunoscute colinde, precum O, ce veste minunată, Din cer senin/Steaua răsare sau Colindăm, colindăm au fost prelucrate de ea în aranjamente simfonice, cu valențe de operă, așa cum este ambitusul vocii ei cristaline. Ba a avut un moment când a pus un colind pe jazz sau altul pe o sârbă, prin care a antrenat toată asistența. Un adevărat fenomen. Viața și opera acestei artiste sunt un întreg, un model de urmat. Și am urmărit și alți cântăreți, și alte formații. Aceste valori fac parte din România, sunt o altă Românie, evident, foarte diferită de aceea pe care o vedem la „Starea nației” sau la Antena 3, o Românie care nu seamănă cu „Las Fierbinți”, nici cu Iohannis, Ciucă sau Măciucă. Este o Românie care vine din adâncuri, a cărei sevă se trage din arhaismul folcloric și se duce departe, în eternitate.

Pe de altă parte, Dragoș Pătraru (foto 2), în critica lui justițiară, nu ține seama că trăim într-o economie de piață, o economie liberă, așa cum o vedem și în căsuțele și pe tarabele de la Târgul de Crăciun și alte târguri. Există în paralel o altă Românie, o Românie a oamenilor care muncesc, care își văd de treabă, care produc în ciuda opreliștilor care li se pun. E o Românie pe care noi nu o vedem, dar o văd străinii, așa cum este, de pildă, satul sibian Richiș, care a devenit un adevărat magnet pentru oameni din Germania, Italia, Franța, Olanda sau chiar Statele Unite, care își cumpără aici case și spun că trăiesc mai bine ca în țara de unde au venit. Însuși regele Charles al Angliei și-a cumpărat în Ardeal domenii. Așa vede România și un prieten al regelui, jurnalistul englez Charlie Ottley, care a lăsat regatul britanic și a venit în România, și-a luat o casă în satul Șirnea, Brașov, s-a stabilit cu soția lui aici, unde a descoperit o lume pe care noi nu o vedem, nici Europa occidentală nu o vede. Ottley face un serial de 10 episoade în care arată această Românie necunoscută de care s-a îndrăgostit. Are zeci de argumente despre frumusețea ei, mai multe decât are Pătraru despre urâțenia ei, de la cea mai simplă observație că nicăieri în lume nu există o toamnă mai frumoasă ca în România. Și descrie culorile naturii, ale copacilor, ale vegetației. Tot ce vede parcă ar fi dintr-o țară de basm. Așa și este România dacă o privim cu ochii lui. E plină de prospețime, de inedit, de tradiții care nu s-au alterat. Dar eu de mult am scris că în Transilvania dacă mergeți, veți descoperi o altă Românie decât cea dâmbovițeană. În zona din care îmi trag rădăcinile, Țara Făgărașului,  manelismul bucureștean nu se vede. Nu se vede nici la Brașov, Cluj sau Timișoara.

Se dezvoltă o Românie peste capetele guvernanților. Românii încep să înțeleagă că numai în țara lor poate să fie mai bine pentru ei, că numai aici pot fi stăpâni, nu slugi la stăpâni ca în Occident, în țările unde lucrează acum, ca să câștige mai bine.

Pătraru spune că tot ce câștigă acolo și trimit acasă, se întoarce tot acolo, fiindcă produsele pe care le cumpără aici sunt tot occidentale.  Dar lucrurile se cern, oamenii încep să-și dea seama cum merge cântarul. Să nu uităm că actuala clasă politică, pe care o răstignește cu argumente solide emisiunea „Starea nației”, este aleasă de 31 la sută din populația cu drept de vot, ceilalți 69 la sută dintre români, sunt cei care făuresc această altă Românie.

Guvernanții au rămas mult în urma realității, mult în urma acestei Românii care se dezvoltă în paralel, cu un curs înfloritor imprevizibil. Ei nu se pot opune acestui curs, dar pot face totuși ceva, să-l înțeleagă și să se pună în slujba lui, să investească banii de la UE în el, în această Românie nevăzută până acum de ei.  Să se ridice la nivelul Paulei Seling, la rafinamentul ei, care ne face să fim egali cu marile valori muzicale ale lumii. Cu sau fără guvernanți, această Românie liberă, independentă, se conduce și se dezvoltă singură.

Este o Românie a celor care circulă, care învață de la alții și știu să intre în competiție.

Și dacă văd ceea ce noi (citește guvernanții) nu vedem, străinii vor coopera, trebuie să facă și din România o piață de valoare și pentru ei. Cât timp își vor mai aduce aici produsele „second hand”? Va exista un recul. Concurența face ca și România să fie o piață atractivă. Austriecii nu sunt mai isteți ca românii. De ce ei să aibă bogăție și românii, nu? Copiii de zece ani din emisiunea lui Dan Negru (foto 3), când vor crește, vor rezolva această dilemă.

Important este să fie pace. Și piața liberă, atunci românii vor înțelege că sunt capabili să creeze o balanță echitabilă între cerere și ofertă. Soluții există. Noua generație va fi o generație a soluțiilor.

 

Autor: Grid Modorcea

Sursa: Napoca News


                                                                          *****


Foto: Captură INTERNET

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu