marți, 27 decembrie 2022

Constantin Gheorghe: “Prieteni, degeaba bravăm noi: umbra războiului ne apasă. Grav”

 

Prieteni, degeaba bravăm noi: umbra războiului ne apasă. Grav. Și nu doar pe noi. În toată Europa se simte apăsarea ei. Criza asta legată de energie, valul inflaționist, sunt doar un aperitiv înainte de a gusta cu adevărat din ”plăcerile” războiului. Putem da vina oricât vrem pe Putin. Lucrurile nu au apărut spontan, un dictator are o criză de nebunie și are el chef să ”violeze” inocenta ”fecioară” ucraineană. Declarațiile lui Merkel ne-au vindecat de iluzia asta. Lovitura de stat de la Kiev, mascată de EuroMaidan, a fost planificată de germani chiar înainte de 2013, , dar, de fapt, a fost realizată de americani.

Că nu va fi pentru mâine, sau poimâine, un război generalizat în Europa NU mai poate fi evitat. Europenii sunt sub ocupație americană, via ”lărgirea NATO”. Deocamdată americanii ezită, din motive de politică internă, dar și pentru că nu sunt siguri că țările europene îi vor urma. Mai au de lucru pentru a-i convinge. Doar că nici măcar americanii nu ar avea nimic de câștigat, din perspectiva luptei lor pentru putere la nivel global cu chinezii. Europenii vor câștiga doar praful de pe tobă, oricât visează ei la împărțirea prăzii rusești.

Perspectiva războiului a dominat aceste sărbători de Crăciun peste tot în Europa. Deocamdată americanii obișnuiți nu conștientizează pericolul. Cu atât mai mult cu cât trecerea la armata de profesioniști a schimbat perspectiva: războiul nu mai este problema cetățeanului. Plătesc pe niște unii să moară în locul lor, și gata. Cel mult vor da impozite mai mari, și atât. Dar chiar sunt, acum, la adăpost SUA? Nu vor simți gustul războiului pe teritoriul național? Greu de crezut.

N-a fost un Crăciun prea vesel, dimpotrivă. Lumea a trecut, fie și subconștient, pe modul supraviețuire. Și asta se simte. Chiar dacă nu ne place să recunoaștem. Dar dacă e cu ”Slava Ukraine!”, e bine.

 

Autor: Constantin Gheorghe



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu